Ruzie over wereldranglijst

De officiële World Golf Ranking wordt half juni weer ontdooid. Maar de Europese Tour is boos.
@media (max-width: 679px){#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff60f006af6 img{#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff60f006af6 img{#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff60f006af6 img{#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ff60f006af6 img{#fig-60ff60f006af6 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Keith Pelley

De activering van de ranglijst valt samen met de geplande hervatting van het spel op de PGA Tour en de Korn Ferry Tour in de Verenigde Staten. Op maandag 15 juni wordt de nieuwe lijst gepubliceerd.

 De OWGR werd bevroren in de week die eindigde op 15 maart 2020 (week 11) toen er vanwege de COVID-19-pandemie geen wedstrijden meer konden worden gespeeld.

‘Vanaf de week die eindigt op 14 juni 2020 wordt de ranglijst weer ‘actief’ voor alle gerankte spelers: er worden punten toegekend, gemiddelden aangepast. Punten uit het verleden worden ook weer wekelijks minder waard’, laat de raad van bestuur weten. ‘Aangezien andere Tours pas later worden opgestart, zullen veel spelers pas op een later tijdstip kunnen strijden om rankingpunten. De formule die wordt gebruikt bij de berekening van de ranglijst, helpt om de gevolgen te verminderen, of deze nu positief of negatief zijn voor de positie van een speler.’

Maar de Europese Tour heeft zich bij monde van CEO Keith Pelley (foto boven) fel tegen deze aanpak gekeerd. Hij verdedigt terecht zijn spelers en hun belangen. Niet in het openbaar overigens, mogelijk om de schijn van eensgezindheid in de golfwereld intact te houden, maar in een memo aan de spelers. En dat stuk kwam ook terecht bij Golf Digest.

Het is echter zo dat in deze tijd van sociale media en email dit soort mededelingen in een mum van tijd niet meer vertrouwelijk zijn.

Op de website van de Europese Tour is dan ook alleen maar te lezen dat de wereldranglijst weer wordt geactiveerd.

De Europese Tour – en dat geldt overigens ook voor de circuits in onder andere Azië en Japan – start half juni nog niet.

Pelley in zijn memo: ‘Ons voorstel was ofwel het bevriezen van het huidige gemiddeld aantal punten van alle European Tour-leden die niet in staat waren om toernooigolf te spelen totdat we ons seizoen herstartten, of het verhogen van het totaal aan wereldranglijstpunten die beschikbaar zijn voor onze toernooien als we opnieuw gaan beginnen met toernooien.’

Het Brits Masters (22 – 25 juli) is het eerste toernooi van de Europese Tour na een onderbreking van 4,5 maanden. Omdat de wedstrijden van de PGA Tour zeker de komende weken sterk zijn bezet, zijn er ook veel punten te verdienen.

Hoe goed het plan is van de Europese Tour om zes toernooien in Groot-Brittannië te organiseren, de realiteit zal zijn dat er weinig heel goede spelers mee doen. Gevolg is dat er veel minder punten beschikbaar zijn.

‘Zonder een van deze aanpassingen’, vervolgt de topman van de Europese Tour, ‘zijn de gevolgen negatief voor de meerderheid van onze leden, die buiten hun schuld punten zullen verliezen als ze niet kunnen spelen.’

Tijdens de stemming over de vorm van de herstart van de wereldranglijst was Pelley naar verluidt de enige die heeft tegengestemd.

Ook een aantal goede Europese spelers heeft zich bijvoorbeeld via twitter negatief uitgelaten over de beslissing van de top van de wereldranglijst.

Peter Dawson, de voormalige secretary van de R&A en – zeker achter de schermen – nog steeds een machtig man in golf, is de voorzitter van de raad van bestuur van de wereldranglijst en hij verdedigde in het artikel van Golf Digest de beslissing.

Als men dat niet zou doen, wordt geriskeerd dat bijvoorbeeld Jon Rahm niet de nummer een van de wereld zou kunnen worden al hij goed presteert, is de mening van Dawson.

‘Vervolgens moesten we in ogenschouw nemen dat het de realiteit is dat de tours niet allemaal tegelijkertijd beginnen. Wat moeten we dan doen? Wachten we op de European Tour? En als we dat doen, hoe zit het dan met de anderen, bijvoorbeeld het Aziatische circuit of dat in Japan?’

De Tours en de organisatoren van grote kampioenschappen en de Majors zijn wel overeengekomen om, waar mogelijk en passend, de ranking tot en met week 11 op te gebruiken als onderdeel van de kwalificatiecriteria voor hun evenementen.

Dat zou positief kunnen zijn voor Joost Luiten als het gaat om de mogelijke deelname aan het PGA Championship in augustus en het U.S. Open in september al kon de Nederlandse nummer 1 weinig begrip opbrengen voor de beslissing de ranking weer te activeren, zo liet hij op twitter weten.

Laatste nieuws