Luiten verliest, Day stapt uit

De eerste dag van het WGC Matchplay leverde enkele verrassende uitslagen op.

Na zes holes hield Jason Day het voor gezien. De voormalige nummer 1 van de wereld schudde tegenstander Pat Perez de hand en stapte, overmand door emoties uit de wedstrijd. De Aussie verklaarde zijn uitstappen na afloop in tranen aan de verzamelde verbaasde pers. 'Mijn moeder is heel erg ziek en ondergaat komende vrijdag een longtransplantatie. Toen ze de diagnose kreeg, gaven de artsen haar hooguit twaalf maanden, nu wacht een zwaar gevecht. Ik realiseerde me op de baan ineens dat ik daar helemaal niet wilde zijn, maar bij haar', zei Day tussen zijn tranen door.

De emotionele WD van Day plaatste al het andere dat op de eerste dag van het matchplaytoernooi gebeurde in een heel ander perspectief, maar desondanks draaide de golfwereld door.

Groepshoofden Rory McIlroy, Jordan Spieth en Willett  gingen onder uit tegen respectievelijk Kjeldsen, Tanihara en Kim. Mickelson, Johnson en Oosthuizen wonnen ruim en schijnbaar eenvoudig van Kim, Simpson en Fisher, terwijl ook Thomas Pieters met 3&2 winst tegen Scott Piercy goed aan het toernooi begon.

Dat kan niet gezegd worden van Joost Luiten. De Nederlandse nummer 1 moest in de eerste wedstrijd aantreden tegen favoriet Paul Casey en dolf in die ontmoeting met 2&1 het onderspit. 

Luiten kwam nog wel als eerste up. Op de par-5 tweede was zijn birdie goed genoeg voor 1up. Die score bleef tot en met de zesde hole op het bord, toen draaide Casey de wedstrijd om. De Engelsman won drie holes op rij met drie opeenvolgende birdies om naar 2up te gaan. 

 De wedstrijd was daarmee niet gestreden. Luiten knokte zich terug in de partij, won holes twaalf en hole veertien om de stand weer gelijk te trekken. Op hole 15 vond Luiten feitelijk zijn Waterloo. Hij miste de green, chipte matig, en kon niet anders dan de hole geven met Casey op nauwelijks drie meter van de hole. Op par-5 zestiende was Luiten vanaf een meter of zestig niet scherp genoeg waardoor hij een putt van ruim vijf meter downhill overhad om niet naar dormie 2 te gaan. Dat gebeurde wel, en een hole later zat de partij er op.

Op zijn website reageerde hij na afloop van zijn ronde: 'Ik verdiende het niet om te winnen vandaag! Sloeg mijn ballen van de tee allemaal naar rechts en daar kan je niet mee weg blijven komen. Ik heb geen moment mijn spel van tee tot green kunnen laten zien, en dan krijg je het altijd lastig. Het zal de komende dagen veel beter moeten.'

De tweede partij moet door Luiten gewonnen worden en dat zal nog niet meevallen. Niet alleen is Charl Schwartzel eveneens een tegenstander van formaat, het lijkt in de middag stevig te gaan waaien wat de baan er niet makkelijker op zal maken. 

Leaderboard

(Foto: Getty Images)