Luiten laat het liggen op lastige laatste dag Oman Open

Geen zevende zege Nederlander
joost luiten

Het was dringen aan kop van het leaderboard, maar Joost Luiten was voor de start van de laatste ronde absoluut een van de kanshebbers in het Oman Open. Omdat hij al zes keer eerder gewonnen had, omdat hij weet hoe je vanuit een (gedeeld) eerste plaats het klusje moet klaren en omdat hij in 2018 al eens gewonnen had op Al Mouj.

Veel fout deed Luiten niet, maar toch zat de zege er geen moment in op een winderige laatste dag, vooral omdat het Luiten maar niet lukte putts te holen. Waar een paar lange putts gisteren zijn ronde een kick-start gaven, lukte dat nu geen enkele keer. De ene na de andere tap-in voor par zette Luiten al op achterstand, en toen moest de 'genadeklap' op hole zeven nog komen.

Luiten sloeg een matige drive, vond met zijn tweede slag de fairwaybunker links, en kreeg zijn bal daar tot overmaat van ramp, pas in een tweede poging uit waardoor hij uiteindelijk met een dubbel bogey op zak naar de volgende tee liep. Lang bleef het de enige ingeleverde slag op de kaart, pas op hole zeventien liep Luiten opnieuw averij op na een wilde drive die ruim links van de fairway eindigde. Omdat de vijftien overige holes stuk voor stuk parren opleverden besloot hij het toernooi met een slotronde in drie boven par, -8 voor het toernooi, en een teleurstellende tiende plaats.

Darius van Driel, Lars van Meijel en Johannes Veerman boekten op de slotdag allebei geen winst. Van Driel ging opnieuw rond in level par en eindigde daarmee op de gedeeld 36ste plaats, terwijl Johannes Veerman een goede laatste ronde op één hole in duigen zag vallen. De vier birdies wogen niet op tegen de quintuple bogey 9 op de par-4 vijftiende. De Nederlandse Amerikaan leverde met +1 op de laatste dag iets in en eindigde op de zestigste plaats en dat was nog net iets hoger dan Lars van Meijel die ha een 74 op de laatste dag op de gedeeld 62ste plaats uitkwam.

De zege was na extra holes een prooi Sami Valimaki. De pas 21-jarige Fin - die vorig jaar nog op de satelietcircuits speelde maar slaagde op Q School - was een van de koplopers na 54 holes. Hij leek zijn kansen onderweg te verspelen, maar bleef buitengewoon cool toen het er echt om ging.

Eerst maakte hij de lange birdieputt op de slothole om een verlenging af te dwingen en daarin toonde hij zich vervolgens de meerdere over de ervaren rot Brandon Stone die op de derde extra gang langs hole achttien niet verder kwam dan een bogey, waarna Valimaki - in wat pas zijn zesde start op de Europese Tour was - aan een par genoeg had voor zijn eerste zege op het hoogste niveau.

Einduitslag

Laatste nieuws