Deze Week in Golf

Stress tijdens de Qualifying School ... Joost Luiten kan goede zaken doen in Sun City ... Anne van Dam reist door naar India

Stress tijdens de Qualifying School ... Joost Luiten kan goede zaken doen in Sun City ... Anne van Dam reist door naar India

Europese Tour

Toernooi: Nedbank Golf Challenge

Baan: Gary Player Country Club, Sun City (Z-A)

Data: 10 -13 november 2016

Par: 72

Lengte: 7.162 meter

Prijzengeld: $ 7.000.000

Winnaar in 2015: Marc Leishman (Aus)

Nederlanders: Joost Luiten

Mooie namen: Henrik Stenson, Danny Willett, Alex Noren, Rafa Cabrera Bello, Louis Oosthuizen, Chris Wood, Branden Grace en Thomas Pieters

Laatste winnaars: 2015 - Marc Leishman (Aus), 2014 - Danny Willett (Eng), 2013 - Thomas Bjorn (Den), 2012 - Martin Kaymer (Dui), 2011 - Lee Westwood (Eng)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf, van 10.00-16.00 uur

Bijzonderheden: Deel twee van de Final Series van de Europese Tour heeft een aanzienlijk sterker deelnemersveld dan dat van het Turkish Airlines Open, al ontbreekt Rory McIlroy opnieuw.

Joost Luiten is van de partij in het kampioenschap dat voor het eerst de Final Series-status heeft. De huidige nummer veertien van The Race to Dubai doet voor de derde keer mee op de uitstekende baan van de Gary Player Country Club die in Sun City ligt.

In 2013 werd hij met -2 zestiende en een jaar later was er een 24ste plaats (+5) voor hem weggelegd.

Luiten kan met een goed resultaat in Zuid-Afrika naar de top-10 van de Order of Merit van de Europese Tour stijgen. Als hij daar na het Tour Championship in Dubai nog steeds in staat, mag de Bleiswijker een greep uit de rijk gevulde bonuspool doen.

Vorig jaar ging de zege naar Marc Leisman. De Aussie had met een score van negentien onder par zes slagen voorsprong op Henrik Stenson.

De Nedbank Golf Challenge maakt voor het vierde jaar deel uit van de Europese Tour, maar de historie gaat veel verder terug. In 1981 won Johnny Miller de beruchte Million Dollar Challenge, een invitatietoernooi met een voor die tijd immens prijzengeld.

Het was de tijd van de Apartheid en er was sprake van een in 1985 door de Verenigde Naties afgekondigde sportboycott. Daarvoor al werd spelen in en tegen het land al sterk ontraden: Zuid-Afrika mocht al sinds 1964 niet aan de Olympische Spelen meedoen en er was ook geen sprake van rugby- en cricketmatches met een officieel karakter. Daar kwam pas een einde toen Nelson Mandela werd vrijgelaten en er een einde kwam aan het blanke regime.

Maar de golfers trokken zich daar niets van aan en reisden vrolijk naar Sun City af.

Vanaf donderdag 9.15 uur Live Scoring via site Europese TourUS Tour

Week 5 van van de PGA Tour 2017 staat in het teken van Mexico. De OHL Classic at Mayakoba is aan de tiende editie toe. Op de El Camaleon Golf Club is Graeme McDowell de titelverdediger.

Andere mooie namen in dit met zeven miljoen dollar gedoteerde toernooi: Ernie Els, Ian Poulter, Jim Furyk en Russell Knox. Voor de rest bestaat het veld vooral uit een heel contingent spelers die zijn gepromoveerd van de Web.com Tour.

Ziggo Sport Golf zendt alle dagen van 19.00 - 22.00 uur.

Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via site US Tour

 

Qualifying School

Van zaterdag 12 tot en met donderdag 17 november doen op de twee banen van PGA Catalunya 156 spelers mee in een toernooi over zes ronden. Als het stof is neergedaald, ontvangen de beste 25 een startbewijs voor de Europese Tour van 2017.

Darius van Driel, Jurrian van der Vaart, Reinier Saxton en Daan Huizing plaatsten zich op basis van hun ranking. Maarten Lafeber was de enige die de tweede pre-kwalificatie overleefde.

Alle deelnemers spelen vier ronden: twee op de Tour en twee op de Stadium Course. De beste zeventig spelers plus ties werken vervolgens nog eens twee ronden op de Stadium Course af. 

Vanaf zaterdag 11.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

 

Ladies European Tour

Anne van Dam en tal van andere speelsters reizen van Abu Dhabi naar India. In dat land wordt van 11 - 13 november het Hero Women's Indian Open gespeeld. Plaats van handeling is de DLF Country Club bij Delhi.

Meer informatie en scoring via website van het kampioenschap

LPGA Tour

Na een aantal wedstrijden in het Verre Oosten reizen de beste speelsters van de wereld door naar Mexico. Op de Club de Golf Mexico wordt van 10 -13 november de Lorena Ochoa Invitational gespeeld.

Live Scoring en meer informatieFoto boven: PGA Catalunya, het decor van de gruwelijke Qualifying School (Golfsupport.nl)