Daniel Berger wint in Texas

Een par op de eerste extra hole was voor de Amerikaan voldoende om de Charles Schwab Challenge te winnen.

Daniel Berger

Als je door een zege van de 107de naar de 31ste plaats van de wereldranglijst stijgt, dan weet je dat je hebt afgerekend met een heel sterk veld.

Daniel Berger had in bijna drie jaar niet meer gewonnen op het hoogste niveau. Zijn prestatiecurve vertoonde sindsdien meestal een neergaande lijn, maar dat had vooral te maken met duim- en polsblessures.

De 27-jarige Amerikaan had dit seizoen al een paar mooie top-10 plaatsen behaald en op Colonial in Fort Worth, Texas speelde Berger de laatste achttien holes in 66 slagen voor een totaal van vijftien onder. Het was zijn 28ste achtereenvolgende ronde onder par. Een prestatie van formaat, maar het leverde hem vooralsnog alleen een plaats in de play-off op.

Want ook het jonge talent Collin Morikawa was na een derde achtereenvolgende 67 op vijftien onder geëindigd. De leider na 54 holes, Xander Schauffele, miste op zeventien een puttje van een meter en werd uiteindelijk gedeeld tweede – op een slag van Berger en Morikawa.

‘Je weet gewoon nooit echt of je in de positie kom om te winnen, dus om zo in staat te zijn om hier zoveel van de beste spelers in de wereld te verslaan, is prachtig. Ook als je bedenkt dat mijn prestaties in play-offs tot vandaag bepaald niet geweldig waren.’

De zege van Daniel Berger was opvallend, maar dat gold ook voor het spel van de pas 21-jarige Morikawa, die vorig jaar – in zijn eerste seizoen op de PGA Tour – al een keer won en die nu voor de 21ste opeenvolgende keer de cut heeft gehaald op het hoogste niveau. Dat betekent dat hij als speler op de PGA Tour nog nooit het weekeinde heeft gemist.

Rory McIlroy blijft de nummer een van de wereld, maar hij had zondag een complete offday. De Noord-Ier was zes boven voor de eerste negen en zakte door een 74 naar de 32ste plaats.

‘De start was slecht, al speelde ik op het laatst weer beter. Op de eerste negen kwam ik gewoon vast te zitten en daardoor was het voorbij als het om de kans op de zege ging’, zei hij na afloop.

Volledige eindstand via website PGA Tour

Tour
  • Getty Images