Advies RIVM: "Toestaan sport mogelijk risico op te snelle verspreiding"

Advies Outbreak Management Team aan regering slecht nieuws voor (georganiseerde) sporten. Topsporters kunnen wellicht op korte termijn weer aan de slag, hobbygolfers blijven met lege handen achter. Horeca en golfbanen moeten voorlopig gesloten blijven

gesloten

Er was gematigd optimisme de laatste dagen over een mogelijke aanstaande heropening van de golfbanen.

Ondanks het 'ik zie ons volgende week nog niet gaan tennissen' van premier Mark Rutte vorige week, voedden de dalende besmettingscijfers en het gezamenlijke sportprotocol de hoop dat er op afzienbare tijd weer gegolft kan worden.

Naar nu blijkt is daar echter geen sprake van. Bij de persconferentie van de premier en het RIVM was geen ruimte voor verruiming van de sport voor mensen ouder dan 18 jaar. Waar kinderen tot 12 jaar weer in teamverband mogen sporten en kinderen tot 18 jaar weer met inachtneming van de afstandsregels, werd er verder met geen woord gerept op over sport.

Het eerder uitgelekte advies was onder het kopje 'Sport' echter duidelijk:

Het OMT schat in dat het toestaan van georganiseerde sport voor andere groepen of anders dan hierboven genoemd op dit moment een mogelijk risico vormt op te snelle en te brede verspreiding van het virus en adviseert de effecten van de voorgestelde versoepeling af te wachten alvorens maatregelen verder af te bouwen.

Het OMT schat in dat het risico voor de volksgezondheid, dat gepaard gaat met het onder aanvullende voorwaarden toestaan van individuele sport, waarbij 1,5 meter afstand in acht wordt genomen, voor topsporters, beheersbaar is. Het OMT adviseert de koepels de voorwaarden nader uit te werken.

Bovenstaande lijkt goed nieuws voor Joost Luiten en zijn collega's, maar het is vooral de laatste alinea die een lelijke streep door de rekening van enkele honderdduizenden hobbygolfers en ook de baaneigenaren en - exploitanten is.

Geen enkele sport wordt met name genoemd en ondanks de goed uitgewerkte protocollen waarbij afstand en hygi├źnemaatregelen nauwkeurig waren uitgewerkt, is de moeite vooralsnog voor niets.

Het gros van alle bestaande maatregelen - met uitzondering dus van sporten voor kinderen en onderwijs op de basisschool - blijven tot 20 mei van kracht, waarbij de vergunningsplichtige evenementen zelfs tot 1 september zijn verlengd, waarmee direct een streep kan door de wedstrijd van de Pro Golf Tour op de Scherpenbergh en het Challenge Tour evenement eind augustus op The Dutch en het ELTK op de Hilversumsche aan het begin van de zomer

Klik hier om het hele advies te lezen

Klik hier voor het overzicht van de verlengde maatregelen

Misschien ook voor jou:
Plannen voor hervatting golf ingediend bij overheid