Deze Week in Golf

Het jaar wordt geopend met een toernooi op het Hawaiiaanse eiland Maui.

US Tour

Toernooi: SBS Tournament of Champions

Data: 5 - 8 januari 2017

Baan:
Kapalua Resort, Plantation Course, Maui, Hawaii (VS)

Par: 73

Lengte: 6.814 meter

Baanrecord: 62 (-11) - Chris Kirk, Jason Day, Graeme McDowell en KJ Choi

Prijzengeld: $ 6.100.000

Winnaar in 2016: Jordan Spieth (VS)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Jason Day, Jordan Spieth, Dustin Johnson, Hideki Matsuyama, Patrick Reed en Bubba Watson

Laatste vijf winnaars: 2016 - Jordan Spieth (VS), 2015 - Patrick Reed (VS), 2014 - Zach Johnson (VS), 2013 - Dustin Johnson (VS), 2012 - Steve Stricker (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en het 'open' kanaal 14 van Ziggo-abonnees. Donderdag en vrijdag van 0.00-4.00 uur. Zaterdag van 22.00-2.00 uur uur. Zondag van 21.00--1.00 uur. In de ochtenduren - ook op kanaal 14 - van 9.00-12.00 uur een herhaling.

Bijzonderheden: Van de 38 spelers die in het jaar 2016 een of meerdere toernooien van het Amerikaanse circuit wonnen, doen er 32 mee op het Kapalua Resort. Rory McIlroy, Sergio Garcia, Charl Schwartzel, Adam Scott, Henrik Stenson en Danny Willett hebben besloten niet af te reizen naar het eiland Maui dat tot de staat Hawaii behoort. De Schot Russell Knox is de enige Europeaan in het veld.

De afwezigheid van een aantal topspelers zal voor de anderen de pret niet drukken. Iedereen speelt immers vier ronden en gaat met minimaal zestigduizend dollar en een paar punten voor de wereldranglijst naar huis. Kapalua is bovendien een ideale plaats voor een familievakantie. Meerdere spelers kwamen dan ook met vrouw en kinderen al voor de jaarwisseling naar Maui.

Voor Jason Day is dit het eerste toernooi in lange tijd. We gaan hem ook voor het eerst in zijn nieuwe Nike-outfit zien. Day trok zich half september tijdens beide laatste twee toernooien van de Play-offs geblesseerd terug.

Vorig jaar ging de zege naar Jordan Spieth, die met een totaal van dertig onder par (66-64-65-67) acht slagen voorsprong had op Patrick Reed. Spieth' gemiddelde score (acht ronden) op Maui? Zes onder par.

De uit het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw stammende par-73 baan heeft brede fairways, weinig rough en grote bermuda-greens. Daarnaast moeten er behoorlijk wat hoogteverschillen worden overwonnen.

De longhitters mogen zich uitleven, mits ze in staat zijn om de bal redelijk dicht bij de pin te slaan.

Laag gaan is het devies. Sinds het Tournament of Champions naar Maui verhuisde (1999) is tien keer een score van -20 of beter nodig geweest om te winnen. Ernie Els vestigde in 2003 het record: 31 onder par. 

Het grootste probleem: de zogenaamde Trade Winds, die vooral in de middaguren kunnen opsteken. In 2013 werd het toernooi vanwege harde wind tot 54 holes ingekort. Twee dagen lang kon er helemaal niet worden gespeeld.

Na het Tournament of Champions op Maui vervolgt de Amerikaanse Tour de Westcoast Swing met het Hawaii Open dat bij Honolulu wordt gespeeld. Daarna is er de 'oversteek' naar Californië en Arizona.

En dan nog dit: SBS is de nieuwe hoofdsponsor en dan hebben we het niet over de zender van Sanoma, maar over een Zuid-Koreaans omroepbedrijf.

Vanaf donderdag 21.00 uur Live Scoring via de website van de US TourEuropese Tour

Volgend week (12 - 15 januari) wordt het seizoen 2016/'17 hervat met het BMW Zuid-Afrikaans Open. Op de baan van de Glendower Golfclub komt onder anderen Rory McIlroy in actie: als geste naar Ernie Els die al een paar jaar gastheer is.

Foto boven: de green van de par-5 achttiende (Getty Images)