Deze Week in Golf

McIlroy doet Els een plezier ... US Tour naar Honolulu

McIlroy doet Els een plezier ... US Tour naar Honolulu

Europese Tour

Toernooi: BMW Zuid-Afrikaans Open

Baan:
Glendower Golfclub, Johannesburg (Z-A)

Data: 12 - 15 januari 2017

Par: 72

Lengte: 6.944 meter

Prijzengeld: € 1.000.000

Winnaar in 2016: Brandon Stone (Z-A)

Nederlanders: Geen. Joost Luiten doet volgende week mee aan het Abu Dhabi Championship.

Mooie namen: Rory McIlroy, Ernie Els, Nick Faldo, Andy Sullivan, Brandon Stone, Retief Goosen, Darren Clarke, Marcel Siem en Jamie Donaldson

Laatste vijf winnaars: 2016 - Brandon Stone (VS), 2015 - Andy Sullivan (Eng), 2014 - Morten Orum Madsen (Den), 2012 - Henrik Stenson (Zwe), 2011 - Hennie Otto (Z-A). Noot: geen kampioenschap in 2013.

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 9.00-11.00 uur en van 13.00-16.00 uur, Zaterdag en zondag van 11.00-15.30 uur. 

Bijzonderheden: Dit is een van de oudste Opens ter wereld: de eerste editie was in 1903. Van de toernooien die meetellen voor de ranking van de Europese Tour hebben alleen The Open (1860) en het US Open (1895) een langere geschiedenis.

De Glendower Golfclub - in het oosten van Johannesburg - is voor de vierde achtereenvolgende keer gastheer. De Deen Morten Orum Madsen (-19), de Engelsman Andy Sullivan (-11; won play-off van Charl Schwartzel) en Brandon Stone (-14) waren succesvol op deze tachtig jaar oude parkbaan.

Ernie Els is al een paar keer gastheer geweest en de viervoudige Major-winnaar is er in geslaagd om Rory McIlroy en Nick Faldo te bewegen naar Zuid-Afrika te komen. McIlroy wil zo Els een vriendendienst bewijzen en hij gebruikt het toernooi ook om zich op te warmen voor de belangrijke wedstrijden van het begin van het seizoen. Volgende week speelt de Noord-Ier in Abu Dhabi.

McIlroy heeft een geheel nieuwe inhoud van zijn tas: houten - waaronder de nieuwe Epic driver - en ijzers van Callaway, wedges van Titleist en een putter van Odyssey. Dit alles het gevolg van het feit dat Nike geen stokken en ballen meer fabriceert.

Nick Faldo (59) heeft al jaren geen cut meer gehaald in een reguliere wedstrijd van de Europese Tour en ook op de Senior Tour kan de Engelsman geen potten breken. Maar Els en hij organiseren vlak voor het Open een match tussen spelers van hun respectievelijke stichtingen (Faldo Series en Ernie Els Foundation) en als je dan toch in de buurt bent...

Starttijden dag 1 en 2

Vanaf donderdag 7.00 uur Live Scoring via de website van de Europese Tour

De Glendower Golfclub: een klassieke Zuid-Afrikaanse parkbaan | © Getty ImagesUS Tour

Toernooi: Sony Open in Hawaii

Baan: 
Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii (VS)

Data: 12 - 15 januari 2017

Par: 70

Lengte: 6.420 meter

Prijzengeld: $ 6.000.000

Winnaar in 2016: Fabian Gomez (Arg)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Jordan Spieth, Jordan Spieth, Hideki Matsuyama, Justin Rose, Jimmy Walker, Paul Casey en Jason Dufner

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 1.00-4.30 uur. Zondag van 0.00-4.00 uur

Laatste vijf winnaars: 2016 - Fabian Gomez (Arg), 2015 - Jimmy Walker (VS), 2014 - Jimmy Walker (VS), 2013 - Russell Henley (VS), 2012 - Johnson Wagner (VS)

Bijzonderheden: We blijven nog een weekje in de staat Hawaii. Zondag won de pas 22-jarige Justin Thomas voor de derde keer op het hoogste niveau en de jongeman uit Kentucky doet ook mee op de (goede) vakantiebaan bij Honolulu.

Hoewel het Hawaii Open al meer dan vijftig jaar oud is (steeds op Waialae gespeeld), valt het deelnemersveld altijd een beetje tegen. Maar dit jaar doen er heel wat topspelers mee.

Als je wilt winnen, moet je meestal wel laag gaan. Maar omdat de baan aan de Stille Oceaan ligt, kan de wind spelbreker zijn. 

Meestal is een Amerikaan de beste. Europese winnaar? Dat zou voor het eerst zijn.

Vanaf donderdag 1.00 uur Live Scoring via website US Tour

De par-3 achtste van Waialae ligt pal aan de Stille Oceaan | © Getty Images