Historisch besef op Rijk van Nijmegen

Tweede Wereldoorlog Rijk van Nijmegen

Wiel Lenders (Directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en Hans Blaauw (Algemeen Directeur Het Rijk Golfbanen) hebben onlangs een informatief bord en over de Tweede Wereldoorlog en historie van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen onthuld.

Dat deden ze op 15 september jongstleden.

Deze datum is niet uit de lucht gegrepen. Exact 72 jaar geleden ging Operation Market Garden rondom de golfbaan van start.

Hans Blaauw: ‘Door de ligging tussen de Duitse grens en de bruggen bij Nijmegen en Arnhem, kent de omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen een rijke Tweede Wereldoorlog-historie. Het uitzicht dat golfers vanaf het noordelijke gedeelte van onze baan hebben, was in september 1944 onderdeel van één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden.

Het is deel van ons GEO-beleid om gasten bewust te maken van deze historische gebeurtenis. Dat we voor een correcte weergave van deze geschiedenis hebben kunnen rekenen op de samenwerking met het team van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, is natuurlijk geweldig.’



Operation Market Garden

Op zondag 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start en kwam het eerste deel van de luchtlandingstroepen neer in Groesbeek. In de dagen die volgden werden onder leiding van de Amerikaanse generaal James Gavin bijna 8.000 parachutisten van de 82ste Airborne Divisie gedropt en veranderde het gebied waar nu Het Rijk van Nijmegen ligt in een hels frontgebied.

De bruggen over de Waal werden ongeschonden veroverd, maar moesten in de daarop volgende weken worden verdedigd tegen alle Duitse aanvallen. Uiteindelijk werden grote delen van het gebied ten zuiden van Nijmegen bevrijd. Dit was van groot belang voor het verloop van de oorlog en de uiteindelijke bevrijding van Nederland en Europa.

Op de foto: Wiel Lenders en Hans Blaauw bij het historisch bord op Het Rijk van Nijmegen.