Solidariteit

Golf is een individuele sport, maar nu – meer dan ooit – hebben we elkaar keihard nodig.

solidair

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden worden dus verlengd. Dat ze niet nog strenger worden is slechts een kleine pleister op de wonde, want het nagenoeg volledig binnen zitten tot eind april, zal al moeilijk genoeg worden. Ook als je ruim woont, de kinderen al het huis uit zijn of deze zich zonder probleem terug kunnen trekken op hun eigen kamer. Ook als je vanuit huis kan werken en je voor je frisse neus toe zou kunnen met je tuin. Het advies 'Blijf thuis' is dwingend, dringend en voelt beklemmend.

Gek is het dan ook niet dat kort na het invoeren van de eerste maatregelen, velen toch nog even de hort op gingen. Echt niet met het idee om elkaar even lekker massaal op te zoeken, maar alleen het idéé binnen te moeten blijven dreef velen naar buiten, naar de golfbaan zelfs. Even dreigde door het massale naar buiten gaan een totale lockdown, maar al snel kwam bij de meesten het besef dat het anders moest.

'We moeten het sámen doen', benadrukte Mark Rutte direct, een uitspraak die hij in de weken erna meer dan eens herhaalde. Oók bij de op 31 maart aangekondigde verlenging, waarbij hij nog eens nadrukkelijk een appel deed op ieders eigen verantwoordelijkheid. 'In een volwassen democratie kan een overheid dat niet alleen directief opleggen. Moet het besef er zijn dat het in ieders belang is je aan de afspraken te houden.'

Dus we moeten nog even. Of, beter, we mogen nog even niet. Golfen. Onder heel veel andere.

Hoewel er vorige week in diverse takken van sport voorzichtige hoop was dat de maatregelen voor (bijvoorbeeld) sportfaciliteiten wel eens zouden kunnen worden verlicht, bleek die hoop ijdel. Golfers, tennissers, zwemmers en fitnessadapten, stuk voor stuk zullen ze (in elk geval) de komende vier weken een andere invulling moeten geven aan hun liefde voor hun sport, aan hun behoefte aan beweging. En hoewel dat vooral een individuele exercitie zal worden (let op die 1,5 meter) kunnen de maatregelen ook hier alleen slagen als we het samen doen, als we solidair zijn. Nu, maar ook als deze hele episode achter ons ligt. Alle golfbanen zijn en blijven gesloten, maar als we straks weer naar buiten mogen, zullen we dan niet als eerste op zoek gaan naar compensatie bij sportschool of golfbaan, een greenfeerondje extra spelen (ja, graag!), en nog een portie bitterballen en blaadje bier bestellen? Proosten we er samen op!

Columns
  • istock