Tommy's Honour in première

Hopelijk komt Tommy's Honour ook naar Nederland...

Of, en wanneer, hij ook in Nederland gaat draaien, is nog ongewis. De productiemaatschappij doet er alles aan om de film over het leven van Young Tom ook in Nederland te laten spelen, maar zo ver is het nog niet. In Amerika en de U.K. beleeft de film echter vandaag zijn premiere. En eerder al kreeg Golfers Magazine de kans de film te bekijken. Was het wat?

Vanaf het moment dat de verfilming van Tommy's Honour werd aangekondigd, waren de verwachtingen hooggespannen, maar tegelijkertijd was er ook vrees. Boekverfilmingen pakken namelijk vaker slecht uit dan goed, en het aantal geslaagde golffilms is sowieso karig. Omdat het golf ronduit matig is, een te klein onderdeel van het verhaal uitmaakt, of omdat de film net even te lollig is. Tommy's Honour is echter misschien wel de beste golffilm ooit geworden. Regisseur Jason Connery (inderdaad, de zoon van) blijft dicht bij het verhaal zoals Kevin Cook het schreef en terecht: het levensverhaal van vader en zoon Morris lijkt bijna gelééfd voor een film. De zoon van de bij leven al legendarische Tom Morris blijkt nóg talentvoller dan zijn vader en wint al op jonge leeftijd wedstrijd na wedstrijd. Hij zorgt er met drie opeenvolgende zeges in The Open (1868, 1869 en 1870) zelfs voor dat het oudste Major een jaar niet gespeeld kan worden, omdat hij de wisseltrofee definitief gewonnen had en er dus geen prijs beschikbaar was.

Maar de film vertelt niet alleen het verhaal over de golfers Morris senior en junior, het schetst ook een klassiek familiedrama, waarbij golf niet alleen als kapstok dient, maar het verhaal ook van extra kracht voorziet. De rangen en standen in het Engeland van eind negentiende eeuw, het 'dubbeltje dat nooit een kwartje kan worden' en de zoon die daar niet mee kan leven en zich daarom afzet tegen zijn vader de caddie. Dat verhaal wordt verteld in een decor dat velen zullen herkennen: de klassieke links langs de Schotse kust. De optelsom is duidelijk: goed acteerwerk, prachtige fotografie, prima golf en een indrukwekkend verhaal.

De 112 minuten durende film draait sinds 14 april in Engeland en Amerika en het is te hopen dat productiemaatschappij Timeless Films erin slaagt hem in de Nederlandse theaters te krijgen. Zodra dat zo ver is... gáán!

(MP)