Laten bezinken

De overwinning van Joost Luiten op The Dutch was mooi, maar waar zijn de opvolgers?

Wie als buitenstaander de zegetocht van Joost Luiten in Spijk bekeek en het enthousiasme van de duizenden toeschouwers tot zich nam, moet even hebben gedacht dat het fantastisch gaat met het Nederlandse golf.

Natuurlijk de manier waarop Luiten op The Dutch speelde – negentien onder, slechts drie bogeys en een evenaring van het baanrecord – sprak tot de verbeelding. Zeker als je bedenkt dat zijn swing aan het begin van de week nogal wat mankementen vertoonde.

‘De positie van de rechterschouder was helemaal verkeerd’, zei coach Phil Allen in de vroege zondagavond. ‘Joost kwam daardoor ‘over the top’ . Maar dat hebben we toch redelijk snel recht weten te zetten. Op een eenvoudige manier: met een handschoentje in de rechteroksel. Zoals we dat als teaching pro’s ook met gewone amateurs doen.’

Aan publieke belangstelling geen gebrek op The Dutch. | © Golfsupport.nl

Het tekent dat noch Allen, noch Luiten in paniek was. Het tekent beiden ook dat ze in staat waren om de matige prestaties in juli en augustus zo snel en zo mooi te doen vergeten. Voeg bij het werk van Allen ook de aanpak van mental coach Chris Henry, de rust van caddie ‘Sponge’ en de stappen die Luiten op de green maakt nu een samenwerking met de putt-academie van Robert-Jan Derksen is opgestart.

Golf is echter meer dan een goede bal slaan. Als dat op het hoogste niveau de bepalende factor was, dan zouden we naast Joost Luiten nog wel een stuk of zes spelers op de Tour hebben.

Luiten is de enige Nederlandse speler – by far – die de wil om te scoren om kan zetten in goede prestaties. Achter hem gaapt een enorm gat. Leuk dat Maarten Lafeber en Wil Besseling de cut haalden, maar dat was echt iets eenmaligs.

Lafeber gaat zich meer richten op het topsportbeleid van de NGF en Besseling – die net als Luiten tien jaar pro is – heeft met uitzondering van het seizoen 2009 nooit echt op het hoogste niveau gespeeld.

Ook daarom moet de Nederlandse golfwereld zich echt nog niet rijk rekenen. Een nieuwe Luiten is nog niet aan horizon verschenen.