Deze Week in Golf

Veerman reist door naar The Land Down Under ... PGA Tour en Los Angeles: een traditionele 'stop' ... Oranje-spelers op jacht naar meer succes

Veerman reist door naar The Land Down Under ... PGA Tour en Los Angeles: een traditionele 'stop' ... Oranje-spelers op jacht naar meer succes in MarokkoEuropese Tour

Toernooi: World Super 6 Perth

Baan:
 Lake Karrinyup Country Club, Perth (Aus)

Data: 16 - 19 februari 2017

Par: 72

Lengte: 6.531 meter

Prijzengeld: € 1.125.000

Winnaar in 2016: Louis Oosthuizen (Z-A)

Nederlanders: Johannes Veerman

Mooie namen: Alex Noren, Louis Oosthuizen, Thorbjorn Olesen, Marcus Fraser en Peter Uihlein

Laatste winnaars: Nieuwe opzet toernooi. De reguliere 72-holes edities leverden deze winnaars op: 2016 - Louis Oosthuizen (Z-A), 2014 - Thorbjorn Olesen (Den), 2013 - Jin Jeong (Z-K), 2012 - Bo Van Pelt (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf HD. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 6.00-10.00. Zondag van 5.00-10.00 uur.

Bijzonderheden: Opnieuw geen Joost Luiten in het veld. De Nederlandse nummer een liet onlangs weten dat de kans groot is dat hij tot eind maart niet meer dan twee toernooien kan spelen: de World Golf Championships in Mexico (2-5 maart) en Texas (22-26 maart), al is deelname aan dat laatste toernooi afhankelijk van zijn positie op de wereldranglijst.

Luiten zou meer wedstrijden kunnen spelen, maar hij geeft er de voorkeur aan om het toernooi van deze week in Perth, het Joburg Open (23-26 februari) en het India Open (9-12 maart) en de bijbehorende verre reizen naar de relatief laag gedoteerde wedstrijden over te slaan en de tijd te gebruiken om zijn spel verder bij te slijpen.

Gelukkig voor ons doet Johannes Vermeer, nu 279ste op de wereldranglijst, deze week wel mee.

De spelers die op de uitstekende parkbaan bij het West-Australische Perth aan de start verschijnen, krijgen te maken met een wedstrijdvorm die volgens de organisatie voor een revolutie in golf gaat zorgen. Wanneer gaan die marketingjongens en -meisjes nu eens eindelijk terug hun hok in?

Wat krijgen we voorgeschoteld?

Na 36 holes strokeplay valt 'gewoon' de cut: top-65 plus ties.Op dag drie is er nog een strokeplayronde en vervolgens gaan de beste 24 spelers door naar het matchplaygedeelte, waarin partijen over zes holes worden gespeeld. Indien nodig is er een play-off om exact tot 24 spelers te komen.

De top-8 van het klassement heeft een bye voor de eerste matchplaypartijen. Is de stand na zes holes all square, dan volgt een play-off vanaf een aparte tee op de achttiende. Die 'hole' is negentig meter lang.

Vervolgens nemen de acht winnaars het op tegen de acht mannen die een bye hadden. De rest van het toernooi, ook de finale, gaat eveneens over zes holes.

Vanaf donderdag 1.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

De par-3 achtste van Lake Karrinyup | © Getty ImagesUS Tour

Toernooi: Genesis Los Angeles Open

Baan: 
 Riviera Country Club, Pacific Palisades, Los Angeles, Californië (VS)

Data: 16 - 19  februari 2017

Par: 71

Lengte: 6.695 meter

Prijzengeld: $ 7.000.000

Winnaar in 2016: Bubba Watson (VS)

Nederlanders: Geen, maar Thomas Pieters kreeg wel een invitatie

Mooie namen: Jordan Spieth, Jason Day, Dustin Johnson, Hideki Matsuyama, Adam Scott, Sergio Garcia, Justin Thomas en Patrick Reed. Ofwel acht spelers uit de top-10 van de wereldranglijst

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf HD. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag van 19.00-24.00 uur. Zondag van 19.00-0.30 uur.

Laatste vijf winnaars: 2016 - Bubba Watson (VS), 2015 - James Hahn (VS), 2014 - Bubba Watson (VS), 2013 - John Merrick (VS), 2012 - Bill Haas (VS)

Bijzonderheden: De West Coast Swing van het seizoen 2017 wordt afgesloten met een sterk bezet toernooi op een klassiek course. De uit 1927 stammende Riviera Country Club ligt in het noorden van Los Angeles, vlakbij Sunset Boulevard en ook vrij dicht bij de Stille Oceaan.

Het is een parkbaan, tegenwoordig ingeklemd tussen (dure) huizen. Niet alleen veel Los Angeles Opens, maar ook een aantal Majors werd hier gespeeld. Het gras is van hetzelfde soort dat je in Afrika aantreft: het taaie Kikuyu. Ooit grensde aan de baan een poloveld en het sterke Kikuyu is daarvoor zeer geschikt. In de loop der jaren heeft het gras zich ook over de golfbaan verspreid.

Een paar iconische holes: de par-3 zesde met een bunker midden in de green, de korte par-4 tiende waar je voor de green kunt gaan, maar waar een birdie geen zekerheid is en de twaalfde. Op deze par-4 zat Humphrey Bogart - een van de vele filmsterren die er lid waren - onder een boom bij de green, met een thermosfles whisky naast zich, te kijken naar de verrichtingen van de heren professionals.

Thomas Pieters kreeg een invitatie. Terecht, want de Amerikanen weten drommels goed hoe sterk de Belg acteerde in de Ryder Cup. Maar er is meer: in zijn laatste seizoen als amateur en student aan de Universiteit van Illinois (2012) won Pieters op Riviera het individueel klassement van het Amerikaanse universiteitskampioenschap. Dat is een prestatie die in de VS veel waard is. Vraag dat maar aan Dewi-Claire Schreefel, die deze titel in 2006 behaalde.

Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website US Tour

De slothole van Riviera, een lastige par-4 | © Getty ImagesPro Golf Tour

Vorig week was er het verheugende nieuws dat Robbie van West in Marokko het Tony Jacklin Open had gewonnen. Vraag 1: wist Van West wie Jacklin is en wat hij heeft gepresteerd? Vraag 2: boekt ook deze week een Nederlandse speler een mooi succes?

Van West plus collega's als Michael Kraaij, Robin Kind, Maarten Bosch en Dylan Boshart doen van van 15 tot en met 17 februari - eveneens in Marokko - mee aan het met dertigduizend euro gedoteerde Open Casa Green Golf, dat wordt gespeeld bij Casablanca.

De par-72 baan van de Casa Green Golfclub heeft een open, linksachtig karakter.

Na dit 54-holes Open volgen er deze maand nog vier wedstrijden van de Europese tweede divisie in Marokko.

Meer informatie en vanaf woensdag scoring via website Pro Golf Tour

Foto boven: Kangoeroes in overvloed op Lake Karrinyup (Getty Images)