Luiten en Van Dam Golfers van het jaar

Op een spetterende feestavond werden de jaarlijkse golfawards uitgedeeld aan...

Anne van Dam werd in Noordwijk vereerd met de titel van Nederlandse golfster van het jaar. Haar tweede jaar als professional wordt hiermee succesvol afgerond. De winnaar van het KLM Open 2016, Joost Luiten, is ook dit jaar Nederlands beste golfspeler. Tijdens een feestelijke avond, gehouden in Huis ter Duin, werden diverse spelers uit de golfsport in het zonnetje gezet in aanwezigheid van diverse betrokken partijen uit de golfwereld. De Golf Awards zijn een initiatief van partners in de Nederlandse golfsport onder leiding van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Anne van Dam (21 jaar) is een speelster van Golf Team Holland en tweedejaars op de Ladies European Tour. De Arnhemse eindigde dit jaar op 17de plaats op de Order of Merit van 2016, met als hoogtepunt haar eerste zege op het Xiamen International Open in China afgelopen oktober. Zij speelde € 76.318,74 bij elkaar. In haar debuutseizoen 2015 stond ze nog op de 72ste plaats op de Order of Merit.Joost Luiten werd in het verleden ook gesteund door Golf Team Holland en heeft inmiddels vijf keer een toernooi gewonnen op de European Tour. Zijn laatste zege was het KLM Open van dit jaar. Afgelopen jaar speelde Luiten € 1.596.853,- bij elkaar in 27 toernooien. Hij staat nu op de 58ste plek op de wereldranglijst.

Hoewel dit zijn zevende achtereenvolgende Award is, blijft Luiten zeer verheugd dat hij deze prijs mag ontvangen: 'Het was weer een mooi seizoen met in het bijzonder mijn aanwezigheid op de Olympische Spelen in Rio en mijn tweede overwinning van het KLM Open. Ik kijk uit naar 2017 en ik hoop dat er nog meer jonge talenten zoals Anne deze voetsporen mogen volgen!'

De overige zes Golf Awards werden uitgereikt aan de volgende personen:

 • Golftalent van het jaar: Dewi Weber

Dewi Weber won het Betsy Rawls Longhorn Invite en de Mary Fossum Invitiational en werd daarnaast 2de op het British Ladies Amateur en 2de op het NCAA Championship, twee van de grootste amateurtoernooien. In Nederland won Dewi het NK Strokeplay op de Hoge Kleij en het Brabants Open op Eindhoven. Dewi staat nu 20ste op de wereld amateur ranking.

 • Golfbaan van het jaar: The Dutch

  Het gastheerschap van golfbaan The Dutch in Spijk tijdens het KLM Open heeft in alle aspecten reclame gemaakt voor golf. De golfbaan zelf, maar ook de hele opzet van het toernooi op de golfbaan was een feest voor de bezoekers. De logistiek was slim in elkaar gezet en duurzaamheid speelde een grote rol.
 • Golfprofessional van het jaar: Ralph Miller

  Ralph heeft zich de afgelopen jaren als speler en als teaching professional onderscheiden. Op De Lage Vuursche wordt hij op handen gedragen, zowel door het management als door de leden. Hij is het voorbeeld van een clubprofessional die naast het lesgeven ook nog passie heeft voor het spel. Hij laat letterlijk en figuurlijk zien dat je op hoog niveau kunt lesgeven en daarnaast ook nog goed kunt spelen. Ralph is onlangs toegetreden tot het bestuur van de PGA Holland.
 • Greenkeeper van het jaar: Vincent de Vries

  Vincent de Vries werkt met zijn team van vijf greenkeepers op de 60 hectare van bosbaan De Hoge Kleij. In de vier jaar tijd dat Vincent op deze baan werkt, is er veel veranderd. De kwaliteit van de baan is flink omhooggegaan.

De jury typeert De Vries als iemand met een ‘open en innemende uitstraling’. Hij is zich bewust van de natuurwaarden en weet deze verder te versterken. Wat opvalt is dat Vincent naar een gezond evenwicht zoekt tussen dat wat kan en dat wat niet meer mag. Een voorbeeld daarvan is dat hij schapen inzet op zijn baan.

 • Fysiek beperkte golfer van het jaar: Levi Verwoert

Levi is 17 jaar, golft pas drie jaar en heeft een handicap van 6,8. Echter Levi speelt golf met enchondrosis, dat houdt in dat hij twee onvolgroeide rugwervels heeft, waardoor zijn rug krom zou gaan groeien. Dat veroorzaakt veel rugpijn en daarvoor heeft hij een brace nodig, zodat zijn rug de ruimte krijgt om recht te groeien. Afgelopen jaar heeft Levi het Disabled Open gewonnen.

 • Golfpersprijs van het jaar: KLM Open Radio

Deze zomer, op The Dutch, leverde een goed samenspel van presentatoren, commentatoren, analisten en verslaggevers in de baan topradio. Ze gaven elkaar de ruimte. Ze probeerden niet elkaars woord te pikken. Ze gunden het elkaar. Met als resultaat: vier dagen zeer professionele radio met een bloedstollende ontknoping bij Ziggo KLM Dutch Open Radio.

(Foto's: Ronald Speijer)

Over de Golf Awards

De Golf Awards worden mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de PGA Holland en de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties in samenwerking met ING Private Banking, Stern, Monte Rei Golf & Country Club, Acushnet, Deloitte, KLM, Ricoh, Golf Team Holland en TIG Sports.

Overige informatie

Jury’s en criteria voor de Golf Awards 2016:

 • Golfer van het jaar: de beste Nederlandse golfer is hij die in het afgelopen seizoen en tot 10 december het meeste prijzengeld heeft verdiend op elke tour waar ook ter wereld.
 • Golfster van het jaar: de beste Nederlandse golfster is zij die in het afgelopen seizoen en tot 10 december het meeste prijzengeld heeft verdiend op elke tour waar ook ter wereld.
 • Golftalent van het jaar: de meest aansprekende amateur (m/v) wat betreft prestaties in binnen- en buitenland. De jury wordt gevormd door de Commissie Topgolf van de NGF.
 • Golfprofessional van het jaar: de professional die de meeste ontwikkeling heeft doorgemaakt en van wie de leerlingen het meest hebben bereikt. De jury wordt gevormd door het bestuur van de PGA Holland.
 • Golfbaan van het jaar: de baan die zich onderscheidt door haar ambitieniveau en meerwaarde voor golf in Nederland. De jury wordt gevormd door de NVG.
 • Fysiek beperkte golfer van het jaar: De winnaar is tot stand gekomen op basis van de nationale ranking. Dit is een gemengde ranking waarbij alle brutoscores en de scores tijdens het EK Disabled (deze score had wegingsfactor drie) zijn opgenomen. 
 • Golfpersprijs van het jaar: de journalist met de meest frisse, pakkende en onthullende benadering van golf in het algemeen in de vorm van fotografie, tekst, audio of televisie. De jury wordt gevormd door de NGF, PGA Holland, NVG en de NVGJ.
 • Greenkeeper van het jaar: de hoofdgreenkeeper met opmerkelijk vakmanschap. Gekozen door een vakjury bestaande uit (ex-)greenkeepers en baanarchitecten.