Luiten: 'Het is gewoon een goed jaar’

Joost Luiten sloot het seizoen af met een 67 en een dertiende plaats. Matthew Fitzpatrick won. Henrik Stenson pakte de Race to Dubai.

Joost Luiten sloot het seizoen af met een 67 en een dertiende plaats. Matthew Fitzpatrick won. Henrik Stenson pakte net als in 2013 de Race to Dubai.

Van onze speciale verslaggever

Normaal gesproken zou elke golfer tekenen voor een ronde van 67 (-5), de score waar Joost Luiten het DP World Tour Championship mee afsloot. Toch was er opnieuw het gevoel dat hij té veel had laten liggen. 'Het is een goede ronde, maar er zat echt veel meer in.'

Luiten eindigde in Dubai met -11 op een gedeelde dertiende plaats, waarmee hij allesbehalve een gat van in de lucht sprong. Die vermaledijde zaterdag nekte hem. Door zijn povere score van +1 elimineerde hij zichzelf van de strijd om de eindwinst in het met acht miljoen dollar gedoteerde eindtoernooi van de European Tour.

'Op zo’n slechte dag moet je altijd nog zorgen dat je -2 maakt. Dan houd je in ieder geval de aansluiting met koplopers, maar +1 mag gewoon niet. Dat is het verschil tussen meespelen om de winst, of voor een tiende plek', aldus de 30-jarige Bleiswijker, die zeven birdies en twee bogeys maakte op de slotdag. 'Die bogeys waren op hole tien en zeventien. Twee puttjes die ik niet mag missen, al moet ik zeggen dat ik vandaag ook een paar goede putts heb gemaakt.'

Toen hij het allemaal een beetje had laten bezinken, kon Luiten toch met een tevreden gevoel terugkijken op zijn seizoen. Liefst negen keer noteerde hij een top tien-klassering, inclusief zijn overwinning in het KLM Open. 'Een seizoen met een toernooizege is eigenlijk altijd goed. Ook ben ik nog twee keer tweede geworden, dus het is gewoon een goed jaar', aldus Nederlands beste golfer, die weer van plaats zestig zal stijgen richting de top vijftig van de wereldranglijst.

Komende week zal hij met Darius van Driel het WK in Australië spelen, waar geen punten zijn te verdienen voor de wereldranglijst. Wel overweegt hij om op 11 december aan het Hong Kong Open deel te nemen, om zich alsnog voor 31 december binnen de mondiale top vijftig te spelen, zodat hij zich in ieder geval kwalificeert voor The Masters. 'Over twintig uur wanneer ik in Australië ben aangekomen, ga ik eens kijken hoe ik er voor sta. Dan beslis ik of ik nog Hong Kong speel.'

De overwinning in het DP World Tour Championship ging naar Matthew Fitzpatrick, die letterlijk op de valreep zijn landgenoot Tyrrell Hatton voorbij ging.

Hatton had de leiding een groot deel van de back-nine in handen, en wist de bogeys af en toe op miraculeuze wijze van de kaart te houden, maar op de slothole sloeg hij zijn drive in het water, zodat hij op de par-5 toch die slag moest inleveren. Met een totaal van -16 gaf hij de concurrentie weer een kans en zijn 22-jarige landgenoot stapte overtuigend door de geopende deur.

Fitzpatrick kent zijn sterke punten en vertrouwde op zijn korte spel. Op zowel hole zeventien als achttien maakte hij geweldige up-and-down's uit de bunker. Na een goede drive op de slothole ging hij niet met een wood voor de vlag, maar sloeg hij zijn bal expres met een lang ijzer in de 'veilige' bunker rechts van de green. Het bleek de juiste tactiek. Hij maakte de up-and-down voor birdie, ging naar -17 en tekende voor de grootste overwinning van zijn nog jonge carrière.

Fitzpatrick won in 2013 het US Amateur, in 2015 het British Masters en afgelopen seizoen al het Nordea Masters, waarmee de jonge Engelsman zich in het Europese Ryder Cup-tam speelde. Deze overwinning in het slotstuk van het seizoen is echter zonder twijfel de mooiste.

De Race to Dubai was beduidend minder spannend. Net als in 2013 won Henrik Stenson de jaarranking en de bijbehorende bonus van 1,25 miljoen dollar. De Zweed liet er met een afsluitende 65 (-7) en een negende plaats (-12) geen twijfel over bestaan wie dit seizoen de beste speler van de Europese Tour was. Hij won The Open, Het BMW International Open en een zilveren medaille op de Olympische Spelen. 'Ik ben tevreden', was dan ook zijn conclusie. 'Dit was het beste seizoen van mijn carrière.'

Leaderboard

Race to Dubai