Luiten kansrijk naar slotdag Oman Open

Nederlandse nummer 1 op jacht naar zevende zege

joost luiten

Het is dringen aan top na 54 holes van de wedstrijd van de Europese Tour op Al Mouj Golf.

De de Deen Hojgaard, de Finnen Valimaki en Korhonen, de Engelsman Shinkwin, de Zuid-Afrikaan Brandon Stone én de Nederlander Joost Luiten delen met -11 de leiding in het Oman Open.

Zeker de eerste negen zag het daar niet naar uit voor de zesvoudig winnaar op het hoogste niveau. Luiten speelde goed, gaf zichzelf voldoende kansen, maar slaagde er niet in deze te benutten. Alleen op de par-4 eerste wist hij een birdie te maken, alle overige holes waar hij voor birdie putte, zag hij zijn bal de hole net missen.

Na de turn vielen de putts opeens wel. Twee lange putts gaven zijn ronde de nodige kick-start, op de par-3 dertiende holede hij de bal vanaf de tee zelfs bijna uit, en door uiteindelijk maar liefst vier birdies te maken op de back-nine kwam de oud-winnaar van het Oman Open binnen met -5 (67). Die score bracht hem, net als veel anderen dus, op -11 waardoor Luiten zondag op jacht gaat naar de zevende zege uit zijn loopbaan.

Het is de zesde keer dat Joost Luiten in een wedstrijd van de Europese Tour met nog een ronde te gaan leidt. Drie keer eerder won hij - voor het laatst in het Wales Open van 2014. In het Iskandar Johor Open van 2011 leidde Joost Luiten ook na 54 holes. Dat betekende toen meteen de eerste zege op het hoogste niveau: het toernooi werd vanwege slecht weer tot drie ronden beperkt.

'Ik kijk er zeker naar uit om morgen op jacht te gaan naar de overwinning', reageerde Luiten kort na afloop van de ronde. 'Je moet genieten van de spanning die dat met zich meebrengt en gewoon proberen simpel golf te spelen. Kijk naar vandaag. Ik begon goed met een birdie, gaf mezelf daarna voldoende kansen maar de bal wilde niet vallen. Na de turn sla ik een paar ballen juist wat verder weg van de hole, die vallen wel en dat geeft je ronde een kick-start.'

Het rekenprogramma van de Official World Golf Ranking - waarop Luiten nu als 102de staat genoteerd - leert ons dat de Nederlandse nummer een bij een zege net wel of net niet in de top-60 terecht komt. Een vijfde plaats levert een sprongetje richting de top-90 op. Daarbij wel de aantekening dat er geen rekening is gehouden met de prestaties van andere spelers op de Europese en de PGA Tour.

Voor Darius van Driel was de derde ronde er een met twee gezichten. De Leidschendammer maakte maar liefst zes birdies, maar leverde dat aantal slagen ook in door een triple bogey op hole 4, een bogey op hole 8 en een dubbele bogey op de par-4 zevende. De omloop in level par kost hem vooralsnog het zicht op de top-10. Met -4 staat hij met nog achttien holes te spelen 27ste.

Lars van Meijel won een paar plaatsen op de derde dag door wel net onder par te gaan (-1), maar ook Van Meijel had hoger kunnen eindigen als hij de winst (vijf birdies) niet bijna volledig had verspeeld door twee bogeys en een dubbele bogey te maken. Met -1 staat de Brabander vooralsnog 52ste.

Johannes Veerman tenslotte ging rond in één boven par door een ronde met drie birdies en vier bogeys

Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 9.00-13.30 uur rechtstreeks uit.

Leaderboard

null

Tour
  • Golfsupport