Het sprookje van Graeme Storm

Een par op de derde extra hole was voor de Engelsman voldoende om ten koste Rory McIlroy het Zuid-Afrikaans Open te winnen.

Een par op de derde extra hole was voor de Engelsman voldoende om ten koste Rory McIlroy het Zuid-Afrikaans Open te winnen.Storm begon de laatste ronde op de par-72 van de Glendower Golfclub bij Johannesburg met drie slagen voorsprong op de nummer twee van de wereld.

McIlroy nam de eerste plaats over, maar door een bogey op de korte zeventiende stelde hij Graeme Storm in staat om langszij te komen.

Beiden maakten par op de achttiende. Storm voor een 71, McIlroy voor een 68.

Met een totaal van -18 hadden ze een slag voorsprong op de Engelse debutant Jordan Smith.

De par-4 slothole van de parkbaan vormde het toneel van de verlenging. Twee keer maakte het duo een par, maar vervolgens ging McIlroy met zijn approach in de fout. Hij kon geen up-and-down maken en daardoor was een par voor Graeme Storm voldoende om zijn tweede zege op de Europese Tour te behalen. In 2017 won hij het Open de France.

Voor Rory McIlroy, die het toernooi speelde als vriendendienst voor Ernie Els en om zijn nieuwe stokken te testen, was het de vijfde nederlaag in zes play-offs op zowel de Europese als de Amerikaanse Tour.

De 38-jarige Storm leek een maand of twee geleden zijn kaart te hebben verloren toen hij de cut miste in het Portugal Masters. Maar omdat Patrick Reed te weinig wedstrijden had gespeeld, hoefde de inwoner van Hartlepool niet terug naar de Qualifying School.

Zijn zege in Zuid-Afrika zorgde voor een nog grotere ommekeer. Hij heeft nu een kaart die geldig is tot en met het seizoen 2018.

'Wat een week. Dit is gewoon surrealistisch', stamelde Storm tijdens de prijsuitreiking. 'Na de gebeurtenissen van eind vorig seizoen nu winnen van misschien wel de beste speler van de wereld. Ik kan het gewoon niet geloven.'

Volledige eindstand via website Europese Tour

Foto boven: Graeme Storm tijdens de laatste ronde (foto Getty Images)