Europese Tour: verloren seizoen?

Directeur Keith Pelley waarschuwde de spelers al voor een verregaande versobering, maar de vraag is of het seizoen 2020 van de Europese Tour nog wel te redden is.
Logo Europese Tour

De balans in het eerste weekeinde van de maand mei: acht afgelaste en negen (vooralsnog) uitgestelde toernooien van de Europese Tour. En dan tellen we het Olympisch Kampioenschap in Tokio niet eens mee.

Het eerstvolgende kampioenschap is het Brits Masters dat van 30 juli – 2 augustus in Newcastle moet worden gespeeld. Daarna is er voor de meesten wéér een gat omdat zij niet aan het PGA Championship in San Francisco ( 6 – 9 augustus) mee mogen doen en omdat zowel het Tsjechisch Masters (20 – 23 augustus) en het Zwitserse Omega Europees Masters (27 – 30 augustus) zijn afgelast.

Van september tot en met oktober zijn er – U.S. Open en Ryder Cup niet meegeteld – zeven reguliere toernooien ingepland, waaronder het KLM Open (17 – 20 september).

Daarna moeten in Turkije, Zuid-Afrika en Dubai in november de drie toernooien volgen die de Final Series vormen – met daar tussendoor The Masters (12 – 15 november).

Die vier kampioenschappen tellen niet mee voor de ranglijst die bepaalt wie wel en wie niet zijn kaart behoudt. Met andere woorden, de kans om je speelrecht te verlengen – denk aan  Darius van Driel – is niet al te groot.

 (Bovendien: kan er in september wel worden begonnen met de pre-kwalificaties voor het seizoen 2021? En is er nog wel een kans op promotie voor de spelers van de Challenge Tour?)

 De enige hoop die de Europese Tour nog heeft, is dat een paar van de uitgestelde toernooien nog in het schema kunnen worden geschoven. Pelley gaf al eerder de mogelijkheid aan dat er twee toernooien in één week worden gespeeld.

In de VS heeft de PGA Tour – die hoopt de wedstrijdenreeks half juni zonder publiek te herstarten – al besloten dat de huidige speelrechten van de spelers zijn verlengd tot en met het seizoen 2021. Het zou heel vreemd zijn als de Europese Tour dat voorbeeld niet volgt.

Een andere vraag die moet worden beantwoord: wat gaat er met de Ryder Cup gebeuren?

Je kunt met zo’n uitgekleed seizoen niet spreken van een faire kwalificatie, zeker niet voor het Europese team. En spelen zonder publiek neemt een groot gedeelte van de magie weg.

Uitstel – zoals in 2001 na de aanslagen in de VS – tot 2021 lijkt voor alles en iedereen de beste oplossing. Maar de geldstromen zullen bepalend zijn. Zoals zo vaak.

Laatste nieuws