Grote circuits richten blik op toekomst

Hoewel het officieel nog 'geruchten' zijn, lijkt het er sterk op dat de PGA Tour half juni weer van start gaat. Nog zonder publiek, met de nodige restricties en slagen om de arm wordt een herstart voorzien in de week van 11 juni. Ondertussen voorziet de European Tour radicaal andere tijden aan deze kant van de oceaan.

pga tour

Het Britse Telegraph Sport zegt de hand te hebben gelegd op twee memo's die Keith Pelley recent aan de spelers zond, waarin hij aankondigde - waarschuwde - dat de spelers rekening moeten houden met een 'radicaal andere' Tour.

De Canadees wordt zelfs geciteerd in het bericht.

'Onze Tour heeft de afgelopen jaren een tijd van forse groei gekend. Zowel voor wat betreft prijzengeld, speelmogelijkheden en het algehele niveau van onze evenementen. Het coronavirus heeft het momentum van ons product bruut gestopt en dwingt ons om naar alle elementen te kijken.'

Pelley somt vervolgens een aantal zaken op waar de spelers rekening mee moeten houden. Zaken die uiteen lopen van dalende prijzengelden en het afwezig (kunnen) zijn van courtesy cars en lounges.

'Stel dat we in september weer kunnen beginnen met onze toernooien, dan hebben we een week of zestien om zoveel toernooien als mogelijk te spelen. We kijken daarbij zeker naar de mogelijkheid om meerdere wedstrijden op dezelfde locatie te organiseren, meerdere toernooien in dezelfde week of - in het Verenigd Koninkrijk - drie in veertien dagen tijd. En als het niet anders kan, zullen er ook wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld moeten worden.'

Het genoemde 'september' is overigens slechts een voorbeeld, want een blik op de kalender leert dat het doel nog altijd is om eind juni in München weer aan de slag te gaan met het BMW International Open.

In Amerika wordt ook gemikt op de maand juni, al zijn de berichten dat de Charles Schwab Challenge in de week van 11 juni het eerste toernooi moet worden, nog officieus. Die week was bedoeld voor het Canadees Open, dat dit jaar helemaal niet meer wordt georganiseerd.

Golf Digest meldt echter van meerdere bronnen te hebben vernomen dat de PGA Tour later deze week met een officiele verklaring komt aangaande de herstart van het seizoen.

Net als in Europa worden ook in Amerika de nodige slagen om de arm gehouden: de herstart kan en zal immers alleen plaatsvinden als de overheid dat mogelijk acht. Mocht dat echter het geval zijn, dan gaat het rijkste circuit van de wereld er sowieso vanuit dat de eerste wedstrijd(en) zonder publiek gespeeld wordt of worden.

Op de kalender van de Challenge Tour tenslotte was gisteren een opvallend 'nieuw' toernooi te zien. Het KLM Open prijkt ineens als hoogst gedoteerde toernooi van het circuit op het schema van de Challenge Tour.

Geen zorgen: het lijkt er op dat het slechts een kwestie van slecht knippen en plakken is aangezien het KLM Open in dezelfde week op de kalender staat als het U.S. Open en die wedstrijd traditioneel ook op de kalender van de lagere circuits staat. Twee wedstrijden van hetzelfde circuit in één week.

We moeten er allemaal aan gaan wennen. Ook de software...

Kevin Na won de Charles Schwab Challenge in 2019, kan hij zijn titel in juni verdedigen?
Tour
  • golfsupport