Hoofdklasse Dames: De Pan wint topper

Ondanks een achterstand na de foursomes trok de club uit Bosch en Duin aan het langste eind tegen de Haagsche.

Van onze speciale verslaggever

Al weken werd er in Hoofdklasse D1 reikhalzend uitgekeken naar de topper tussen De Pan en de Haagsche, met voorsprong de twee beste damesteams in de hoofdklasse. De twee troffen elkaar zaterdag op Amelisweerd. De winst ging naar De Pan (11-7), dat daarmee toch een gevoelige tik uitdeelde aan de voornaamste rivaal voor de landstitel.

De clash tussen de twee grootmachten draaide ook uit op een echt gevecht. In de foursomes bleken de krachtsverschillen al klein. Myrte Eikenaar en Anouk Sohier klopten met opvallend verschil Roos Haarman en Romy Meekers (5&3), terwijl Zhen Bontan en Caroline Karsten weer twee punten binnenbrachten voor De Pan door Annemiek Dompeling en Christine Scholten met 3&2 te verslaan. Het koppel Carlijn de Graaf/Barbara Kerdel gaf de Haagsche toch de voorsprong na de foursomes. Zij versloegen Marie-Louise Weeda en Patricia Hallers (4&2).

‘Vervelend’, bekende Zhen Bontan. ‘Zo’n achterstand halverwege is niet wat je wilt, maar daar waren we een week geleden ook mee geconfronteerd en daardoor wisten we dat we daarmee konden omgaan. In de middag moet iedereen het toch zelf doen, zich op zijn eigen partij richten, en ik moet zeggen dat we dat uitstekend hebben gedaan.’

In die singles deelden de kopvrouwen Myrte Eikenaar en Roos Haarman de punten na een zinderende partij, terwijl Romy Meekers met één hole verschil Anouk Sohier klopte. ‘Dat was enorm spannend’, wist Bontan. ‘Ze speelden allebei erg sterk, wonnen holes met birdies. Dat zijn toch de partijen waar je dit voor doet.’ Zelf was Bontan met 3&2 te sterk voor Annemiek Dompeling, waarna Caroline Karsten en Marie-Louise Weeda de winst voor De Pan veiligstelden.

‘Dit was toch de mooiste wedstrijd in de poule’, erkende Zhen Bontan, die met De Pan jaagt op prolongatie van de titel. ‘In principe is de Haagsche ook weer de tegenstander die we treffen in de finale. Aan de andere kant, het blijft sport. We zien hoe het verder gaat, maar deze winnen was erg lekker.’

In dezelfde poule liet Prise d’Eau weinig heel van Almeerderhout. Alle punten gingen naar de Brabantse dames (18-0). Princenbosch bleek de sterkste in een Brabants onderonsje met de Wouwse Plantage. In de foursomes werd al met 6-0 afstand genomen, waarna de singles ook nog acht punten opleverden (14-4).

Poule D2

In de tweede damespoule ligt de Eindhovensche nog steeds op koers voor een plaars in de kruisfinales. Dit keer waren de Brabantse dames met 12-6 te sterk voor de Noord Nederlandse, dat na de foursomes nog wel met 4-2 leidde. In de singles wist alleen kopvrouwe Karin Jansen daar een passend vervolg aan te geven met winst (2&1) op Ileen Domela Nieuwenhuis. Pasqualle Coffa zette de Eindhovensche op het juiste spoor met een zege (2&1) op Chantal Paassen, waarna Britt Steeghs en Lizzy Peeters beide met liefst 7&6 zegevierden tegen Clarissa van de Most en Lianne Jansen. Chloë Schreurs en Floor Vromans kleurden de cijfers nog wat mooier in.

De Noordwijkse blijft in het spoor. De kampioen van 2015 liet weinig heel van de Hilversumsche (17-1). De Lochemse en De Kennemer deelden de punten. Dat was al zo na de foursomes, waaraan beide teams drie punten overhielden. In de singles gingen de eerste drie partijen naar de Lochemse, waarbij Annemieke van de Koppel zelfs met 10&8 won van Sophie Wiegant. De laatste drie singles vielen echter weer uit in het voordeel van de Kennemer, waardoor de wedstrijd perfect in evenwicht bleef.

Standen 

(Foto: Golfsupport)