Thuistips: Mental Toughness Program

Golfbanen zijn gesloten, golfen in de buitenlucht zit er even niet in. Maar bewegen is gezond, en aan je spel werken kan toch altijd? Golfers Magazine verzamelt alle thuistips, tuintips of tips voor andere plekken waar je wel mag komen.

thuistips

Ivar van der Moolen is Mindroom Peak Sport Performance Mastercoach

Alle golfbanen in Nederland zijn dicht, wat kun je doen? Chippen in de tuin, je swing oefenen voor de spiegel, je puttingmat uitrollen in de huiskamer? Of is dit misschien wel de uitgelezen mogelijkheid om eens stil te staan bij je mentale weerbaarheid en je proces tot verbetering?

Vijf tips van performance coach en PGA-professional Ivar van der Moolen.

In het algemeen: Wat is je doel?

Heb je wel eens nagedacht over je wat je golf doelen zijn, hoe je je doel bereikt en wat daar mentaal voor nodig is? Professionele spelers hoor je vaak praten over ‘het proces’, ‘een game plan’ en ‘visualisatie’. Een goed plan helpt je om te gaan met de omstandigheden op de baan, het leert je jezelf kennen en met meer plezier te spelen .

Lange termijn: Een vision board

Een vision board klinkt misschien een beetje als een ouderwetse knutselopdracht op school, maar het werkt echt. Knutsel, knip en plak, of schrijf het alleen maar op in een paar goede zinnen – maar wat je ook doet, denk er goed over na. Het is je visie over jouw toekomst in golf.

Hoe levendiger en hoe duidelijker het beeld is, hoe krachtiger het zal zijn in het verwezenlijken van je doel. Hang je bord ergens op waar je het zeker twee keer per dag ziet (de koelkast?). Zo word je elke keer aan je ambitie herinnerd en ga je bewust en onbewust handelen om dat te bereiken.

Dit seizoen: Persoonlijk Actieplan

Een Persoonlijk Actieplan is er om die visie om te zetten in actie. Beantwoord de volgende vragen:

Wat wil ik?(fysiek, technisch, tactisch en mentaal)

Beschrijf de doelen zo specifiek mogelijk

Wat doe ik nu (of doe ik niet) om mijn doelstellingen te behalen?

Wat zijn mijn plannen om te verbeteren? Noteer een aantal mogelijke stappen.

Ben ik gemotiveerd om mijn plan uit te voeren? Ja/nee? Waarom/waarom niet?

Wat zijn mijn obstakels die ik moet overwinnen om mijn doelen te halen?

Wat en wie zijn mijn steun voor de verandering?

Wat zijn de positieve consequenties van het uitvoeren van mijn plan?

Routine

Een goede golfronde vereist concentratie. Kun jij het ene moment naar de omgeving kijken en het volgende moment superscherp zijn ?

Een solide routine is cruciaal voor een goede concentratie (the cycles of concentration) en bestaat uit vier fasen:

Je pre-shot routine.

Wat doe je voordat je de bal gaat slaan en waarom?

Check je je ligging, de omstandigheden, de wind, welke stok, je mentale staat (kalm, gespannen), doe je een ademhalingsoefening, enzovoorts.

Je in-shot routine.

Wat doe je en waar zitten je gedachten?

Je post-shot routine.

Hoe sluit je je slag af ? Onthoud de goede slagen en accepteer je wat er is gebeurd?

Een Tiger twirl, een opmerking, nog een oefenswing hoe het wel had gemoeten…

Je in-between routine.

Waar zit je aandacht tussen de slagen door?

Tiger doet ademhalingsoefeningen, kijk je naar de vogels of bomen, voel je de wind, ruik je het gras, praat je met je medespeler. Wat past bij je en wat helpt je niet?

Het is van belang dat je iets vindt dat bij je past en dat ervoor zorgt dat je in je concentratie kunt stappen en er weer uit. Schrijf je huidige routine op en bekijk wat je er in zou willen laten, wat er uit kan en wat je eventueel zou willen toevoegen in de vier onderdelen van je routine.

Refocus Plan

Golf is een spel dat constant je weerbaarheid en je oplossingsvermogen test. Het gaat nooit precies zoals je wilt. De beste spelers kunnen met tegenslag omgaan en bereiden zich hier op voor. Een Refocus Plan helpt je daarmee. Bedenk van tevoren wat je kunt doen en gaat doen als het niet zo loopt als jij wilt.

Schrijf de belangrijkste tegenslagen die jij kunt tegenkomen op en maak vooraf een plan hoe je daarmee om zult gaan:

Het gaat plotseling hard waaien of regenen

Je hebt geen tijd om in te slaan door bijvoorbeeld een file

Je bent gestressed door andere dingen (werk, thuis)

Je begint niet goed

Je verliest je concentratie

Je speelt een slechte eerste negen

De omstandigheden zijn niet ideaal

Je maakt een tactische fout op een par 3, 4 of 5

Er zijn hoge verwachtingen van je familie

Andere problemen…

Maak vooraf een plan, dan ben je gedecideerd en positief als het je overkomt. Je denkt dan in oplossingen en niet in problemen.

Visualisatie

Voor het aanmaken van data maakt het je brein niet uit of je iets echt hebt gedaan, of dat je het alleen hebt ingebeeld. Door positieve visualisatie kun je letterlijk thuis op de bank beter worden.

Drie tips om thuis te doen:

Visualiseer: een goede warming up op de driving range, een briljante eerste hole, een goed eind op hole 16, 17 en 18. HOOR het geluid van goed geraakte slagen, VOEL hoe lekker je ze staat te raken en ZIE hoe ze landen en hoe ze uitrollen. Gebruik het voor al je slagen.

Speel in je gedachten de perfecte 18 holes. ZIE eerst van buitenaf hoe je je plan perfect uitvoert - alsof je naar jezelf op de TV zit te kijken. ZIE het daarna vanuit jezelf – ZIE hoe je alle slagen perfect uitvoert. VOEL tegelijk met dat beeld hoe je de bal perfect raakt. HOOR dat heerlijke geluid.

Visualiseer hoe je van de driving range naar de eerste hole loopt en hoe je die perfect speelt. Elke stap die je doet, alle personen die je ziet, elke beweging die je maakt, elke slag. Wat ZIE, VOEL en HOOR je?

Zorg ervoor dat het zo levendig mogelijk is, en je brein slaat het allemaal op. Dit heeft een positief effect op je uiteindelijke performance op de golfbaan .

Veel gezondheid gewenst en veel succes.

Hopelijk tot snel op de baan .


Ivar van der Moolen is Mindroom Peak Sport Performance Mastercoach. Hij begeleidt diverse niveaus binnen en golf en top van bedrijfsleven en is professional op Golfclub Spaarnwoude. Bovenstaande elementen komen uit Ivars Mental Toughness Program in golf.

Ben je golfprofessional, mental coach of fitnessgoeroe? Schroom niet je tips, lesplan of andere overbrugging naar betere golftijden te mailen naar redactie@golfersmagazine.nl (max 450 woorden, bij voorkeur voorzien van een foto en link) en wie weet plaatsen we ook jouw tip op www.golfersmagazine.nl