Jan Kees Van der Velden

Eerste Masters was in maart

Op 25 maart was het exact 88 jaar geleden dat de eerste editie van The Masters werd gewonnen door Horton Smith.

Jan Kees Van der Velden

Smith was een pro uit Missouri die was gezegend met een fraaie swing, die trefzeker was op de greens en die vooral goed presteerde in de winter en het voorjaar.

Als het weer warmer werd, lukte het allemaal niet zo goed.

Wel, het was die week fris, soms zelfs guur op Augusta National, dat een jaar eerder was geopend. De economie kwakkelde in 1934  en de club van Clifford Roberts en golflegende Bobby Jones kon best wat meer leden gebruiken.

En wat was er beter dan een groot kampioenschap op de nieuwe, veel besproken baan? Roberts had geprobeerd om het U.S. Open naar Augusta te halen, maar de USGA bedankte beleefd voor de eer.

O ja, dit was de eerste en enige keer dat de baan in de oorspronkelijke volgorde werd gespeeld. Smith holede zijn winnende putt dus op wat nu de negende green heet. Een Later dat jaar werden de twee negens omgedraaid.

Het Augusta National Invitation Tournament was dus een feit. Clifford Roberts wilde al meteen dat het kampioenschap The Masters ging heten, maar dat vond Jones overdreven.

Echter de man die na het winnen van de Grand Slam was gestopt, deed wel mee.

En dus kwamen ze in drommen, de toeschouwers en de journalisten.

Vooral voor Bobby.

Jones werd dertiende, op tien slagen van Smith. Maar iedereen had genoten en Amerika wist hoe goed en mooi Augusta National was. Een traditie was geboren.

Columns
  • Golfsupport.nl