Martijn Paehlig

Golf verstandig

Natuurlijk overheerst de opluchting en vreugde, nu het einde van de golflockdown binnen handbereik is. Nog een paar dagen, dan mogen we de baan weer in. 'Gewoon' is het dan echter allerminst. NGF-directeur Jeroen Stevens zei direct terecht dat we met zijn allen een grote verantwoordelijkheid dragen nu.

Martijn Paehlig

Ik heb het vast ook wel eens tegen mijn kinderen gezegd als ze zaten te klieren met het een of ander. 'Je krijgt het terug, maar als ik jullie weer hoor dan gaat het meteen terug de kast in'. Ik kan me niet herinneren of het dreigement ook ooit in de praktijk moest worden gebracht, maar het was niet voor niets dat ik er woensdagavond opeens aan moest denken. Het beeld van het speelgoed dat opnieuw de kast in gaat paste prima op de woorden van Mark Rutte. 'Voor alle versoepelingen geldt dat het wel moet kunnen. Als het virus moet beheersbaar blijven en het kan zijn dat we weer een stap terug moeten doen als de situatie daar om vraagt. Het terugdraaien van de lockdown vraagt om nog meer verantwoordelijkheid'. Echt luisteren dus. Accepteren dat je broertje iets doet wat je niet zint. Vooral geen nieuw gedoe veroorzaken.

We mogen dus weer golfen. Vanaf komende maandag al. Het zong zes mei al de hele dag rond en om precies zestien minuten over zeven sprak de premier de woorden waar golfend Nederland sinds half maart op zat te wachten. 'Per 11 mei mag iedereen boven achttien jaar buiten sporten, wel op anderhalve meter afstand van elkaar.' Wat Rutte daarna zei, zullen veel golfers pas in een van de vele herhalingen hebben gehoord. Telefoons rinkelden, whatsappberichten piepten, en naarstig werd op zoek gegaan naar starttijden. Golfbevrijdingsdag las ik zelfs ergens. Misschien niet helemaal gepast, maar wel tekenend voor het gemis dat velen hadden ervaren de afgelopen periode.

Maar hoe gaat het nu dan verder? Want hoewel we op heel korte termijn de baan weer in mogen, is het vanaf 11 mei natuurlijk geen business as usual. Niet elke baan zal direct die dag weer open kunnen omdat protocollen nog moeten worden goedgekeurd. Waar op de ene baan gasten direct welkom zijn, kiezen andere er voor de baan de eerste dagen of weken exclusief open te stellen voor de leden. De anderhalve meter afstand zal in acht moeten worden genomen. Golfregels zijn misschien net even anders – geen harken in de bunkers, het aanraken van de vlag een no-go – op de drivingrange is net even minder plek en het clubhuis blijft voorlopig goeddeels gesloten.

Niet zoals het was, maar we mogen wel weer vanaf maandag 11 mei. Met een beetje extra begrip, een beetje extra ruimte. 'Dit is geen tijd voor ieder voor zich', zei minister De Jonge in dezelfde persconferentie waarin de versoepeling van lockdown werd aangekondigd. 'Je hebt de verantwoordelijkheid voor jezelf en voor elkaar'.

Golf, maar doe het verstandig.