Putten met Luke: ' Grip en balpositie'

Hij bereikte de eerste plaats op de wereldranglijst met briljante ball striking en dodelijk kort spel. Altijd leerzaam dus, een puttlesje van Luke Donald.

Putten Luke Donald

De grip bij je putter is anders dan bij een volle swing: meer in je handpalmen dan je vingers. Dit helpt om de handen en polsen bij impact rustig te houden en de rotatie van het clubblad te beperken.

Op de tour zie je veel verschillende grips bij het putten, maar bij bijna allemaal loopt de grip langs de levenslijn in een rechte lijn door naar de onderarmen.

In de set-up heb ik mijn handen direct onder mijn schouders, omdat dit een natuurlijk swingpad 'van-binnen-naar-binnen' geeft. Ik hoef er niet over na te denken. Als je te ver van de bal staat, komt de putter waarschijnlijk van-binnen-naar-buiten, en sta je te dichtbij dan komt hij waarschijnlijk buiten de doellijn.

De bal ligt net iets voor het midden van mijn stand, zodat het laagste deel van de swingbaan samenvalt met de achterkant van de bal. Mijn linkerschouder zit net iets hoger dan mijn rechter, wat correspondeert met mijn grip, waarbij mijn linkerhand ook net iets hoger zit dan de rechter.

Tips
  • Getty Images