Deze Week: herkansing in Qatar

Qatar Masters met vier Nederlanders na 22 jaar op andere baan … Topveld in Orlando voor het kampioenschap van Arnold Palmer

Joost en Darius

Europese Tour

Toernooi: Commercial Bank Qatar Masters
Data: 5 – 8 maart 2020
Baan: Education City Golfclub, Doha (Qat)
Lengte: 6.681 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 1.750.000
Punten voor Race to Dubai: 2.750
Mooie namen: Martin Kaymer, Brandon Stone, Sami Valimaki, Robert McIntyre, Pablo Larrazabal, Marcus Kinhult, Eddie Pepperell, Haotong Li, Joost Luiten, Matthias Schwab, Justin Harding, Michael Lorenzo-Vera en Thomas Pieters
Nederlanders: Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel en Johannes Veerman
Winnaar in 2019:  Justin Harding (Z-A)
Laatste winnaars: 2019 – Justin Harding (Z-A), 2018 – Eddie Pepperell (Eng), 2017 – Jeunghun Wang (Z-K), 2016 – Branden Grace (Z-A), 2015 – Branden Grace (Z-A)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 8.30-10.30 uur en van 12.00-15.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00-14.30 uur
Bijzonderheden:  Voor het eerst sinds de openingseditie van het Qatar Masters in 1998 – winnaar: de Schot Andrew Coltart – wordt het Qatar Masters niet op de Doha Golfclub gespeeld.
Het met 1.750.000 dollar gedoteerde kampioenschap heeft een nieuw thuis gevonden op de door José Maria Olazabal ontworpen Educational City Golfclub, ten oosten van Doha.
Het is een baan met veel bunkers en waterhindernissen die in de schaduw ligt van een van de stadions die worden gebruikt voor het WK voetbal van eind 2022.
Hoe de course speelt, zal deze week duidelijk moeten worden: altijd een interessante ervaring voor de spelers en de tv-kijkers. Hij oogt in ieder geval spannender dan de Doha Golfclub.
De Doha Golfclub is voor de Nederlandse golfliefhebbers natuurlijk wel onverbrekelijk verbonden met de zege van Rolf Muntz in 2000 – de eerste van een Nederlander op de Europese Tour.
Muntz won op 12 maart van dat jaar met een score van acht onder. Samen met runner-up Ian Woosnam (-3) was de Brabander de enige speler die onder par bleef. De oorzaak van de hoge scores was de beruchte Shamal, een noordwester die met enige regelmaat over de Perzische Golf komt aanrazen.
En dan nog dit: Sami Valimaki doet ook mee. De pas 21-jarige Fin was veruit de beste putter in Oman: hij won volgens de strokesgained- statistieken op de greens niet minder dan elf slagen op het veld.
Koppelen we Valimaki (wiens houding en swing verdacht veel doet denken aan Jarmo Sandelin) aan Sungjae Im (winnaar van de Honda Classic) dan komen we volgens de statistici van de 15th Club tot een interessante conclusie: het is voor het eerst in veertig jaar dat de winnaars in dezelfde week op de PGA Tour en de Europese Tour 21 jaar of jonger waren.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 4.40 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Arnold Palmer Invitational presented by Mastercard
Data: 5 – 8 maart 2020
Baan: Bay Hill Club & Lodge, Orlando, Florida (VS)
Lengte: 6.816 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 9.300.000
Mooie namen: Rory McIlroy, Brooks Koepka, Justin Rose, Rickie Fowler, Tony Finay, Jason Day, Sungjae Im, Phil Mickelson, Bryson DeChambeau, Patrick Reed, Henrik Stenson, Adam Scott en Francesco Molinari
Nederlanders: Geen
Titelverdediger: Francesco Molinari (Ita)
Laatste winnaars: 2019 – Francesco Molinari (Ita), 2018 – Rory McIlroy (N-I), 2017 – Marc Leishman (Aus), 2016 – Jason Day (Aus), 2015 – Matt Every (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00-24.00 uur.
Bijzonderheden:  Een van de grootste spelers van de wereld is sinds september 2016 niet meer onder ons: Arnold Palmer. Maar het toernooi op zijn baan in het westen van Orlando draagt natuurlijk nog steeds de naam van The King.
Bay Hill werd eind 1961 geopend en in 1970 sloot Palmer een vijfjarige huurovereenkomst met de eigenaren af. In ’75 nam hij de baan over.
Vier jaar later verhuisde Arnold Palmer de Citrus Classic naar Bay Hill en sindsdien is het kampioenschap daar ook gebleven.
Hij veranderde elk jaar wel iets aan de course. Soms waren het forse aanpassingen, vaak ging het om details die in de ogen van Arnold Palmer belangrijk waren. Het is een waterrijke baan met snelle greens.
Tiger Woods won acht keer op Bay Hill, voor het eerst in 2000 en voor het laatst in 2009. Woods is deze week niet van de partij, omdat hij te veel last van zijn rug heeft.
Vorig jaar was Francesco Molinari de beste door onder andere een sensationele putt op de par-4 achttiende te holen.
Die knappe zege leek voor de Italiaan een voorbode van opnieuw een mooi seizoen. Molinari won immers in 2018 The Open – op Carnoustie – en hij werd de nummer een van de Europese Tour.
Hij was vorig jaar lang in de race op Augusta, maar kon op de tweede negen geen stand houden. Ergens brak er in mentaal opzicht iets in Francesco Molinari, want na de vijfde plaats in The Masters boekte hij geen enkele top-10 finish meer – noch in Amerika, noch in Europa. Zijn beste prestatie was een elfde plaats in The Open op Portrush.
In zijn eerste vier toernooien van 2020 miste Molinari drie cuts. In het Mexico Championship, met Mark Fulcher, de voormalige caddie van Justin Rose, aan zijn zijde werd de man uit Turijn 53ste.
'En als zulke dingen gebeuren [als op Augusta] dan tast dat je zelfvertrouwen aan', zei hij tegen een verslaggever van omroep ESPN. 'En daarbij kwam nog dat mijn swing in de weken na The Masters en in de zomer door meerdere redenen niet zo goed meer was. Na Augusta stapelde alles zich op.'
En dan nog dit: Er is een soort twitterstorm uitgebroken naar aanleiding van recente opmerkingen van Paul Azinger, de opvolger van de altijd scherpe en weinig politiek correcte Johnny Miller als analyst bij NBC en The Golf Channel. Azinger deed nogal badinerend over mannen als Fleetwood en Westwood in het algemeen en de Europese Tour in het bijzonder. In zijn ogen ben je pas een kampioen als je in de VS wint; Europa doet er niet toe. En dat schoot tal van Europeanen in het verkeerde keelgat. Ik zeg er overigens bij dat ik parafraseer. Voor je het weet heb je een klacht aan je broek.
Je zou overigens bijna denken dat Paul Azinger bezig is om de PGA Tour nog meer te promoten om de plannen van de Premier Golf League te dwarsbomen.
En dan nog dit (II): Er doen deze week spelers uit 25 landen mee.
Vanaf donderdag 14.00 Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Door de uitbraak van het Covid-19 virus in China zijn niet alleen op de Europese Tour wedstrijden in Azië afgelast, maar ook op de LPGA Tour. Het eerstvolgende toernooi is nu de Founders Cup, die van 19 – 22 maart in Arizona wordt gespeeld.
Meer bijzonderheden via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het seizoen 2020 wordt van 12 – 14 maart vervolgd met het 54-holes Investec Zuid-Afrikaans Open. Het met twee ton gedoteerde kampioenschap wordt gespeeld op de Westlake Golfclub bij Kaapstad
Meer bijzonderheden via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Na drie toernooi in Zuid-Afrika is er een gedwongen pauze tot 7 mei (!), de dag dat het Praag Challenge Open begint.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Van 3 – 6 maart wordt op de Royal Golf Anfa Mohammedia – aan de kust, ten noorden van Casablanca – het met dertigduizend euro gedoteerde Open Royal Golf Anfa Mohammedia gespeeld.
Meer informatie via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Een kleine rustpauze. Van 19 – 21 maart staat het Allegria Open gespeeld. Dat vindt plaats op de Allegria Golfclub bij de Egyptische hoofdstad Caïro plaats. Er zit aldaar veertig mille in de prijzenpot.
Meer informatie via website Alps Tour

Oranje Amateurs

Zoals het er nu naar uitziet, komen er in maart geen landgenoten over de grens in actie. De NGF heeft besloten om geen spelers en speelsters af te vaardigen naar de Internationale Amateurkampioenschappen van Italië, die van 18 – 21 maart worden gespeeld. Het Covid-19 virus heeft daar alles mee te maken.

Tour
  • Golfers Magazine
  • Golfsupport.nl