Hoofdklasse Heren: Noordwijk verrast Haagsche

Spanning neemt toe in hoofdklasse

Van onze speciale verslaggever

Houtrak heeft de ongeslagen status behouden in de Hoofdklasse 1 na winst in de topper tegen Princenbosch. Beide teams begonnen zonder schade aan die partij, maar na een heuse thriller wist Houtrak met minimaal verschil te winnen (10-8). In de andere poule stuntte de Noordwijkse door met dezelfde cijfers koploper de Haagsche te kloppen.

De strijd bij de heren in Hoofdklasse 1 spitst zich steeds meer toe. Drie teams waren vooraf nog zonder puntverlies: Houtrak, Hoge Kleij en Princenbosch. Van dat drietal doet Princenbosch nu een stapje terug. Op de baan van De Kennemer knokten de Brabanders wel voor wat ze waard waren in de topper tegen Houtrak. De foursomes gingen niettemin met 4-2 naar Houtrak.

In de singles bleek echter al snel dat alles weer mogelijk was. De verschillen waren minimaal. Philip Bootsma en Berend den Engelsman deelden de punten, net als Berry Jole en Rilan van Opstal. Op de plaatsen drie en vier sloeg Princenbosch toe. Felix van Dijk klopte Frank van Hoof (1up) en ook Tom Donders pakte met 1up zijn partij tegen Mike Korver. Daarachter sleepten Ronny Giezen en Brian Adams toch de cruciale winst voor Houtrak binnen door zeges op Richard Beenackers (2&1) en Robin Molenaar (3&2).

'Een overwinning op karakter, echt een teamprestatie’, concludeerde Houtrak-captain Frank van Hoof. 'We wisten dat Princenbosch een goed team heeft en dat ze vooral voorin sterk zijn. Van onderschatting was dus geen sprake. Ik denk dat de voorsprong na de foursomes doorslaggevend is geweest.'

Van Hoof wil nog niet zeggen dat voor zijn team de kruisfinales binnen zijn. 'Nee, het blijft sport. Maar met één been staan we wel in de kruisfinales. Komende week winnen van De Kennemer, dan doet de laatste partij tegen de Hoge Kleij er niet echt meer toe.’

Die Hoge Kleij hield gelijke tred met Houtrak door een ruime zege (14-4) op de Sallandsche. Al na de foursomes was het verschil gemaakt. Hoge Kleij pakte alle punten. Die lijn werd doorgetrokken in de singles, waar alleen Bruce Lancaster en Pieter Hendriks de punten aan Sallandsche moesten laten.

'Het wordt spannend nu’, vond captain Pieter Bijnen. 'We zouden zomaar voor het eerst in de geschiedenis de kruisfinales kunnen halen, maar we krijgen nog twee zware potten.’ De confrontatie met Princenbosch komende zaterdag is de voornaamste. ,,Als we die winnen, spelen we op de laatste dag tegen Houtrak om plaats één en twee in de poule. Dat zou het mooiste scenario zijn.’’

Opluchting was er toch wel bij de Eindhovensche, dat tegen Broekpolder na de foursomes nog tegen een 5-1 achterstand aankeek. In de singles werd de partij volledig gekanteld. Vijf partijen gingen naar de regerend landskampioen, waar alleen Ruben van Uden zijn meerdere moest erkennen in Hanry Lai. 'Toch wel prettig, want over degradatie hoeven we het nu niet meer te hebben’, stelde captain Nick Veldman.

De Noordwijkse tekende voor een knappe prestatie in de Hoofdklasse 2. Op De Goyer klopte het team uit de badplaats de ongeslagen koploper De Haagsche. Dat was voor verreweg het grootste deel te danken aan de foursomes. De Noordwijkse boekte drie zeges en koesterde zo al een 6-0 voorsprong.

Die bleek keihard nodig, want in de singles sleepten Maarten Slootmaekers, Severiano Prins, Koen Rutten en Victor van Doorn punten binnen voor de Haagsche, die daarmee goed gestalte gaf aan de inhaalrace. Jerry Ji bezorgde de Noordwijkse nog twee kostbare punten, voordat uiteindelijk Rick van der Nat het resultaat bezegelde. Hij klopte Nick Nolte (2&1) en dat waren de twee punten die de Noordwijkse nodig had voor de winst.

Daarmee is de spanning weer helemaal terug, aangezien De Pan, de Haagsche en de Goyer nu alle drie één verliespartij achter hun naam hebben staan. Het ziet er echter naar uit dat De Pan en de Goyer in de laatste wedstrijd spelen om het tweede ticket voor de kruisfinales. De Haagsche zou zich met twee relatief makkelijke partijen voor de boeg zo moeten plaatsen.

De Pan bleef koploper door de Noord Nederlandse te verslaan (12-6). De foursomes leverde een 4-2 voorsprong op, waarna de Utrechtse ploeg met vier gewonnen singles – Dario Antonisse, Jan Ottink, Jelle Zaanen en Joep Slagt - de partij besliste.

Almeerderhout deed prima zaken in de strijd tegen degradatie. In het rechtstreeks duel werd Rozenstein met het kleinste verschil teruggewezen: 10-8. Ook daar werd de basis gelegd in de foursomes. Na de ochtend leidde Almeerderhout met 4-2. De singles leverde beide clubs vervolgens zes punten op. Martijn van der Steen en Tim van der Steen gaven Rozenstein nog hoop met mooie zeges, maar de winst van Max Sanglier op Ronald Westgeest (3&2) gooide de deur bijna in het slot. Jesper Vos gaf met een halve tegen Remy Sonnenberg het laatste zetje.

Bij de dames liet De Pan ook in de vierde speelronde nauwelijks punten vallen. De Wouwse Plantage werd met 16-2 eenvoudig aan de kant gezet waardoor het team uit Bosch en Duin na vier zaterdagen nog altijd op een score van honderd procent staat en twee punten voor op De Haagsche dat deze week gastvrouw was. In de andere poule is de Eindhovensche nog altijd ongeslagen en volgen Noordwijk en de Rosendaelsche op twee punten. 

(Foto: Golfsupport)