Afzwaaiers

Monty Python had ooit het Ministry of Silly Walks en in deze tijden zonder golf kunnen we daar het Ministry of Silly Golf Facts aan toevoegen.

Geraakt door bal

Voor mij ligt het Golfers Handbook uit mijn geboortejaar, 1952. Ooit gekocht in een klein winkeltje, om de hoek van de achttiende van de Old Course, gespecialiseerd in golfboeken.

Het winkeltje bestaat, helaas, niet meer. Ik kaapte daar bij een andere gelegenheid het ogenschijnlijk laatste exemplaar van The Eternal Summer van Curt Sampson voor de neus van de Zuid-Afrikaanse kampioen en toen collega-verslaggever Denis Hutchison weg.

Holland 1 up, was zijn droge commentaar.

De verkoopster zei echter in het magazijn nog een exemplaar te hebben liggen.

All square, zei ze glimlachend.

Het gros van de informatie uit het Golfers Handbook heeft de tand des tijds natuurlijk niet doorstaan, maar dan nog is het plezierig om het bijna duizend pagina’s tellende boek door te bladeren.

Er staat zo veel in dat we er in De Golfpodcast ook in de komende weken nog wel een column of wat aan kunnen wijden.

Bladert u met mij mee.

Op pagina 421 staat het kleine hoofdstuk Hit by Ball – Distance of Rebound. Geraakt door bal – afstand van de terugkaats, zullen we maar zeggen.

In augustus 1908 werd op de Blairgowrie  Links, ten noorden van het Schotse Perth, een niet nader genoemde speler op de tee van tien op het hoofd geraakt door een afzwaaier vanaf de negende fairway.

De bal ketste – na meting – 31 meter terug.

Dat was niets vergeleken met wat er op 28 september 1913 op de Premier Mine Course bij de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria gebeurde. De baan bestaat overigens nog steeds en gaat als Cullinan Golf Club door het leven.

Op hole zeven raakte de drive van Edward Sladward een autochtone caddie – ik citeer voor alle duidelijkheid slechts – vlak boven het rechteroog. De bal stuitte in een directe lijn 68 meter terug. Afstand gemeten, stond er tussen haakjes bij.

Op een lichte schaafwond na bleef de autochtoon ongedeerd, werd er aan toegevoegd.

 En ook dit is een letterlijk citaat.

Columns
  • Golfsupport.nl