Komende maand geen golf meer in Amerika

In verband met het om zich heen grijpende coronavirus is The Players na de eerste ronde toch helemaal afgelast. De komende weken wordt er op geen enkele tour in Amerika gespeeld.

Jay Monahan

'Met spijt moeten we aankondigen dat The Players Championship wordt afgelast', liet de PGA Tour gisterenavond weten. 'We hebben tevens besloten om de wedstrijden op al onze tours de komende weken te annuleren.'

Dat betekent dat achtereenvolgens The Players, het Valspar Championship, het WGC Match Play en het Valero Texas Open uit de agenda worden geschrapt. 

Ook op andere circuits, zoals de Korn Ferry Tour, de LPGA Tour, de PGA Tour Champions en de tours in Canada en Latijns Amerika, wordt er de komende weken niet gespeeld.

Na de eerste ronde van The Players – waarin Hideki Matsuyama met een evenaring van het baanrecord op TPC Sawgrass (63) de leiding had genomen – zei PGA Tour-voorzitter Jay Monahan nog dat de resterende drie ronden zouden worden gespeeld, maar dan zonder publiek.

Dat ging veel spelers niet ver genoeg. Zij vonden de reactie van de PGA Tour te laks en waren van mening dat er net als bij sporten als voetbal, honkbal, basketbal en ijshockey een pauze moest worden ingelast. C.T. Pan trok zich om die reden terug uit het toernooi.

Een paar uur later ging de stekker er alsnog uit.

'We hebben alles gedaan om een veilige omgeving voor onze spelers te creëren en wilden de fans in deze extreme tijden de nodige afleiding bieden, maar op dit moment verandert de situatie razendsnel en het is de juiste beslissing om een pauze in te lassen.'

Vrijdagochtend geeft de PGA Tour een persconferentie over de situatie.

The Masters, dat van 9 tot en met 12 april op de kalender staat, kijkt nog steeds naar mogelijkheden om het eerste Major van het jaar doorgang te laten vinden, maar dat de voortekenen niet positief zijn, is iedereen intussen wel duidelijk.

Tour
  • Getty Images