Nooit meer slicen met verticale groeven?

Een driver met verticale groeven, waardoor je verder en gemiddeld 40 procent rechter slaat? Dat klinkt als een hype. Of toch niet?

Een driver met verticale groeven, waardoor je niet alleen verder maar gemiddeld ook 40 procent rechter slaat? Dat klinkt als een hype. En dat John Daly – de notoire gokker, drinker en sjacheraar van de golfwereld – vertelt dat de Vertical Groove driver 'the real deal' is, helpt niet echt om dit vermoeden te ontzenuwen. Of hebben de grote merken zitten slapen, en is het echt zo simpel om mijn slice te genezen?

Een paar maanden geleden maakte het Amerikaanse bedrijf Vertical Groove Golf wereldkundig dat ze met een driver met verticale groeven zouden komen. De gepatenteerde technologie (uitgevonden door dezelfde man die verantwoordelijk is voor klittenband in een golfhandschoen) zou de schokgolven bij impact van de shaft weg leiden, wat zorgt voor een helder gevoel en beter geluid. Dat klinkt leuk.

Oh ja, en daarnaast verbeteren de verticale groeven van de (intussen door de R&A en USGA goedgekeurde) driver de voorwaartse rotatie van de bal (topspin), zelfs als het clubblad van de driver langs de bal glijdt. Dit zou zowel de lengte als de accuratesse verbeteren. Dat klinkt nog beter.

Volgens de uitvinders bewijzen vergelijkende tests met de beste drivers van dit moment (die natuurlijk allemaal horizontale groeven hebben) dat de Vertical Groove driver bijna 10 meter verder slaat en je – door minder side spin – gemiddeld 40% rechter slaat. Bij mid- tot hoge handicappers zouden de verbeteringen zelfs nog groter zijn. Dat klinkt geweldig!

Hebben de knappe koppen bij grote merken dan echt al jaren zitten slapen? Zou het simpelweg 90º kantelen van de groeven er echt voor zorgen dat mijn slice als sneeuw voor de zon verdwijnt? Ik durf het bijna niet te geloven. En zonder dat ik het zelf heb getest, doe ik dat ook niet.

Eén ding is wel zeker: er zit flink wat kapitaal achter dit verhaal. Gisteren kondigde John Daly aan dat hij de Vertical Groove driver in zijn tas stopt en het enfant terrible van de tour doet dat natuurlijk niet gratis.

Via een video op twitter liet Daly weten dat hij met deze driver veel meer fairways weet te vinden. 'Het is een revolutie. Deze driver is GEWELDIG. Je slaat de bal verder en rechter, ik garandeer het je. Ik lieg niet tegen je, nooit.'

so glad to be on @vertgolf team! Driver is Simply AMAZING! #gripitandripit #stayverticalyall pic.twitter.com/qfqRAq6rjk — John Daly (@PGA_JohnDaly) January 10, 2017

Tja, ik heb een gekke regel dat ik de woorden van iemand die in zijn leven ruim 90 miljoen dollar heeft vergokt en ooit 55.000 dollar van een brug gooide om zijn vrouw een lesje te leren, met een korreltje zout neem, maar ik snap de marketingmensen van Vertical Groove Golf wel. Met Daly als posterboy hebben ze bewust gekozen voor spektakel boven geloofwaardigheid.

Die keus is te begrijpen. 'Long John' was niet alleen elf jaar lang 'de langste' op PGA Tour (een prima statistiek als je een driver aan de man wilt brengen), hij was – en is – in de golfwereld one of a kind, en dat is deze driver ook. En al slaat Daly de ballen straks nog steeds niet recht, hij beukt zijn collega's op de Champions Tour er sowieso tientallen meters uit, wat ook prima reclame is.

En nu ga ik een mailtje voor een testexemplaar versturen. Je weet maar nooit...

Foeke Collet

(De Vertical Groove driver heeft een clubhoofd van 450cc, is beschikbaar met 9,5º, 10,5º en 12º loft, zowel links- als rechtshandig, en standaard uitgerust met een Aldila NV2K Series shaft (45-65 gram). Prijs: $ 400,-. www.vertgolf.com)