De beste golffilm ooit?

Dit voorjaar gaat een rolprent over het leven van Young Tom Morris in première.

Dit voorjaar gaat een rolprent over het leven van Young Tom Morris in première.

Het script is gebaseerd op het boek Tommy’s Honour van Kevin Cook. De film met onder andere Sam Neill is geregisseerd door Jason Connery, inderdaad de zoon van.

In de VS gaat Tommy’s Honour half april in première. Of de film ook in Nederland wordt uitgebracht, is nog niet bekend.

Young Tom Morris was misschien wel de eerste superster van de golfwereld. Hij won al op 17-jarige leeftijd, in 1868, op Prestwick The Open – inclusief een hole in one op de achtste.

De trailers (zie onder) geven een idee van de film, die alles in zich lijkt te hebben om misschien wel de beste golffilm ooit te worden.

Morris was natuurlijk de zoon van Old Tom Morris, die het kampioenschap in 1861, 1862, 1864 en 1867 had gewonnen.

Maar Tommie was nog beter dan zijn vader. Hij won The Open ook in 1869 en 1870 en mocht daardoor de prijs – de Belt van rood geitenleer – houden. Omdat er geen prijs meer was, werd het kampioenschap in 1870 niet gespeeld. Een jaar later was de Claret Jug de inzet van de titelstrijd en Young Tom Morris won opnieuw.

Hij werd derde in 1873 – het eerste Open op de Old Course – en tweede in 1874.

Een jaar later was Tommie niet van de partij, omdat zijn vrouw in het kraambed was gestorven. Young Tom Morris werd op kerstochtend van 1875 dood aangetroffen door zijn vader. Op 24-jarige leeftijd overleden aan een gebroken hart, zeggen de Schotten. Maar overmatig alcoholgebruik had er waarschijnlijk ook iets mee te maken.