Deze Week in Golf: de magie van Seminole

Een mooi voorafje in Florida … Nog geen uitzicht op herstart Europese Tour … Schema’s van andere Tours
Hole 17 Seminole

Europese Tour

Met zoveel verschillende landen en zoveel verschillende aanpakken van de covid-19 pandemie is het nog steeds niet duidelijk hoe, waar en wanneer het seizoen 2020 wordt hervat.

Kijk je naar de kalender, dan zou van 30 juli – 2 augustus het Brits Masters moeten worden gespeeld. Maar in dezelfde week wordt in de VS, in Memphis, de FedEx St Jude Invitational georganiseerd en aansluitend (6 – 9 augustus) het PGA Championship in San Francisco. Maar hoe kom je vanuit Europa in de VS als je de toegang wordt geweigerd?

Het schijnt zo te zijn dat de Europese Tour vanaf eind juli een stuk of vijf toernooien in Groot-Brittannië wil organiseren én financieren. Maar moet je dan als niet-Brit of -Ier wel eerst veertien dagen quarantaine? Zo ja, waarom gelden die regels niet voor Fransen?

En hoe zit het met het feit dat Engelsen nu wel, maar Schotten, Noord-Ieren en Welshmen vooralsnog niet mogen golfen?

En dus richten we ons maar op de tweede  BMW Indoor Invitational powered by TrackMan, die zaterdag 16 mei op de virtuele baan van Royal Portrush wordt gespeeld. Joost Luiten won de eerste wedstrijd, op de Old Course, met een score van 66 slagen.
Klik hier voor meer informatie


PGA Tour

Toernooi: TaylorMade Driving Relief
Datum: 17 mei 2020
Baan: Seminole Golf Club, North Palm Beach, Florida (VS)
Par: 72
Lengte: 6.433 meter
Spelers: Rory McIlroy en Dustin Johnson tegen Rickie Fowler en Matthew Wolff
Formule: 18-holes skins game. Teamwedstrijd voor het goede doel.
Televisie: Live op Ziggo Sport Golf van 20.00 tot ongeveer 24.00 uur.
Bijzonderheden: Een week of vier voor de geplande herstart van de PGA Tour in Fort Worth Texas een voorafje, maar dan een van sterrenkwaliteit. En ook nog eens op een sterrenbaan: Seminole. Op de foto zie je de par-3 zeventiende.

Rory McIlroy en Dustin Johnson, samen goed voor 38 zeges op de PGA Tour, nemen het op een van de meest iconische banen van Amerika op tegen Rickie Fowler en nieuwkomer Matthew Wolff. Zes zeges hebben de twee op hun naam geschreven, waarvan vijf voor Fowler. Wolff (net 21 geworden) won vorig seizoen in zijn vierde toernooi op de PGA Tour. Hij is samen met Ben Crenshaw en Tiger Woods de enige speler die in hetzelfde jaar en Amerikaanse universiteitskampioenschap wonnen en op de PGA Tour zegevierden.

Wolff en Fowler hebben met elkaar gemeen dat ze golf en studie hebben gecombineerd op Oklahoma State University. Dat is een echt powerhouse in de NCAA golfcompetitie. Mannen als Bob Tway (PGA-kampioen in 1986), Alex Noren, Viktor Hovland, Hunter Mahan en David Howell III hebben ook een OSU-achtergrond.

De twee teams spelen op de par-72 baan aan de Atlantische Oceaan een skinsgame. De verdiensten van McIlroy en Johnson gaan naar de  Nurses Foundation. Fowler en Wolff spelen voor de CDC Foundation.

Verzekeringsbedrijf Farmers – een grote sponsor van Rickie Fowler –  doet een miljoen dollar in een birdies en eagles-pool. De opbrengst is voor Off Their Plate, een organisatie die zich bekommert om mensen uit de gezondheidszorg die voorop gaan in de strijd tegen het virus.

Seminole is in de VS de meest zuidelijk gelegen topbaan, die voor ons gewone stervelingen gesloten zal blijven. Het is, zegt men, moeilijk om lid te worden van Augusta National, maar het is vrijwel onmogelijk als het om Seminole gaat.

Het zijn vrijwel uitsluitend captains of industry of andere machtige mensen die op de ledenlijst van de Seminole Golfclub staan. Een van de nieuwste leden is Tom Brady, jarenlang de succesvolle quarterback van de New England Patriots, maar vanaf komend seizoen in dienst van de Tampa Bay Buccaneers.

Seminole ligt op een relatief klein stuk rechthoekige grond van 52 hectare. In het westen begrenst door de Atlantische Oceaan en in het noorden, oosten en zuiden door een weg en bebouwing.

Eind jaren twintig van de vorige eeuw gaf de steenrijke New Yorkse aandelenhandelaar E.F. Hutton aan de Schotse architect Donald Ross opdracht om op een woest stuk grond, bestaande uit zandgrond en moeras, een golfbaan aan te leggen.

Ross is een grootheid als het om golfarchitectuur. Hij groeide op in Schotland en was enige tijd assistent van Old Tom Morris. In de VS ontwierp hij naast Seminole topbanen als Pinehurst #2, Oak Hill bij Rochester, Oakland Hills bij Detroit en East Lake. De course bij Atlanta kennen we van het Tour Championship.

Hutton woonde in de wintermaanden in Florida. Hij had een kapitaal landgoed in Palm Beach, dat anno 2020 eigendom is van de president van de VS: Mar-a-Lago.

Natuurlijk zochten Hutton en zijn ook niet armlastige echtgenote Marjorie Merriweather Post de leden met zorg uit.

Ross schiep een baan aan de oceaan die je niet bepaald een linkscourse kunt noemen, al speelt de wind natuurlijk wel een grote rol. Omdat de holes in tal van verschillende richtingen lopen, is Aeolus een tegenstander die letterlijk uit alle hoeken kan komen. Daarnaast zijn er de vaak wat hoger gelegen greens – een handelsmerk van Ross. Ze zijn omgeven door bunkers (in totaal telt de baan er ongeveer tweehonderd) en ze lopen vaak naar achteren taps toe.

Omdat het midden van de baan moerasachtig is, komt water vaak in het spel. Helemaal vlak is de baan ook weer niet: er liggen een paar strandwallen op het terrein en Donald Ross maakte daar dankbaar gebruik van.

Seminole werd in 1930 geopend en de baan is sedertdien van half mei tot begin oktober gesloten.

Er is nog nooit een door tv uitgezonden wedstrijd gespeeld. Wat dat betreft beleven tv-kijkende golfliefhebbers uit alle werelddelen op 17 mei een primeur.

En dan nog dit: Ben Hogan, een van de beste golfers aller tijden, was aan Seminole verbonden. Hij oefende en speelde er vaak in de wintermaanden. ‘Als je hier goed speelt’, zei Hogan ooit, ‘dan kun je overal goed spelen.’
Vanaf zondag 20.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

 
LPGA

Van 15 -18 juli word in Virginia het met 1,3 miljoen dollar gedoteerde Pure Silk Championship gespeeld.
Volledige kalender seizoen 2020


Ladies European Tour

Het Mediterranean Ladies Open staat voor 16 – 19 juli op het schema. Er zit 300 duizend euro in de prijzenpot voor het kampioenschap dat op de Golf Club de Terramar – tussen Barcelona en Tarragona – wordt georganiseerd.
Volledige kalender seizoen 2020

 
Challenge Tour

In Oostenrijk moet het dan gebeuren: de herstart. Het met 185 duizend euro gedoteerde Euram Bank Open in Oostenrijk heeft van 16 – 19 juli de eer.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Van 1 – 3 juli wordt het Pools Open gespeeld. De baan is die van de Gradi Golfclub. Er mag 30 duizend euro door de deelnemers worden verdeeld.
Volledige kalender seizoen 2020


Alps Tour

Het Gosser Open op de GC Erzherzog Johann bij Graz. Daar richt dit circuit zich op. Dat moet dan van 13 – 15 augustus worden gespeeld.
Volledige kalender seizoen 2020

Laatste nieuws