De golfers hebben gekozen

Voor het zesde jaar op rij is de Koninklijke Haagsche in de Golfers’ Choice Rankings van Leadingcourses.com verkozen tot Beste Golfclub en Beste Golfbaan van Nederland. Een overzicht van de winnaars in alle categorieën.

Golfers’ Choice Rankings

De Golfers' Choice Rankings zijn zeven jaar geleden gemaakt toen Leadingcourses de behoefte voelde om golfers een stem te geven. Zij zijn degenen die de banen spelen, moeten zij dan ook niet de ranglijsten bepalen, in plaats van "experts"?

Aangezien een cijfer wordt berekend op basis van elke beoordeling die op Leadingcourses.com wordt geschreven, was het een logische stap om een ranglijst van golfclubs, golfbanen, faciliteiten en meer te creëren op basis van de mening van golfers, vandaar The Golfers' Choice.

Koninklijke Haagsche zowel beste Club als Baan

Voor het zesde jaar op rij verkozen golfers die gebruik maken van Leadingcourses.com de club (algemene indruk) én de baan van de Koninklijke Haagsche als beste van Nederland. Zowel de Haagsche als nummer twee The Dutch scoren een 8,9 als cijfer. Was het verschil tussen de twee vorig jaar echter slechts 1 honderdste, dit jaar is het gat met 7 honderdsten “aanzienlijk”. Bernardus - aanstaand homecourse van het KLM Open - consolideert met een 8,7 de derde plek in de overall categorie.

Voorzitter Jan van Zuuren van de Koninklijke Haagsche reageerde op de uitverkiezing: “Wij zijn erg trots dat wij dit jaar, evenals voorgaande jaren, de prijs voor “Beste Club” én “Beste Baan” van Nederland in de ranglijsten van Leadingcourses in de wacht hebben weten te slepen.

In de ranglijst van Beste Golfclub gaat het om de algemene indruk van de totale golfclub. De facetten die meewegen voor het cijfer zijn: de golfbaan, de algemene indruk van de club, het onderhoud, voorzieningen zoals de oefenfaciliteiten, het clubhuis en de prijs-kwaliteitverhouding.

Bekijk hier de 100 Beste Golfclubs van Nederland

De ranking voor Beste Golfbaan blijft in de top-3 onveranderd ten opzichte van 2019. Achter de Haagsche (9,2) vinden we Utrechtse Golfclub De Pan (9,0) en De Noordwijkse (8,9). Klassieke ontwerpen worden dus nog altijd hoog gewaardeerd door golfers, maar ook de nieuwe(re) banen van The Dutch, The International en Bernardus zijn terug te vinden in de bovenste regionen.

Bekijk hier de 50 Beste Golfbanen van Nederland

The Dutch heeft het Beste Onderhoud én Faciliteiten

Met jaloersmakende teeboxen, fairways en greens waar de gemiddelde baan in Nederland alleen maar van kan dromen, is het geen verrassing dat The Dutch voor het derde jaar op rij is gekozen tot club met het Beste Onderhoud van Nederland.

Ook de faciliteiten op de exclusieve baan in Gelderland zijn ongeëvenaard. Van valet service voor je auto en een bar in de kleedkamer tot een van twee kanten speelbare drivingrange en fabelachtige oefengreens, bij The Dutch weten ze als geen ander hoe belangrijk het totaalplaatje is.

“Een baan waarvan de eigenaren golfprofessionals met passie voor golf zijn. Waar service, kwaliteit, netwerk en 'Fun' voorop staat. Super trots zijn zij dan ook op het gehele team maar vooral op het gepassioneerde greenkeepers team welke altijd zorgen voor een baan van wereldklasse”, aldus The Dutch in een reactie op de uitverkiezing.

Bekijk hier de top-25 clubs met het Beste Onderhoud

Bekijk hier de top-25 clubs met de beste faciliteiten

Gastvrijheid en Prijs-Kwaliteit onomstreden bij Golfbaan het Woold 

Sinds de invoering van de Golfers' Choice Rankings in 2013 is Golfbaan het Woold de onbetwiste nummer 1 van Nederland als het aankomt op de Beste Prijs-Kwaliteitverhouding. Met een greenfee van € 57,50 en een 9e plek in de ranking van Beste Golfclubs van Nederland is het geen verrassing dat deze prijs voor het achtste (!) jaar op rij naar Het Woold gaat. Met een 8,7 houden ze Pitch & Putt Golf Bussloo (8,5) en de Koninklijke Haagsche G&CC (8,3) ruim achter zich.

Ook in de categorie Meest Gastvrije Golfclub is het voor de 5e keer raak voor de Brabantse club. Met een gemiddelde van 9,2 is het Woold de onbetwiste nummer 1. The Dutch behoudt de nummer-2 positie met een 9,0 en Bernardus is nieuw in de top-3 met een 8,9.

Bekijk hier de Beste Prijs/Kwaliteit ranking

Bekijk hier de ranking van de Meest Gastvrije Golfclubs

The Links Valley Beste 9-Holes Golfclub 

Een nieuwe nummer 1 bij de Beste 9-Holes Golfclubs, waarbij het dus niet alleen om de baan gaat, maar om het hele plaatje. The Links Valley (8,04) neemt voor het eerst in de geschiedenis van de ranglijst de hoogste positie in. De baan met 9 uitdagende holes in het hart van de Veluwe is twee kanten op te spelen en gooit sinds de opening in 2018 al hoge ogen en bezet nu voor het eerst de toppositie. Op twee staat Golfclub 'Landgoed Nieuwkerk' met een 7,95 en met hetzelfde cijfer neemt Golfbaan Overloon de derde plek in.

Bekijk hier de ranking van de Beste 9-holes golfclubs

De Oosterhoutse heeft de Beste Par-3 Baan van Nederland

In 2017 werd de par-3 baan van de Oosterhoutse Golf Club geopend. Met 1270 meter is het de langste par-3 baan van Nederland en dat valt in de smaak bij de beoordelaars van Leadingcourses. Met een waardering van een 8,8 houdt de Oosterhoutse de par-3 baan van Prise d’eau Golf (8,5) – ruim achter zich. De par-3 baan van De Drentsche Golf en Country Club (8,3) stijgt een plek in de ranking.

Bekijk hier de ranking van de Beste par-3 golfbanen