Presidentiële handicap

Amerikaanse presidenten zijn gek op golf.

Over zijn prestaties op de golfbaan is Barack Obama altijd geheimzinnig – 'My scores are classified.' – maar David Feherty wist hem onlangs zijn handicap te ontfutselen.

'Ik ben een eerlijke 13', aldus de president, die rond de handicap 17 speelde toen hij acht jaar geleden introk in het Witte Huis. 'Mijn ijzers zijn goed, mijn drives zijn recht maar weinig indrukwekkend qua lengte, mijn putten is fatsoenlijk, mijn chips zijn oké en mijn bunkerspel is verschrikkelijk.'

Of hij laag of hoog in de tachtig speelt, hangt dus meestal af van hoe vaak hij in het zand ligt. Obama heeft als president van Amerika zo'n driehonderd ronden gespeeld op de Farm Neck Golf Club op Martha's Vineyard, het eiland waar hij altijd vakantie viert. Vanaf november kan Obama als gewone burger op jacht naar een single handicap.

Ook de nieuwe president golft. Donald Trump heeft een lage single handicap en Hilary Clinton kan zich heel goed op het doel focussen. Toen ze jaren geleden met manlief Bill op Ballybunnion speelde, gaf een caddie haar de lijn van de tee aan met de zin: 'Just aim for the white house.' 'Don't worry', antwoordde Hilary gevat, 'I am.' Laten we hopen dat haar drive goed genoeg is.

In Golfers Magazine 8 (op 13 oktober in de winkel) een uitgebreid verhaal over een van Amerika's meest opvallende golfspelende presidenten ooit: Eisenhower en zijn banden met Augusta National.

(Foto: Getty Images)