Deze Week in Golf: wachten tot eind mei?

Voorlopig geen golf. Maar hoe lang? Zeker tot eind mei, is nu de verwachting. Een overzicht van de situatie in de golfwereld. In ons land is de gehele NGF Competitie afgelast.

Een lege baan - symbolisch

De laatste keer dat grote golftoernooien werden afgelast was in september 2001, na de aanslagen in New York en Washington. Twee dagen na 9 /11 zou in St Louis een wedstrijd van de World Golf Championships beginnen, maar die ging terecht niet door.
Omdat er in de VS geen vliegverkeer was, moesten spelers op verschillende manieren thuis zien te komen.
Tiger Woods nam een auto van een van zijn sponsors en reed van St Louis naar Orlando, een rit van meer dan vijftienhonderd kilometer.
De Ryder Cup op The Belfry, bij het Engelse Birmingham, die van 28 – 30 september zou plaatsvinden, werd een jaar uitgesteld.

null

NGF

'Nieuwe overheidsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote consequenties voor de maatschappij en ook voor golf', zo meldt de NGF samen met de PGA Holland (pro's) en de NVG, de vereniging van baaneigenaren en de NGA, de Nederlandse Greenkeepers Associatie.
'Sportclubs moeten tot en met 6 april de deuren sluiten en al bestaande maatregelen worden tot die datum verlengd. Dit betekent onder meer dat de NGF Competitie in 2020 niet gespeeld kan worden.'

'De NGF, NVG, NGA en PGA Holland willen geen enkel risico nemen waar de gezondheid van golfers en andere mensen in het spel is en daarom is het verstandig dat golfbanen vooralsnog gesloten worden. Alle golfbanen en -clubs worden met klem opgeroepen om vanuit diezelfde gedachte te handelen, om de verboden van de overheid na te leven en de adviezen op te volgen. De NGF, NVG, NGA en PGA Holland benadrukken dat het belangrijk is dat de golfsector er alles aan doet om bij te dragen aan indamming van het coronavirus.'

'Mede omdat het groeiseizoen begint is het belangrijk dat het onderhoud van golfbanen doorgaat. Greenkeepers worden daarbij opgeroepen om alle gezondheidsadviezen van het RIVM in acht te nemen, maar ook de adviezen van de overheid (bijvoorbeeld het verminderen van sociale contacten en het bewaren van afstand tot andere personen).'
Meer informatie via website Nederlandse Golf Federatie

 
Europese Tour

Ook het Estrella Damm N.A. Andalucia Masters hosted by the Sergio Garcia Foundation (30 april - 3 mei) is afgelast, maar het is nog maar de vraag (zie ook onder het kopje PGA Tour) dat het hier bij blijft. De kans leek al groot dat er tot eind mei gewoon niet kan worden gespeeld. Dat bleek ook op 19 maart, toen de Tour bekendmaakte dat ook de Golf Sixes in Portugal en Made In Denmark van de kalender zijn gehaald.
Het eerstvolgende toernooi is nu het Iers Open op Mount Juliet, dat voor 28 - 31 mei is gepland.
CEO Keith Pelley plaatste al eerder een verklaring op de website van de Europese Tour. Daarin staat onder andere dit: 'So far, seven tournaments (dat zijn er nu dus al meer, red.) on our 2020 International Schedule have been postponed or cancelled. Due to the current ongoing uncertainty, we are suspending ticket and hospitality sales for all 2020 European Tour promoted events until further notice'.
Meer informatie via website Europese Tour

 
Majors

The Masters
gaat niet door in april en het is voor het eerst sinds 1945 dat het kampioenschap niet in deze maand wordt gespeeld. Mogelijk kan het kampioenschap later dit jaar worden georganiseerd. De week van maandag 5 oktober? Twee weken na de Ryder Cup.
En op 17 maart kwam het bericht dat ook het tweede Major van 2020, het PGA Championship in San Francisco (14 - 17 mei), wordt uitgesteld.
Over het U.S. Open (half juni) is nog geen beslissing genomen, maar de voorbereidende werkzaamheden op Winged Foot zijn deze week stilgelegd. Local Qualifying-wedstrijden voor zowel het U.S Open als het U.S. Women's Open worden voorlopig niet gespeeld. De organiserende USGA zegt half april een beslissing te nemen, maar in Amerikaanse media wordt al uitgebreid gespeculeerd over uitstel of afgelasting.
De R&A blijft hoopvol voor The Open op Royal St George's (16 - 19 juli).
De Olympische Spelen in Japan (24 juli - 9 augustus) gaan in ieder geval niet door. Anne van Dam, Joost Luiten en mogelijk andere Nederlandse golfers moeten een jaartje wachten.


PGA Tour

We wisten al dat het Valspar Championship, het Dell WK Matchplay, het Corales Puntacana Resort & Club Championship en het Valero Texas Open niet doorgaan, maar de PGA Tour heeft besloten dat ook de RBC Heritage, de Zurich Classic of New Orleans, het Wells Fargo Championship en de AT&T Byron Nelson Classic uit het schema zijn gehaald. En dat betekent weer dat in theorie dat de Charles Schwab Challenge in Fort Worth, Texas (21 - 24 mei) de herstart gaat vormen van het seizoen 2020.

De pauze geldt vanzelfsprekend ook voor de Korn Ferry Tour (het Amerikaanse Challenge-circuit) en de drie kleinere Tours, zoals die van Latijns-Amerika waarin Rowin Caron acteert.
Meer informatie via website The Masters, PGA Championship en de PGA Tour

 
LPGA Tour

Het eerste van de vijf Majors van de golfwereld, het ANA Inspiration in Californië (2 - 5 april) is afgelast, maar de Tour heeft een nieuwe week gevonden: 10 - 13 september. De wedstrijd die op deze data zou plaatsvinden, de Cambia Portland Classic in Oregon, is daardoor een week verplaatst.
Het Evian Masters in Frankrijk, een van de andere Majors, wordt verschoven: van 23 - 26 juli naar 6 - 9 augustus. De LPGA Tour blijft in ieder geval tot half mei 'op slot'. Dat geldt ook voor de eerste divisie (Symetra Tour).
Meer informatie via website LPGA Tour

 
Ladies European Tour

Omdat de Tour toch al een flink gat in de kalender had, is het Jabra Ladies Open op de Evian Resort Golfclub (7 – 9 mei) het nieuwe richtpunt. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat dit door gaat. Het volgende toernooi (29 - 31 mei) zou dan het Belgisch Ladies Open op Naxhelet - tussen Namen en Luik - moeten zijn.
Meer informatie via website Ladies European Tour

 
Challenge Tour

Het Zwitsers Challenge Open dat voor 28 - 31 mei staat gepland, moet op basis van wat we nu weten de herstart van het seizoen 2020 vormen.
Meer informatie via website Europese Tour

 
Pro Golf Tour

De resterende toernooien in Marokko zijn allemaal afgelast. Maar of de volgende twee toernooien (Oostenrijk en Tsjechië) in mei doorgaan? De kans is levensgroot dat de mannen pas half juni in Duitsland de baan in kunnen worden gestuurd.
Meer informatie via website Pro Golf Tour

 
Alps Tour

Het nieuwste richtpunt? Het Open de la Mirabelle d'Or in Metz (29 - 31 mei).
Meer informatie via website Alps Tour


Europese Golf Associatie

Alle internationale amateurkampioenschappen die tot eind mei zouden worden gespeeld, zijn of vooralsnog uitgesteld of helemaal afgelast. Op de site van de EGA staat dit overzicht.

 

Tour
  • Golfsupport.nl