Deze Week: Stress op Sawgrass

Wereldtop speelt The Players … Europese Tour last gedwongen pauze in

Par-3 zeventiende

Europese Tour

Het Hero India Open is na het schrappen van het Kenya Open het eerstvolgende toernooi van de Europese Tour. De heren worden van 19 – 22 maart verwacht op de baan van de DLF Golf & Countryclub bij de hoofdstad New Dehli.
Joost Luiten is de enige Nederlander op de lijst met inschrijvingen die zeker is van deelname.
Volledige kalender seizoen 2020


PGA Tour

Toernooi: The Players Championship
Data: 12 – 15 maart 2020
Baan: TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida (VS)
Lengte: 6.573 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 12.500.000
Mooie namen: Nagenoeg de hele wereldtop maakt deel uit van het 144 man tellende veld. Alleen Tiger Woods heeft zich afgemeld.
Nederlanders: Geen
Titelverdediger: Rory McIlroy
Laatste winnaars: 2019 – Rory McIlroy, 2018 – Webb Simpson (VS), 2017 – Si Woo Kim (Z-K), 2016 – Jason Day (Aus), 2015 – Rickie Fowler (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 18.00-24.00 uur. Zaterdag van 19.00-24.00 uur en zondag van 18.00-23.00 uur.
Officiële website: www.theplayers.com
Bijzonderheden:  De sterkte van het veld geeft vaak aanleiding om The Players het vijfde Major te noemen. Daar zit wat in. The Masters bijvoorbeeld is een kampioenschap dat minder goed bezet is. Maar een Major zal The Players nooit worden.
Desondanks is het een week om je op te verheugen. De laatste twee weken zijn de topspelers getrakteerd op banen – PGA National en Bay Hill – en omstandigheden (wind) die hen tot het uiterste hebben getest. Dat zal op de TPC Sawgrass niet anders zijn.
Het ontwerp van Pete Dye geeft je geen moment rust. Er is geen hole waarop je kunt ontspannen.
Het drieluik dat als slot fungeert, is adembenemend – met een uitstekende par-5, de beruchte par-3 met de eilandgreen en de lange, par-4 achttiende met water aan de gehele linkerkant.
Sinds het kampioenschap in 1982 naar Sawgrass verhuisde, hebben er vijf Europeanen gewonnen: Sandy Lyle (1987), Sergio Garcia (2008), Henrik Stenson (2009), Martin Kaymer (2014) en Rory McIlroy (2019).
The Players keerde vorig jaar op de kalender terug (van mei) naar maart. Dat had alles te maken met het verschuiven van het PGA Championship naar mei omdat de PGA Tour wilde dat de play-offs al eind augustus afgelopen zouden zijn.
Maart of mei. De baan is altijd in topconditie, maar het weer kan van invloed zijn, al zijn de verwachtingen niet slecht. Teken daarbij wel aan dat de topgolfers onder alle omstandigheden hun A Game in huis moeten hebben om hun collega’s te kloppen.
Bovendien: McIroy’s winnende score in 2019 was een van de laagste ooit.
Vorig jaar speelde de baan gemiddeld een halve slag onder par. De par-4 vijfde, de par-4 achttiende en de par-3 achtste waren de moeilijkste holes.
Wat vormde de basis van McIlroy’s zege in 2019?
Met een score van zestien onder had hij een slag voorsprong op good-old Jim Furyk. Jhonattan Vegas en Eddie Pepperell werden met veertien onder derde.
McIlroy was zeker niet de beste putter in The Players 2019: hij was 45ste qua Strokes Gained Putting. In de laatste ronde (33 putts) verloor hij op de greens zelfs ruim anderhalve slag op het veld.
Maar vanaf de tee (2de) en van tee tot green (1ste) won de Noord-Ier in de vier ronden respectievelijk 5,31 en 13,26 slagen op de concurrentie.
En dan nog dit (I): Op Sawgrass heeft nog nooit een speler met succes zijn titel verdedigd. Sterker, sinds 2005 (Adam Scott) is de regerend kampioen niet in de top-10 geëindigd.
En dan nog dit (II): Op de zeventiende verdween vorig jaar 9,6 procent van de teeshots in het water: 42 van de 347.
En dan nog dit (III): Volgens de Britse golfanalist Justin Rae blijft het kampioenschap behoorlijk onvoorspelbaar. Sinds de invoering van de wereldranglijst in 1986 zijn er net zoveel winnaars geweest van buiten de top-50 (vijf) als uit de top-5 (ook vijf).
Plattegrond TPC Sawgrass
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 12.40 uur Live Scoring via website PGA Tour

 
LPGA Tour

Door de uitbraak van het Covid-19 virus in China zijn niet alleen op de Europese Tour wedstrijden in Azië en Afrika afgelast, maar ook op de LPGA Tour. Het eerstvolgende toernooi is nu de Founders Cup, die van 19 – 22 maart in Arizona wordt gespeeld.
Meer bijzonderheden via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het seizoen 2020 wordt van 12 – 14 maart vervolgd met het 54-holes Investec Zuid-Afrikaans Open. Het met twee ton gedoteerde kampioenschap wordt gespeeld op de Westlake Golfclub bij Kaapstad.
Meer bijzonderheden via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Na drie toernooi in Zuid-Afrika is er een gedwongen pauze tot 7 mei (!), de dag dat het Praag Challenge Open begint.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Het met dertigduizend dollar gedoteerde Open Océan wordt van 25 – 27 maart op de Océan Golfclub bij het Marokkaanse Agadir gespeeld.
Meer informatie via website Pro Golf Tour

 
Alps Tour

Een kleine rustpauze. Van 19 – 21 maart wordt het Allegria Open gespeeld. Dat vindt plaats op de Allegria Golfclub bij de Egyptische hoofdstad Caïro. Er zit aldaar veertig mille in de prijzenpot.
Meer informatie via website Alps Tour

Oranje Amateurs

Zoals het er nu naar uitziet, komen er in maart geen landgenoten over de grens in actie. De NGF had al besloten om geen spelers en speelsters af te vaardigen naar de Internationale Amateurkampioenschappen van Italië, die van 18 – 21 maart zouden worden gespeeld, maar de Italiaanse Federatie heeft de twee toernooien inmiddels al afgelast. Het Covid-19 virus heeft daar natuurlijk alles mee te maken.

Tour
  • Golfsupport.nl