Deze Week in Golf

Joost Luiten neemt het op tegen de wereldtop

World Golf Championships

Toernooi: Mexico Championship

Baan:
 Chapultepec Golfclub, Mexico City, Mexico

Data: 2 - 5 maart 2017

Par: 71

Lengte: 6.703 meter

Prijzengeld: $ 9.750.000

Winnaar in 2016: Adam Scott (Aus)

Nederlanders: Joost Luiten

Mooie namen: Op de zieke Jason Day na is de hele top-50 van de wereldranglijst van de partij.

Laatste vijf winnaars: 2016 - Adam Scott (Aus), 2015 - Dustin Johnson (VS), 2014 - Patrick Reed (VS), 2013 - Tiger Woods (VS), 2012 - Justin Rose (Eng)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00-24.00 uur.

Bijzonderheden: Na tien jaar Doral, de trots van de 45ste president van de Verenigde Staten, verhuist het kampioenschap naar Mexico City. Dat maakt voor de sterkte van deze wedstrijd uit de reeks World Golf Champions niets uit: bijna iedereen is er. Jason Day dan weer niet vanwege een oorinfectie, maar Rory McIlroy - weer fit - wel.

Ook Joost Luiten mag afslaan. Niet omdat hij in de top-50 van de wereldranglijst staat - de Bleiswijker is nu 66ste - maar omdat Neerlands trots vorig seizoen in de top-20 van de Race to Dubai eindigde. In totaal staan er niet meer dan 77 spelers op de deelnemerslijst, waarvan zo'n 25 uit Europa. Er is geen cut, dus gaat iedereen met een cheque naar huis.

Het is op de relatief smalle parkbaan (op 2.500 meter hoogte!) Luitens eerste toernooi sinds de Dubai Desert Classic, begin februari, waarin hij 23ste werd. Het is te hopen dat hij ondanks een gebrek aan wedstrijdritme toch een woordje mee kan spreken. Dat zou namelijk ook handig zijn om deelname aan het WK Matchplay veilig te stellen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet Joost Luiten op maandag 13 maart in de top-64 van de wereldranglijst staan. Meestal zeggen er wel een paar spelers af, maar je wilt daar liever niet van afhankelijk zijn.

Luiten is op dag 1 en 2 gekoppeld aan de Amerikaan Roberto Castro en de Engelsman Danny Sullivan. De drie slaan donderdag om 19.20 uur Nederlandse tijd af en vrijdag om 18.14 uur.

De Club de Golf de Chapultepec (lokaal woord voor sprinkhaanheuvel) ligt op ongeveer vijftien kilometer van het centrum van Mexico City. De baan werd in 1921 geopend en hij werd door de Schot Willie Smith - winnaar van het US Open 1899 - getekend. Maar de huidige course lijkt nauwelijks op het oorspronkelijke ontwerp. In 1972 ging hij door toedoen van architect Percy Clifford volledig op de schop.

Hij is smal en de greens zijn vrij klein.

Omdat de course zo hoog ligt - duizend meter hoger dan bijvoorbeeld de banen rond Johannesburg en de course van het Zwitserse Crans-sur-Sierre - vliegt de bal veel verder.

Hoe veel verder? 'I have hit it  ... long', zei 's werelds nummer een Dustin Johnson na een oefensessie tegen een verslaggever van het persbureau Associated Press.

Dit WGC-kampioenschap staat sinds 1999 op de kalender. Tiger Woods won zeven van de zeventien edities. De eerste in 1999 op het Zuid-Spaanse Valderrama en de laatste in 2013 op Doral. Een van de meest memorabele edities was die van 2005: Woods klopte in San Francisco John Daly in een play-off. Laatstgenoemde informeerde naar de hoogte van het prijzengeld voor de runner-up - omgerekend 620 duizend euro - en vertrok meteen naar Las Vegas om daar het hele bedrag te vergokken.

Startlijst dag 1 en dag 2

Vanaf donderdag 18.30 uur Live Scoring via website Europese TourEuropese Tour

Een dubbel programma deze week. De sterren zijn in Midden-Amerika, de mindere goden in Zuid-Afrika.

Het met 1,2 miljoen euro gedoteerde Tshwane Open wordt van 2 - 5 maart op de baan van de Pretoria Country Club (par-71, 6.475 meter) gespeeld.

Ook titelverdediger Charl Schwartzel doet mee in Mexico, zodat het op de tricky baan van bij de hoofdstad een echt 'Open' kan worden, waarin veel, heel veel mensen een gooi naar de titel kunnen doen. Het deelnemersveld is onvoorstelbaar breed.

Als we er toch een paar namen uit moeten halen: George Coetzee (winnaar in 2014 op zijn thuisbaan), Thomas Aiken, Jaco van Zyl, Dean Burmester en de winnaar van afgelopen weekeinde, Darren Fichardt.

Ziggo Sport Golf zendt het Tshwane Open gewoon live uit. Donderdag en vrijdag van 9.30-11.30 en van 13.30-16.30 uur. Zaterdag en zondag van 11.00-15.30 uur.

Starttijden dag 1 en 2

Donderdag vanaf 6.00 live scoring via website Europese TourLadies European Tour

Nog even wachten: Anne van Dam kan van 17 - 19 maart in China aan het World Ladies Championship meedoen. Aangetekend moet wel worden dat de naam van het toernooi een beetje pretentieus is...

Kalender Ladies European Tour 2017Aziatische Tour

Johannes Veerman heeft nog een vrije week. Van 9 - 12 maart doet hij mee aan het Hero India Open - ook meetellend voor de Europese Tour - dat in New Dehli wordt gespeeld

Meer informatie via de website van de Aziatische TourPro Golf Tour

Van 2 - 4 maart wordt in Marokko het met dertig mille gedoteerde Open Madaef georganiseerd. Gastheer is de baan van de El Jadida Royal Golf & Spa, die zo'n honderd kilometer ten zuidwesten van Casablanca ligt.

Meer informatie via de website van de Pro Golf TourAlps Tour

Eind maart worden nog twee wedstrijden in Egypte gespeeld. De eerste, de Katameya Classic, begint op 21 maart.

Kalender Alps Tour 2017Amateurs

Roos Haarman, Zhen Bontan, Romy Meekers doen van 1 - 5 maart op de baan de Sherry Golf Jerez bij Cadiz mee aan het Spaans Dames Amateur.

Pierre Junior Verlaar, Vince van Veen, Lars Keunen en Stan Kraai spelen ook van 1 - 5 maart het Spaans Heren Amateur. Plaats van handeling is El Saler, de topbaan die vlakbij Valencia ligt.

Het herenkampioenschap werd drie keer door een Nederlander gewonnen: Maarten Lafeber (klopte in 1996 Sergio Garcia in de finale), Joost Luiten (2005, op El Saler) en Reinier Saxton (2009).

Meer informatie en scoring via website Spaans Golf FederatieFoto boven: Joost Luiten (Getty Images)