Deze Week in Golf

Eerste Major van 2017 ... Laatste test voor The Masters ... Week twee Hoofdklasse

Majors

Toernooi: ANA Inspiration

Baan:
 Mission Hills CC, Dinah Shore Tournament Course, Rancho Mirage, Californie (VS)

Data: 30 maart - 2 april 2017

Par: 71

Lengte: 6.184 meter

Prijzengeld: $2.700.000

Winnaar in 2016: Lydia Ko (N-Z)

Nederlanders: geen

Mooie namen: De gehele wereldtop doet mee aan het eerst grote kampioenschap van 2017

Laatste vijf winnaars: 2016 - Lydia Ko (N-Z), 2015 - Brittany Lincicome (VS), 2014 - Lexi Thompson (VS), 2013 - Inbee Park (Z-K), 2012 - Sun Young Yoo (Z-K)

Televisie: Op donderdag 6 april samenvatting op Ziggo Sport Golf van 11.55-13.25 uur

Bijzonderheden: Traditioneel is dit het eerste Major van het seizoen en bij de dames volgen er nog vier: het US Open, het LPGA Championship, het Brits Open en het Evian Championship.

Dit toernooi staat sinds 1972 op de kalender en sinds 1983 heeft het de status van een Major.

Vorig jaar veroverde Lydia Ko de titel met een score van 276 (-12). Daarmee had ze een slag voorsprong op de Engelse Charley Hull en In Gee Chun uit Zuid-Korea.

De laatste Europese winnares? Annika Sorenstam in 2005. De beste Europese speelster aller tijden won ook in 2001 en 2002.

Opmerkelijk: de winnares wordt - net als caddie en naaste familieleden - geacht om de vijver naast de achttiende green in te springen.

Waar ANA voor staat? All Nippon Airlines.

Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website LPGA TourUS Tour

Toernooi: Shell Houston Open

Baan:
 Golf Club of Houston, Humble, Texas (VS)

Data: 30 maart - 2 april 2017

Par: 72

Lengte: 6.804 meter

Prijzengeld: $ 7.000.000

Winnaar in 2016: Jim Herman (VS)

Nederlanders: geen

Mooie namen: Henrik Stenson, Jordan Spieth, Adam Scott, Justin Rose, Jon Rahm, Phil Mickelson en Rickie Fowler

Laatste vijf winnaars: 2016 - Jim Herman (VS), 2015 - J.B. Holmes (VS), 2014 - Matt Jones (Aus), 2013 - D.A. Points (VS), 2012 - Hunter Mahan (VS)

Televisie: Vier dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 22.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.

Bijzonderheden: Al enkele jaren is dit het laatste toernooi voor The Masters. Om deelnemers aan het eerste Major bij de mannen naar Houston te trekken, wordt de baan - voor zover mogelijk - geprepareerd als op Augusta National het geval is: maaipatronen, snelheid van de greens, chipping areas en korte rough.

Op dinsdagochtend stonden er 29 Masters-spelers op de deelnemerslijst, zodat het een mooi kampioenschap is voor de tv-kijkers. Dustin Johnson had zich ook ingeschreven, maar hij trok zich - begrijpelijkerwijs - terug.

Het Houston Open staat al sinds 1946 op de kalender van de US Tour en sinds 1992 is Shell de hoofdsponsor.

In al die jaren heeft er maar een Europeaan gewonnen: Paul Casey. De Engelsman was in 2009 de beste.

Is het 'verstandig' om de week voor The Masters te winnen? Heb je dan niet te vroeg je kruit verschoten? Vier spelers hebben deze opmerkelijke dubbel behaald. Phil Mickelson was in 2006 de laatste, al was toen op de inmiddels ter ziele gegane BellSouth Classic bij Atlanta die een week voor Augusta werd gespeeld.

Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website US TourEuropese Tour

Geen wedstrijd deze week. Na The Masters is de Trophee Hassan II het eerstvolgende toernooi. De heren - inclusief hoogstwaarschijnlijk Joost Luiten - worden van 13 - 16 april op de Royal Golf Dar Es Salam verwacht.

Kalender Europese Tour 2017Challenge Tour

We moeten nog vier weken wachten op het tweede toernooi van het seizoen. Van 20 - 23 april wordt het Turkish Airlines Challenge Open gespeeld.

Kalender Challenge Tour 2017Ladies European Tour

De Lalla Meryem Cup, die van 13 tot en met 16 april in Marokko wordt gespeeld, is het volgende toernooi van Anne van Dam op de LET, maar de Nederlandse nummer 1 komt deze  week - net als landgenote Joyce Chong - wel in actie. De LETAS, de tweede divisie bij de dames, komt in actie in Frankrijk, met dus onder andere de beide oranjedames aan de start.

Website Terre Blanche Ladies OpenKalender 2017Aziatische Tour

Voorlopig geen toernooi voor Johannes Veerman. Tot de derde week van april ligt de Tour stil.

Kalender 2017Pro Golf Tour

Van 29 - 31 maart wordt in Marokko het met dertig mille gedoteerde Open Tazegzout georganiseerd. Gastheer is de gelijknamige baan die bij Agadir ligt.

Meer informatie via de website van de Pro Golf TourAlps Tour

Twee Egyptische toernooien zijn van de kalender gehaald en daardoor is het toernooi op de Cabanillas Golf in het Spaanse Guadalajara de eerstvolgende kans voor onze landgenoten om te laten zien wat ze in huis hebben. Maar die wedstrijd is pas van 4 tot en met 6 mei. Voor Lars van Meijel is er eerder al een kans: de speler van Team JLR mag meedoen aan het Turkish Airlines Challenge Open dat in april op de rol staat.

Kalender Alps Tour 2017Hoofdklasse

De verrassing van de vorige week was de nederlaag van de mannen van Eindhoven tegen Houtrak. Voor de goede orde: onze glazen bol was helder genoeg om dat resultaat te voorspellen. Wat is de upset van de tweede speelronde?Dames Poule 1

Op De Pan: Goed nieuws voor de rest van de teams in deze groep. Powerhouse De Pan heeft een weekje vrijaf.

De Haagsche maakt van de gelegenheid gebruik door tegen Almeerderhout de tweede zege van het seizoen te behalen. Amelisweerd wint van Wouwse Plantage en Princenbosch klopt Prise d'Eau.Poule 2

Op Noordwijk: Lochem verliest nipt van Hilversum, de Rosendaelsche is net te sterk voor Noord Nederland en Eindhoven marcheert voorbij de Kennemer.

Heren

Poule 1

Tja, de Brabantse favoriet is ook na week 2 puntloos, want men is gastheer...

Op Eindhoven: Princenbosch wint in eigen provincie van de Kennemer, De Hoge Kleij komt op 4 uit 2 door een zege op Broekpolder. Houtrak? Maakt gehakt van Salland.Poule 2

Op Noord Nederland: Vorige week was de Haagsche gastheer en nu is het Wassenaarse team een maatje te klein voor de Goyer. Noordwijk is net een beetje te sterk voor Almeerderhout en De Pan schuift Rozenstein met groot gemak opzij.Programma's, uitslagen en standenAmateurs over de grens

Zeven Nederlandse topspelers doen deze week (29 maart - 1 april) mee aan de Copa Sotogrande, een van de belangrijkste strokeplay-kampioenschappen van het voorseizoen: Romy Meekers, Zhen Bontan, Roos Haarman, Pierre Verlaar, Jerry Ji, Peter Melching en Vince van Veen.

Startlijsten en vanaf woensdag Live Scoring via website Spaanse Golf FederatieFoto boven: Lydia Ko (ANP Foto)