NGF heeft topgolfplan rond

Het was lang niet helemaal duidelijk, maar de Nederlandse Golf Federatie heeft het topsportplaatje nu ingekleurd: een centraal trainingsbeleid en nieu

Het was lang niet helemaal duidelijk, maar de Nederlandse Golf Federatie heeft het topsportplaatje nu ingekleurd: een centraal trainingsbeleid en nieuwe maar ook ‘oude’ coaches.

Dat Maarten Lafeber (foto boven) de nieuwe bondscoach is – dat wisten we al enige tijd. Dat een belangrijke doelstelling goud tijdens de Olympische Spelen zal zijn, konden we reeds in het dit voorjaar gepresenteerde meerjarenplan van de NGF lezen.

Nu weten we ook wie komende seizoen in de selecties zitten en wie de coaches zijn die door Maarten Lafeber worden aangestuurd. De NGF heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Waar tot en met dit seizoen spelers en speelsters vaak eigen coaches hadden, daar wordt nu gekozen voor een aanpak met veel centrale trainingen. 

‘De feitelijke, dagelijkse begeleiding van de leden van de diverse selecties wordt [nu] niet gedaan door de NGF-coaches’, geeft de Federatie als toelichting.

‘Zij begeleiden de spelers en speelsters alleen tijdens alle grote internationale teamwedstrijden en een groot aantal belangrijke buitenlandse kampioenschappen. Het is gebleken dat deze decentrale aanpak niet leidt en kan leiden tot structureel goede prestaties.’

Opvallende namen bij de coaching-staf? Phil Allen, Ruud Bos, Dewi-Claire Schreefel en Mette Hageman.

Taco Remkes zal de mannen-teams – Oranje en Jong Oranje – gaan coachen. Hij doet dat samen met Phil Allen, die vooral bekend is als coach van Joost Luiten.

Mette Hageman – voormalig speelster op de Ladies European Tour – is betrokken bij de vrouwen van Oranje en Jong Oranje. Hier is Niels Kraaij de verantwoordelijke man en ook Dewi-Claire Schreefel en Marjet van der Graaff behoren tot het team van coaches.

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig was Ruud Bos speler op de Europese Tour. Daarna was Bos bekend als coach van onder anderen Maarten Lafeber. Nu is hij de man die de B-selecties gaat begeleiden en hij doet dat samen met Floris de Vries. Mogelijk dat daar nog een coach aan wordt toegevoegd.

De jongste spelers en speelsters zitten in de C-selectie. Die hebben Guido Loning en Tom Stam als coaches.

Foto Maarten Lafeber: © Golfsupport.nl