Eervolle eerste drive

Een van de mooiste tradities van The Masters vindt plaats voor het toernooi goed en wel begonnen is. Bij de opkomende zon, het moet dan nog zeven uur worden, verzamelen enkele duizenden die-hards zich rond de eerste tee van Augusta National, voor de opening van het toernooi.
strters

De eerste drive van The Open is zeker een dingetje. Mooi, en wie er wel eens bij is geweest zal erkennen dat het een kippenvelmoment was maar in alle eerlijkheid kan het niet tippen aan wat gerust de moeder aller eerste drives genoemd mag worden.

De openingsdrive op The Masters.

Waar de eerste bal op The Open ook echt in het spel is, wordt de eerste drive op The Masters buiten het zicht van de camera weer opgepakt. Net zo min als de tv-kijkers hebben kunnen zien waar die eerste bal eigenlijk neer was gekomen. Ook dat hoort bij de traditie van de Honorary Starters. Het gaat er om dát de levende legendes Jack Nicklaus en Gary Player er zijn en het bal openen, niet hoe ze dat doen.

De traditie van de eerste drive gaat ver terug, tot 1963 om precies te zijn. In dat jaar waren het Jock Hutchinson en Fred McLeod die op uitnodiging van Bobby Jones het officieuze startsein gaven. Met uitzondering van de jaren 1977-1980 en 2003-2006 stonden er op de eerste dag, en voor dag en dauw, altijd duizenden toeschouwers rond de eerste tee om een van de grote sterren van weleer af te zien slaan. Jarenlang waren het Gene Sarazen, Byron Nelson en Sam Snead, om - na het wegvallen van deze grote drie - gefaseerd opgevolgd te worden door Arnold Palmer (2007-2015), Jack Nicklaus (2010-heden) en Gary Player (2012-heden).

Het laatste jaar dat Arnold Palmer aanwezig was, was hij nauwelijks nog in staat om uit zijn stoel te komen, laat staan dat hij de bal kon slaan, maar dat is ook helemaal niet waar het om gaat bij deze traditie. Dat bleek eens te meer in het eerste jaar na zijn overlijden toen er een even sobere als indrukwekkende ceremonie voor Palmer werd gehouden.

Het gaat niet om hoe de bal geslagen wordt, het eren van oude helden en het vooruitzicht van vier enerverende golfdagen is wat velen de wekker doet zetten. Ook deze traditie zal bij de volgende editie van The Masters gewoon weer worden opgepakt.

Laatste nieuws