Uit Golfers Magazine: De beste van België

Elke twee jaar stelt een panel van 'connaisseurs' een top-10 van Belgische banen vast. Welke banen echt op je bucketlist thuishoren als je bij de zuiderburen wilt gaan spelen? De lijst van de 'Backspin Best of Belgium' helpt je op weg.

oostend

1. Royal Ostend


Plukte eindelijk de vruchten van het ambitieuze ecologische managementplan dat al jaren wordt doorgevoerd. De baan aan de Belgische kust bewees dat ecologie en golf perfect en probleemloos hand in hand kunnen gaan. En dan heb je nog de hemelse opeenvolging van de holes vijf tot en met tien. Is dit, zeker voor links lovers, niet de mooiste golfstretch van België? Zelfs op de Britse Eilanden zou hij niet misstaan.

2. Royal Antwerp

Maakte de afgelopen paar jaar een forse sprong voorwaarts. Dat vertaalde zich in een schitterende runner-uppositie in de Backspin Best of Belgium. De baan lag er het hele jaar prachtig bij en dan krijg je terecht schouderklopjes. Ook voor de manier waarop de op een na oudste golfclub van het Europese vasteland de opduikende rimpels stijlvol wegwerkte en bewees dat je als traditionele golfclub moet mee evolueren met de huidige, strenge eisen van de tijd. Daar is Royal Antwerp uitstekend in geslaagd.


3. The National

Klom als een komeet vanuit een lage positie in de Backspin Best of Belgium naar een podiumplaats. Meteen ken je de ambities van het grootschaligste (golf)project van de afgelopen decennia. Juist, decennia, in het meervoud. The National heeft alles om de gevestigde waarden naar de kroon te steken. Sterker, dat doen ze nu al. Vrijwel iedereen is het er overeens dat The National de enige échte championshipcourse in België is. Een baan waar zelfs het Belgische Europese Tour-trio Thomas Pieters, Tom Detry en Nicolas Colsaerts zijn tanden op stuk kan bijten.


4. Royal Zoute

De ooit gedoodverfde Belgische nummer één, valt dit jaar net van het podium. Een resultaat dat ze op Royal Zoute zowel een lach als een traan zal ontlokken. Met de nadruk op dat e. De baan evolueerde in de meest gunstige zin van het woord. De problemen van enkele jaren geleden zijn helemaal vergeten. Het statige clubhuis krijgt op dit moment een complete make-over. In aanloop naar de editie 2022 raden we de huidige top-3 dan ook aan over hun schouder te blijven kijken. Iemand wil duidelijk terug op het vertrouwde podium.

5. Koninklijke Golf Club van België Ravenstein

Ravenstein blijft een parel die jaar na jaar aan glans wint. Het majestueuze predikaat helpt uiteraard. Ook hier vakkundige ingrepen en perfect onderhoud waardoor de baan het hele jaar door in topconditie verkeert. De prachtige rododendrons in de lente en vooral de nog mooiere herfstkleuren in het najaar zorgen voor een onmiskenbaar 'wow'-effect.


6. Royal Waterloo

Mist met de La Marache-course net de top-5. Iets wat je ze nauwelijks kunt verwijten. Het is eerder de Waalse deelregering die blaam treft. Heel wat Waalse golfclubs lijden immers onder de draconische 'Zéro Phyto'-wetgeving van de Waalse deelregering (Een strikt verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen om bijvoorbeeld grasziekten tegen te gaan of te verhelpen, red.) Met alle gevolgen van dien – die niet alleen Royal Waterloo troffen. Hopelijk komt er binnenkort een voor iedereen aanvaardbaar compromis.


7. Royal Sart Tilman

Kampte met dezelfde problematiek als de nummer 6 maar ging onverminderd verder met de verbouwingen aan de greens. Een meerjarenplan dat ongetwijfeld zijn vruchten zal afwerpen.

8. Millennium

Plukte ook vruchten. De KPMG Trophy, een Belgisch toernooi van de Challenge Tour, bewees voor velen die de baan niet zo goed kenden, dat Millennium top is. Vandaar enkele topscores en een achtste plaats in deze ranking. En je weet nu meteen dat het binnenhalen van een toptoernooi automatisch positieve reacties ontlokt.

9. Royal Limburg

Het Omnium of Belgium (een jaarlijkse wedstrijd die vele malen plaatsvond op Royal Limburg, red.) leverde vaak hoge klasseringen op in allerlei rankings. Nu dondert de baan een heel eind naar beneden. De oorzaak moet bij de droogte van de voorbije twee zomers worden gezocht. De van nature al waterarme heidebaan droogde helemaal uit. Er sneuvelden zelfs twee fairways. Houthalen klimt echter uit dat dal. Daar zal een gloednieuwe beregening wel voor zorgen.

10 Koksijde Golf ter Hille

Hekkensluiter van de top-10. De polderbaan met linkskarakter is duidelijk volwassener geworden. Vanaf nu kan men weer naar een hogere versnelling schakelen en ambitieus omhoog kijken. Dit gezegd hebbende, de concurrentie is beresterk. De posities in de Backspin Best of Belgium zijn érg duur. Vraag dat maar aan Royal Hainaut en Royal Fagnes-Spa die de top-10 op een haar na misten. Of aan Hulencourt. De club werd door de ingrijpende verbouwingen van de laatste twee jaar niet in de ranking opgenomen. Je kunt er echter gif op innemen dat men in de volgende editie in 2022 als een komeet ophoog zal schieten.

(Dit verhaal van Xavier Champagne stond eerder in Golfers Magazine 2)

Nieuwe banen
The National in Sterrebeek bij Brussel is, samen met Golf de Naxhelet, tussen Luik en Namen, de laatste grote nieuwe golfclub in België. Hier en daar zitten er wel initiatieven in de pijplijn, maar daar wordt voorlopig alleen nog maar over gepraat.
Bijvoorbeeld over het project van een tweede golfbaan in Knokke. Niemand minder dan Jack Nicklaus is aangezocht om deze Signature Course te tekenen. Men wacht nog op de laatste vergunningen om aan de slag te gaan, iets wat in België immer erg langzaam verloopt. De initiatiefnemers van de tweede Knokse baan, die nog geen officiële naam heeft, hopen volgend jaar met de bouw te starten. Opening in 2023?

2023 is ook de streefdatum van het eveneens ambitieuze project dat helemaal aan de andere kant van België met veel tromgeroffel werd aangekondigd. Bij Aarlen wil de Luxemburger Roby Schintgen twee kampioensbanen bouwen die tot de mooiste van Europa moeten gaan behoren. Golf du Château du Bois d’Arlon kan zich in een domein van liefst 220 hectaren verheugen. Het Engelse duo Stuart Hallett en Jonathan Davison is aangezocht om de plannen te tekenen. Roby Schintgen wil in de prachtige Aarlense natuur twee totaal verschillende golfbanen aanbieden. Daarom ook twee architecten. Davison gaat voor 'parkbanen', terwijl Hallett eerder voor bosbanen kiest. Ook hier wachten we hoopvol af.

Misschien ook voor jou:
Belgen weer naar de baan
Clubs & amateurs
  • Xavier Champagne