Deze Week: Oranje-invasie in Oman

Luiten, Van Driel, Van Meijel, Besseling en Veerman in Oman Open … Florida Swing start met Honda Classic … Van Dam niet in volgende toernooi Ladies European Tour

De Al Mouj Golf bij Masqat

Europese Tour

Toernooi: Oman Open
Data: 27 februari – 1 maart 2020
Baan: Al Mouj Golf, Masqat (Oman)
Lengte: 6.734 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.750.000
Punten voor Race to Dubai: 2.750
Mooie namen: Martin Kaymer, Brandon Stone, Pablo Larrazabal, Eddy Pepperell, Haotong Li, Thomas Pieters, Joost Luiten en Andy Sullivan
Nederlanders: Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel, Wil Besseling en Johannes Veerman
Winnaar in 2019: Kurt Kitayama (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Kurt Kitayama (VS), 2018 – Joost Luiten (Ned), 2017 - Clement Sordet (Fra), 2016 - Bernd Ritthammer (Dui), 2015 - Ricardo Gouveia (Por), 2014 – Max Orrin (Eng), 2013 – Roope Kakko (Fin)
De eerste vijf edities waren wedstrijden van de Challenge Tour.
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 7.30-9.30 uur en van 11.30-14.30 uur. Zaterdag en zondag van 9.00-13.30 uur
Bijzonderheden:  Deel 2 van de Desert Swing van de Europese Tour bestaat uit het Oman Open en het Qatar Masters. Volgende week maken we kennis met een nieuwe thuisbaan voor het toernooi dat Rolf Muntz alweer twintig jaar geleden won, maar de course in Oman kennen we maar al te goed.
In 2018 won Joost Luiten op de Al Mouj Golf met een score van zestien onder par, twee slagen beter dan zijn goede vriend en runner-up Chris Wood.
Vorig jaar werd Luiten gedeeld twaalfde. Met een totaal van -2 had hij vijf slagen achterstand op Kurt Kitayama, die het best bestand bleek tegen de felle wind. De Amerikaan verdedigt zijn titel niet, omdat hij in eigen land mee kan doen aan de Honda Classic.

Al Mouj ligt pal aan de Golf van Oman. Het is een linksachtige baan die is ontworpen door Greg Norman. De meeste holes liggen evenwijdig aan de kustlijn en water komt vaak in het spel, mede omdat er meerdere vijvers zijn aangelegd die eveneens functioneren als bronnen voor de besproeiing.
En dan nog dit: Het veld (144 spelers) is niet fantastisch. Een goede kans, zou je zeggen, voor Luiten om in ieder geval weer in de top-100 van de wereldranglijst te geraken. Voor de andere Nederlanders is dit Oman Open de gelegenheid om punten te veroveren die belangrijk zijn voor het behoud van hun tourkaart.
Vanaf donderdag 6.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Honda Classic
Data: 27 februari – 1 maart 2020
Baan: PGA National, Champion Course, Palm Beach Gardens, Florida (VS)
Lengte: 6.515 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 7.000.000
Mooie namen: Brooks Koepka, Justin Rose, Rickie Fowler, Tommy Fleetwood, Shane Lowry, Gary Woodland, Viktor Hovland en Erik van Rooyen
Nederlanders: Geen
Titelverdediger: Keith Mitchell (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Keith Mitchell (VS), 2018 – Justin Thomas (VS), 2017 – Rickie Fowler (VS), 2016 – Adam Scott (Aus), 2015 – Padraig Harrington (Ier)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Keith Mitchell? De toen 27-jarige Amerikaan uit Chattanooga, Tennessee verraste twaalf maanden geleden door Rickie Fowler en Brooks Koepka met één slag verschil te kloppen. Bijna niemand wist wie hij was en journalisten waren eigenlijk meer bezig met zijn kleurrijke caddie, ‘Crunchy’ Pete Persolja.
Keith Mitchell kende hem al bijna negentien jaar, omdat Pete voor zijn vader caddiede. In 2016 werd Persolja zijn bagman.
Mitchell was zo onbekend dat NBC-verslaggever Dan Hicks hem Kevin noemde. Mitchell zelf zat daar niet mee. Na zijn succes in de Honda Classic is Mitchell overigens niet in de buurt van een zege geweest.
Dit seizoen heeft Mitchell in tien toernooien geen enkele top-10 plaats behaald. Natuurlijk komt hij wel terug naar PGA National om zijn titel te verdedigen.
Koepka en Fowler zijn ook van de partij, net als Justin Rose, de kersverse winnaar Viktor Hovland en U.S. Open-kampioen Gary Woodland.
Tal van andere goede spelers nemen echter een weekje rust – met het oog op de twee volgende toernooien: de Arnold Palmer Invitational op Bay Hill in Orlando en het Players Championship op de TPC van Sawgrass. De Florida Swing wordt vervolgens voltooid door het Valspar Championship bij Tampa Bay.
De door Tom Fazio ontworpen en door Jack Nicklaus aangepaste Champion Course is waterrijk en hij is vooral bekend door de Bear Trap, drie lastige holes in de slotfase: de par-3 vijftiende, de par-4 zestiende en de par-3 zeventiende.
‘Het gaat niet om lengte’, aldus Jack Nicklaus. ‘Het gaat om precisie en om durf.’
Sinds de editie van 2007 zijn er op deze holes niet minder dan 1.395 ballen het water in gegaan. Het 'veld' is in deze periode liefst 3.629 boven par - en 4.934 voor de andere vijftien holes.
Ryan Palmer heeft de twijfelachtige eer om de ranglijst van 'meeste ballen op de Bear Trap in het water' aan te voeren: zestien.

En dan nog dit: Honda is al sinds 1982 hoofdsponsor van deze wedstrijd van de PGA Tour. Het huidige contract loopt in 2021 af. Dan zijn er veertig edities door de automobielfabrikant gesponsord.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

 

 LPGA Tour

Door de uitbraak van het Covid-19 virus in China zijn niet alleen op de Europese Tour wedstrijden in Azië afgelast, maar ook op de LPGA Tour. Het eerstvolgende toernooi is nu de Founders Cup, die van 19 – 22 maart in Arizona wordt gespeeld.
Meer bijzonderheden via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Anne van Dam doet van 27 februari – 1 maart niet mee aan het met 210 duizend euro gedoteerde Women’s New South Wales Open op de Dubbo Golf Club die vierhonderd kilometer ten noordwesten van Sydney ligt.
Meer informatie en vanaf woensdag 23.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour.


Challenge Tour

Na drie toernooi in Zuid-Afrika is er een gedwongen pauze tot 7 mei (!), de dag dat het Praag Challenge Open begint.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Van 3 – 6 maart wordt op de Royal Golf Anfa Mohammedia – aan de kust, ten noorden van Casablanca – het met dertigduizend euro gedoteerde Open Royal Golf Anfa Mohammedia gespeeld.
Meer informatie via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Een kleine rustpauze. Van 19 – 21 maart staat het Allegria Open gespeeld. Dat vindt plaats op de Allegria Golfclub bij de Egyptische hoofdstad Caïro plaats. Er zit aldaar veertig mille in de prijzenpot.
Meer informatie via website Alps Tour


Oranje Amateurs

Van 26 februari tot en met 1 maart worden het Internationaal Spaans Amateur voor mannen en vrouwen gespeeld.
Titelverdediger Koen Kouwenaar wordt door de NGF afgevaardigd, maar daarnaast zijn er Nederlanders die – zoals dat zo mooi heet – op eigen gelegenheid gaan. Het mannentoernooi wordt overigens op de Real Club de Sevilla gehouden. Daar won Maarten Lafeber in 1997 de finale van Sergio Garcia.
Andere Nederlandse winnaars: Joost Luiten (2005), Reinier Saxton (2009) en Jeroen Krietemeijer (2015).
Meer informatie en scoring

Romy Meekers is de NGF-speelster die op de Real Club de Tenerife in actie komt.
Meer informatie en scoring

Tour
  • Getty Images