Alle overheidsmaatregelen verlengd: geen golf tot eind april

Hoewel sport niet direct werd genoemd in de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, liet de website van de overheid niets aan duidelijkheid te wensen over. Alle op 15 maart ingevoerde maatregelen blijven zonder uitzondering tot en met 28 april van kracht waardoor de golfbanen gesloten blijven.

gesloten

'Ik denk niet dat dit voor iemand een verrassing is. Het advies blijft 'Blijf thuis', dus dan is het logisch dat golfbanen dicht blijven', aldus NGF-directeur Jeroen Stevens in een eerste reactie.

Dat dit spijtig is voor de golfers, is één ding, voor de golfbaaneigenaren, exploitanten en golfprofessionals is het probleem vele malen groter. Geen greenfeeinkomsten, geen lesgelden, geen horeca, terwijl de kosten van onderhoud, pacht, loon et cetera, gewoon doorlopen.

Dat dit voor tal van banen een probleem van enorme proporties op zal leveren, is eveneens evident. Juist deze tijd van het jaar staat de kalender van tal van banen vol met bedrijfsdagen en andere evenementen die nu stuk voor stuk niet doorgaan.

Desondanks heeft Hans Blaauw, directeur van Het Rijk Golfbanen, alle begrip voor de verlengde maatregelen. 'Inderdaad, alle begrip voor deze noodzakelijke maatregelen. Voor de strijd tegen het virus en de volksgezondheid is het goed en nodig, maar natuurlijk is het zorgelijk voor de bedrijfseconomische gezondheid van tal van bedrijven.'

Het is daarnaast ook nog niet gezegd dat 28 april de einddatum is. Op 21 april - over drie weken dus - laat de overheid weten of de maatregelen dan nogmaals moeten worden verlengd of dat ze (langzaam) worden afgebouwd. Want ook dat is al duidelijk. Zelfs als het coronavirus door het verlengen van de maatregelen wordt ingedamd, zal dit niet betekenen dat alles op 29 april weer business as usual is. Zelfs in het positieve scenario worden de maatregelen gefaseerd losgelaten. Het is op dit moment niet bekend in welke volgorde het 'gewone leven' vanaf die datum weer zijn normale beloop zal krijgen.

Stevens: '21 april zien we weer verder. Met tussenstappen naar het normale leven geeft hoop voor golf. Maar laten we er eerst met zijn allen vooral voor zorgen dat er zo min mogelijk mensen in het ziekenhuis belanden'.