Deze Week in Golf

Een Invitational zonder The King ... Anne van Dam begint haar seizoen in China

Europese Tour

Deze week geen wedstrijd van dit circuit. Daarna zijn er twee kampioenschappen in de VS: het Dell WK Matchplay in Texas (22-26 maart) en The Masters (6-9 april). Daarna volgen de Trophee Hassan II (13-16 april) en twee toernooien in China, die vanaf 20 april worden gespeeld: het Shenzhen International Open en het Volvo China Open.

Joost Luiten speelt in in ieder geval het WK Matchplay en die twee Chinese kampioenschappen. Deelname aan The Masters wordt lastig. Dan moet de Nederlandse nummer een wel heel goed spelen in het WK Matchplay.PGA Tour

Toernooi: Arnold Palmer Invitational

Baan:
 Bay Hill Club and Lodge, Orlando, Florida

Data: 16-19 maart 2017

Par: 72

Lengte: 6.137 meter

Prijzengeld: $ 8.700.000

Winnaar in 2016: Jason Day (N-Z)

Nederlanders: geen

Mooie namen: Jason Day, Henrik Stenson, Rory McIlroy, Rickie Fowler, Hideki Matsuyama en Justin Rose

Laatste vijf winnaars: 2016 - Jason Day (N-Z), 2015 - Matt Every (VS), 2014 - Matt Every (VS), 2013 - Tiger Woods (VS), 2012 - Tiger Woods (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.00-23.00 uur. Zaterdag en zondag van 17.30-23.00 uur.

Bijzonderheden: Het zal de komende dagen ongetwijfeld een emotionele gebeurtenis worden: voor het eerst is Arnold Palmer er niet bij. De legendarische speler - zijn bijnaam The King zegt alles - overleed vorig jaar september.

Het toernooi staat al sinds 1966 op de kalender. Arnold Palmer nam het evenement in 1979 over en de baan van Bay Hill, in het westen van Orlando, werd gastheer. Palmer schaafde en schuurde door de jaren heen aan zijn course en daardoor is Bay Hill van de beste van het Amerikaanse circuit.

Op meerdere plaatsen in de baan staan foto's van Palmer en bij de green van zestien wordt zijn buggy geparkeerd met daarin zijn golftas. Op die plek zat Arnold Palmer op toernooidagen naar de spelers te kijken - en om handtekeningen uit te delen.

In de VS wordt momenteel hevig gediscussieerd over de afwezigheid van topspelers als Dustin Johnson, Jordan Spieth, Adam Scott en Phil Mickelson. Er zijn mensen die vinden dat het van weinig respect voort Palmer getuigt. Het echter heeft alles te maken met persoonlijke omstandigheden (Scotts vrouw is zwanger) en schema's. Een aantal toppers wil vanaf volgende week drie toernooien op rij spelen: Dell WK Matchplay, Shell Houston Open en The Masters.

Ook afwezig: de man die dit toernooi zo vaak won. Tiger Woods heeft onlangs laten weten dat er geen schema is dat aangeeft wanneer de 41-jarige speler weer aan een wedstrijd kan meedoen.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website US Tour

Arnold Palmer met de familie Day tijdens de prijsuitreiking van vorig jaar | © Getty ImagesLadies European Tour

Anne van Dam speelt van 17-19 maart in China het World Ladies Championship. Aangetekend moet wel worden dat de naam van het toernooi een beetje pretentieus is...

Hoe het ook zij, Van Dam keert terug naar het land waarin zij vorig jaar het Xiamen International Ladies Open won. Dit toernooi wordt natuurlijk wel op een andere baan gespeeld: Mission Hills, bij  de plaats Haikou, die op het vakantie-eiland Hainan ligt.

'China zal altijd wel speciaal voor mij zijn omdat ik daar won', zei ze recentelijk.

Anne van Dam werkt met een nieuwe coach - de Deen David Dickmeis - en samen hebben ze in de VS en Portugal hard aan alle facetten van het spel gewerkt.

Meer informatie en vanaf vrijdag scoring via website Ladies European TourAziatische Tour

Voorlopig geen toernooi voor Johannes Veerman. Tot de derde week van april ligt de Tour stil.

Kalender 2017

Pro Golf Tour

Van 23-25 maart wordt in Marokko het met dertig mille gedoteerde Open Ocean georganiseerd. Gastheer is de baan van de Golf de l'Ocean bij Agadir.

Meer informatie via de website van de Pro Golf TourAlps Tour

Eind maart worden nog twee wedstrijden in Egypte gespeeld. De eerste, de Katameya Classic, begint op 21 maart.

Kalender Alps Tour 2017Amateurs 

Van 16-19 maart worden de Internationale Italiaanse Strokeplay Kampioenschappen gespeeld.

Zhen Bontan, Romy Meekers, Pasqualle Coffa en Mayka Hoogeboom komen in actie op de baan van het Donnafugata Golf Resort, dat in het zuiden van Sicilië ligt.

Koen Kouwenaar, Davey Porsius, Nordin van Tilburg, Robbert van Helden, Martijn Hörters, Lars Keunen, Philip Bootsma, Dario Antonisse, Kenzo Vlassaks en Peter Melching spelen op de Acaya Golfclub. Die ligt op het Italiaanse vasteland, in de hak van de laars, niet al te ver van Lecce.

Meer informatie en scoring via de website van de Federazione Italiana Golf