Toch mooie zomer en herfst voor Europese Tour?

Nog altijd is er geen duidelijkheid over de herstart van de Europese Tour. En dat terwijl de Amerikanen al op 11 juni de wei in worden gestuurd. Maar de geruchtenmachine draait op volle toeren.

Celtic Manor

Zoals Golfers Magazine al op 12 mei meldde, heeft de Europese Tour nu ook volgens het Amerikaanse Golf Digest, de Britse site Sportbusiness en de eveneens Britse krant The Daily Telegraph vergevorderde plannen om juli én augustus in het teken te laten staan van een reeks toernooien zonder publiek in Groot-Brittannië, aansluitend op het Brits Masters, dat van 30 juli – 2 augustus zou moeten worden gespeeld.

Maar The Daily Telegraph heeft het ook over berichten dat dit met twee miljoen pond gedoteerde kampioenschap een week naar voren wordt gehaald.

Volgens Sportbusiness wordt er tevens gesproken over een tweedaags evenement – ook in Groot-Brittannië – als voorafje voor die reeks aan de overkant van de Noordzee.

Bij de Europese Tour zelf houdt men echter de kaken stijf op elkaar. Er is een absoluut spreekverbod voor alle medewerkers van de Tour en er wordt steevast verwezen naar de persafdeling, maar ook daar wil men officieel niets zeggen.

Golf Digest schrijft zijn bericht deels op basis van een op 7 mei naar de spelers verzonden memo van CEO Keith Pelley waarin staat dat er  ‘op zeer korte termijn definitief nieuws komt over een schema’. Dat zou volgens Pelley ‘robuust’ zijn.

 Maar spelers moeten ook rekening houden met lagere prijzengelden en minder ‘luxe’, zoals players lounges en courtesy cars.

 Golf Digest kreeg ook informatie uit een andere hoek: na het Brits Masters op Close House bij Newcastle zouden er in augustus met een miljoen euro gedoteerde toernooien moeten komen op Forest of Arden (tussen Coventry en Birmingham), Hanbury Manor (bij Hertford, ten noorden van Londen) en de Ryder Cup-baan van Celtic Manor (in Wales, bij Newport).

Alle drie de courses hebben een eigen hotel.

Op Celtic Manor zouden zelfs twee toernooien kunnen worden georganiseerd, omdat het complex over twee 18-holes banen beschikt. Dat zou het aantal Britse wedstrijden dus op vijf brengen.

De vraag is echter of het plan van de Britse regering om een quarantaine van veertien dagen in te stellen voor reizigers roet in het eten gaat gooien. Aan de andere kant zou het handig zijn voor spelers om een paar weken in Groot-Brittannie te verblijven.

Vorige week vertelde Gerard Louter in De Golfpodcast dat de tourkaarten nog een jaar geldig zijn en dat er geen promovendi van de Challenge Tour zijn. Dat meldt Golf Digest nu ook. Het is ook logisch dat er geen Qualifying School zal komen. Wat dat betreft loopt de Europese Tour in de pas met het circuit in de VS.

Over het verdere vervolg van de Europese Tour in september, oktober en november - en mogelijk december - is nog niets bekend. Hoe het KLM Open in de plannen van de Europese Tour zouden moeten passen, is ook onduidelijk. We weten wel dat van 17 - 20 september naast het KLM Open het U.S. Open moet plaatsvinden.

Een opmerkelijke suggestie is in dat licht bezien het idee dat er naast de vijf toernooien in Engeland en Wales mogelijk enkele clusters van wedstrijden in Oostenrijk en Portugal op de rol staan.

Wat overigens natuurlijk wel vast staat is dat de FedEx St Jude Invitational (30 juli – 2 augustus) en het PGA Championship (6 – 9 augustus) meetellen voor de ranking van de Europese Tour én voor plaatsing voor het Ryder Cup-team.

Tour
  • Golfsupport.nl