Drivertest deel 3: vergevingsgezind

Ben je op zoek naar een nieuwe driver? Wij hebben de antwoorden op alle belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. In dit derde deel de meest vergevingsgezinde drivers.

Drivertest deel 3: vergevingsgezind

Lees hier de eerste twee delen van de grote drivertest, met de beste low-spin drivers en drawdrivers van dit seizoen.

Vraag 3: moet ik gewoon de meest vergevingsgezinde driver nemen?
Laten we eerlijk zijn, de meesten van kunnen alle beschikbare hulp gebruiken om de fairway te raken.

Stabiliteit en vergevingsgezindheid zijn de woorden die we willen horen als we een driver zoeken waarmee we zoveel mogelijk fairways willen raken. Ja, extra vergevingsgezindheid betekent meestal dat je iets inlevert op balsnelheid en carry, maar met een dieper clubhoofd en hoger traagheidsmoment (MOI) lig je vaker op het korte gras. En dat maakt golf een stuk leuker.

Het is dus geen wonder dat het gros van de golfers neigt naar deze supervergevingsgezinde MOI-modellen. Maar MOI (de weerstand van het clubhoofd tegen 'kantelen') is niet de enige graadmeter van vergevingsgezindheid. Dat is in ieder geval de mening van Callaway – hun Mavrik heeft een lager MOI dan de Epic Flash van vorig jaar, maar hij is wel 13 procent accurater.

De hele drivertest staat in Golfers Magazine 3.

Slimme computer
Het met een AI-computer ontwikkelde Flash Face van Callaway zorgt ervoor dat je minder spin verliest als je de sweetspot mist, wat de accuratesse meer verbetert dan alleen stabiliteit (MOI). De standaard Mavrik was niet alleen de meest consistente driver op het gebied van spin en carry, hij hield ze respectievelijk 32 en 55 procent beter op peil dan de runner-up.

Hoogste MOI
PXG maakt nog steeds de driver met het hoogste traagheidsmoment (weerstand tegen kantelen). De 0811 XF Gen2 werd al in 2019 geïntroduceerd, maar met een MOI van 10.000 gram per vierkante centimeter heeft deze driver een gemiddelde spin en vertrekhoek. Het is niet de langste, maar wel heel accuraat.

Vergevingsgezindheid vs. snelheid
Ping heeft een geweldige reputatie op het gebied van vergevingsgezinde drivers en de G410 is net zo goed als zijn voorgangers. Vergeet niet: kleinere clubhoofden (zoals de G44) zijn sneller, maar golfers die de ballen over het hele clubblad raken, houden de balsnelheid en richting beter op peil met een driver met een hoger MOI.

TaylorMade SIM Max
€ 529
GM zegt: 'Door het contrast tussen de kroon en de rand aan de voorkant te verminderen, ziet de SIM er niet alleen geweldig uit, maar oogt hij ook vergevingsgezinder dan de M6. De standaard Fujikura Ventus shaft was niet perfect voor onze testpro, maar toen hij switchte naar de Project X HZRDUS Smoke Green, kwam er 5 meter carry bij, wat bewijst hoe belangrijk fitting is. Met 254 meter hoorde de SIM Max tot zijn langste drie drivers. Net als veel andere drivers in 2020 ligt er veel nadruk op aerodynamica, waarmee hij ook qua snelheid het podium haalt (de ultralichte Wilson D7 uitgezonderd). De technologische successen van de M-familie (Twist Face en Speed Injection) zijn gehandhaafd en nu is ook de aerodynamica verbeterd.

Callaway Mavrik
€ 549
GM zegt: 'We waren in eerste instantie niet heel erg enthousiast toen we de Mavrik rond kerst op de "conforming list" van de USGA tegenkwamen. Het clubhoofd is gewoontjes, de achterkant een beetje oubollig en de naam... tja. Maar toen we hoorden hoe het zoolontwerp het geluid beïnvloedt en hoe de drie modellen meer dan ooit zijn toegespitst op hun gebruikers, werd Mavrik een van de meest begerenswaardige drivers van dit jaar. Callaway beloofde verbeterde accuratesse en minder snelheidsverlies en maakte die claims waar. De balsnelheid ligt binnen 0,16 km/u van de snelste driver uit de test (wat knap is voor een vergevingsgezind design) en binnen 2 meter van de langste carry. Daarnaast verloor hij bij slecht balcontact de minste spin en carry van alle drivers uit de test. Heel indrukwekkend.

Cobra Speedzone Xtreme
€ 449
GM zegt: 'Voor veel golfers is de Xtreme een betere keus dan de standaard Speedzone. Het bredere clubhoofd resulteert in meer vergevingsgezindheid en onze pro vond dit model stabieler en meer solide voelen dan de standaardversie. En de Xtreme ziet er geweldig uit. Qua data presteert hij solide, maar niet geweldig. Vorig jaar voegde Cobra zich qua prestaties overtuigend bij de grote jongens, maar dit jaar lijken de laatsten er weer een tandje bij te hebben gezet en is het verschil weer wat groter geworden. Maar de Xtreme is wel goedkoper dan sommige andere modellen en je krijgt nog steeds veel waar voor je geld.

Ping G410 Plus
€ 499
GM zegt: 'De G410 kwam vorig jaar op de markt en Ping werkt met een productiecyclus van achttien maanden, dus we kunnen later dit jaar een update verwachten. We zijn fan van de matte kroon en hopen dat Ping hieraan vasthoudt. In vergelijking met de Mizuno ST200 levert de G410 10 meter in, maar qua vergevingsgezindheid is de Ping indrukwekkend – hij hoorde bij de beste drie qua verlies in balsnelheid, spin en carry, wat bewijst wat we al wisten: Ping maakt extreem vergevingsgezinde drivers. De G410 is net zo goed als het vorige model, maar zorg dat je maximale afstand genereert door het optimaliseren van de invalshoek en balsnelheid. 

Mizuno ST200
€ 459
GM zegt: 'De ST190 drivers van vorig jaar voegden zich bijna bij de eliteklas, maar we vonden dat ze in vergelijking met de grote jongens net te weinig vergevingsgezindheid boden. Dit jaar maakt Mizuno echter overtuigend de laatste stap. De ST200 doet helemaal mee. Hij is krachtig, klinkt geweldig en heeft voldoende vergevingsgezindheid in huis om meer ballen op het korte gras te houden. Volgens onze test is de ST200 de op een na langste driver van 2020 en omdat er maar 10 meter zat tussen de langste en de kortste drive (ook hier was hij runner-up), hoort hij terecht tot onze favorieten van dit seizoen.