Ping i200 ijzers

De nieuwe i200 ijzers hebben de looks en afmetingen van een players-iron, maar bieden de gebruiker verassend veel vergevingsgezindheid.

De nieuwe i200 ijzers hebben de looks en de afmetingen van een players-iron, maar bieden de gebruiker verassend veel vergevingsgezindheid. Ping mikt met de i200 op de goede speler die creatief met zijn slagen wil zijn, maar ook de nodige hulp nodig heeft bij minder goed balcontact.

De i200 ijzers vervangen de i-ijzers, zodat de line-up van de Amerikaanse producent nu bestaat uit de iBlade (voor de tourspeler), de i200 (voor de betere golfer), de G (voor de gemiddelde amateur) en de G-Max (voor de beginnend golfer).

Net als zijn voorganger is de i200 gegoten van zacht 431 roestvrijstaal, wat samen met de kunststof custom tuning port in de cavity zorgt voor een zachter gevoel en geluid dan je in eerste instantie van een cast ijzer zou verwachten. Ping is hier de laatste jaren een meester in geworden.

Voeg daar een compact clubhoofd, minimale offset, een dunnere toplijn (in vergelijking met de i) en een strakke cavity aan toe, en je hebt een ijzer dat vooral de betere golfer zal aanspreken. Denk hierbij aan de lage single handicapper tot de ongeveer handicap-15. Het design is – zoals we van Ping gewend zijn – strak en degelijk, zonder toegevoegde kleuren of ander uiterlijk vertoon.

Met de i200 kun je de bal prima manoeuvreren (fade/draw, hoog/laag) en er is alles aan gedaan om de accuratesse en consistentie te optimaliseren. Opvallend: Ping heeft de loft van sommige ijzers zelfs wat zwakker gemaakt, om de afstanden tussen de ijzers (gapping) zo optimaal mogelijk te krijgen. (Daar gaat het om bij ijzers, want wat heb je aan korte ijzers die mijlenver vliegen, om vervolgens bij een ijzer-5 uit te komen dat je even ver als je ijzer-6 slaat?)

Die eigenschappen heeft de iBlade natuurlijk ook, maar de meeste amateurgolfers raken de bal niet standaard op de sweetspot en in dat geval biedt de i200 beduidend meer hulp.

Het clubblad is in vergelijking met zijn voorganger 30% dunner gemaakt, wat meer balsnelheid oplevert. Die extra meter is aardig, maar belangrijker is dat je minder minder afstand verliest als je de sweetspot mist. Achter het clubblad zien we de T-vormige verdikking van de S55 ijzers terug (muscle-stabilizing bar), die het gevoel en de consistentie verbetert.

Het bespaarde gewicht is in de teen en de hosel van de i200 geplaatst om het moment-of-inertia met 7% te vergroten. Ofwel: de club blijft stabieler als je de bal op de hiel of de teen raakt. Extra bounce en een rondere leading-edge (voorkant van de zool) zorgen voor een zoolontwerp dat helpt om de club soepel door de grond te laten glijden.

De matchromen Hydropearl finish zagen – die we eerder al bij de Glide wedges zagen – is waterafstotend, wat moet helpen om fliers bij natte condities en liggingen in de rough te voorkomen (omdat er minder water tussen de bal en het clubblad komt).

De i200 ijzer zijn standaard uitgerust met de CFS graphite shaft of AWT 2.0 stalen shaft van Ping. De laatste is lichter en heeft andere flexpunten in de lange ijzers, wat zorgt voor een hoge balvlucht, meer balsnelheid en een stabiel gevoel, terwijl de korte ijzers zwaarder worden, om de balvlucht te controleren. Je kunt (zonder bijbetalen) ook kiezen uit populaire shafts als de Dynamic Golf, de Project X, de XP95, de N.S. Pro Modus3 105 en de KBS Tour.

Prijs (per ijzer): € 148,- (staal), € 159,- (graphite)

www.ping.com

Golfers Magazine zegt: 'De i200 heeft de looks en het gevoel van een players-ijzer, maar dan met opvallend veel vergevingsgezindheid voor zijn bescheiden afmetingen. Dit is voor een groot deel te danken aan de diepe (maar mooi weggewerkte) cavity achter het clubblad. Deze is gevuld met een nieuwe elastomeer, wat zorgt voor zo'n zacht gevoel en geluid dat we het idee dat cast ijzers harder voelen dan forged ijzers voorgoed naar het land der fabelen kunnen verwijzen.'

'Volgens Ping is de i-200 net zo stabiel (MOI) als de G15 game-improver van een paar jaar geleden – en we zouden dit ijzer dan ook zo in handen van een mid-handicappers drukken – maar vergis je niet: de i200 zit bij verschillende tourspelers in de tas en biedt optimale speelbaarheid en afstandscontrole. De lofts van verschillende ijzers zijn zelfs wat zwakker gemaakt, om de gapping (afstandsverschillen) nog consistenter te maken – onconventioneel, maar slim, want wat heb je eraan als je ijzer-7 zo ver vliegt dat hij vlak bij je ijzer-6 komt?' 

'De combinatie van een compact uiterlijk met een iets bredere, ronde zool doet ons denken aan de zeer succesvolle i20, maar dan mooier. Ken je klassiekers en laat hier moderne technologie op los... een prima tactiek.'