Armour: een goed mens, een goede pro

Eind vorige week overleed Donald Armour op 61-jarige leeftijd. Hij was een van de Britse pro’s die veel Nederlanders leerden golfen.

Eind vorige week overleed Donald Armour op 61-jarige leeftijd. Hij was een van de Britse pro’s die in de jaren tachtig en negentig veel Nederlanders leerden golfen.

door Jan Kees van der Velden

'Het mooiste van Turnberry? In de zomer was het er zo lang licht dat we - Gregor Jamieson en ik - als assistent-pro's na ons werk vaak nog wel negen holes konden spelen. Zo was je de hele dag met golf bezig'.

Donald Armours ogen glommen toen hij mij dat ooit vlak voor een tv-uitzending vertelde.

Voor Donald Armour was golf dan ook een manier van leven. Ik kende hem vrij goed, omdat ik een een paar jaar samen met de Schot commentaar gaf voor zenders als SuperSport en RTL.

Donald was 24 uur per dag met zijn vak bezig. Een voorbeeld voor zijn collega's.

En Donald Armour zorgde ervoor dat zijn leerlingen al snel net zo enthousiast waren als hijzelf. Zijn kennis en inzicht zorgden ervoor dat uitzendingen van onder andere het toenmalige Heineken Open zowel onderhoudend als informatief waren.

Maar bovenal was Donald Armour een van de aardigste mensen die ik ooit in golf heb ontmoet. Hij sprak zacht doch zeker. Donald koos zijn woorden zorgvuldig, al was het maar om andere mensen niet onnodig op de tenen te trappen.

Dat betekende niet dat Donald Armour zijn mening niet wilde of durven geven. Integendeel. Hij wist heel goed wat hij wilde en legde dat ook altijd helder uit. Maar Donald had teveel respect voor anderen - zeker voor zijn collega's - om ongenuanceerde uitlatingen te doen.

Met andere woorden: hij was een gentleman en tevens een van de beste ambassadeurs in Nederland voor golf.

Na vijf jaar Turnberry speelde Armour van 1977 tot en met 1980, volgens de website van de Europese Tour, 39 toernooien op het hoogste niveau.

'Een geweldige ervaring', schreef hij op zijn website. 'Maar helaas door een blessure bleef het daarbij.'

Donald Armour kwam in 1981 naar Nederland - om pro te worden op het bescheiden Be Fair, bij Hilversum. Hij werkte daarna op onder andere de Hilversumsche, Nunspeet (met zijn bedrijf Friends of Golf), Anderstein en Amstelhof.

 Met Friends of Golf organiseerde Donald Armour een aantal jaren de succesvolle golfscholen van Golfers Magazine.

In 2008 was hij een van de oprichters van een virtuele vereniging, United Golf. Daarnaast was Armour enkele jaren actief met het introduceren van golf aan reumapatiënten.

In de jaren tachtig behoorde Donald Armour tot de betere spelers op de wedstrijden van de NPGA, nu de PGA Holland. Hij won zowel het Nationaal Open als het Profkampioenschap, de twee belangrijkste wedstrijden voor pro's. Nagenoeg alle deelnemers waren in die tijd nog teaching pro's. 

‘Door Donald ben ik naar Nederland gekomen’, zegt Alan Saddington van Made In Scotland. ‘Ik had hem ooit in Schotland ontmoet: hij was een vriend van de pro waar ik toen voor werkte. Donald maakte meteen indruk op mij: een vriendelijke man die ook nog eens heel goed kon spelen.'

‘Donald Armour kwam uit een heel goede Schotse familie. Zijn vader was arts en lid op Royal Troon. Hij heeft in veel opzichten dezelfde achtergrond als Colin Montgomerie.’

‘Ik heb hem gebeld toen in ik in Nederland wilde gaan werken. Donald werkte toen op Hilversum en ik ben een tijdje een van zijn assistenten geweest.’

'Hoe ik hem vooral herinner? In de eerste plaats als een heel goed mens. Als professional genoot hij ervan om mensen te helpen. Donald had humor en hij was een heel goed ondernemer.’

Dit in memoriam werd in een iets andere vorm ook geplaatst op de website van de PGA Holland.