Deze Week in Golf

De tweede Chinese kans van Joost Luiten ... Foursomes en fourballs in VS ... Herstart Pro Golf Tour ... Beslissingen dienen zich aan in de Hoofdklasse

De tweede Chinese kans van Joost Luiten ... Foursomes en fourballs in VS ... Herstart Pro Golf Tour ... Beslissingen dienen zich aan in de Hoofdklasse

Europese Tour

Toernooi: Volvo China Open

Baan: Topwin Golf & Countryclub, Bejing (Chi)

Data: 27 - 30 april 2017

Par: 72

Lengte: 6.639 meter

Prijzengeld: $ 2.700.000

Winnaar in 2016: Haotong Li (Chi)

Nederlanders: Joost Luiten

Mooie namen: Bernd Wiesberger, Ross Fisher, Chris Wood, Haotong Li en Thomas Bjorn

Laatste vijf winnaars: 2016 - Haoting Li (Chi), 2015 - Ashun Wu (Chi), 2014 - Alexander Levy (Fra), 2013 - Brett Rumford (Aus), 2012 - Branden Grave (Z-A)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 4.30-6.30 uur en van 8.30-11.30 uur. Zaterdag en zondag van 6.30-11.00 uur

Bijzonderheden: Afgelopen week had Joost Luiten moeite met zijn lange spel, maar bleek zijn short game eindelijk in orde te zijn. Hopelijk zijn beide elementen bij Bejing in orde. Het veld is overigens niet al te sterk. Op papier dus goede kansen voor de man uit Bleiswijk, die veel birdies maakt in het Shenzhen International, maar ook veel te veel bogeys.

Vorig jaar werd Luiten slechts 44ste op deze door Ian Woosnam getekende baan, waarop het van belang is dat je recht bent en een goed kort spel hebt. Joost Luiten kwam op een totaal van -8 uit en dat was veertien slagen meer dan de Chinese winnaar Haoting Li.

De Nederlandse nummer een doet voor de zesde keer mee aan het Chinees Open. Zijn beste prestatie was in 2013. In dat jaar werd Luiten achtste op de Binhai Lake Golfclub bij de plaats Tianjin. Hij miste overigens nog nooit de cut in deze wedstrijd.

Sinds 2005 staat het China Open op de kalender van de Europese Tour, maar de eerste editie vond al in 1995 plaats. Volvo was de eerste en tot nu toe enige sponsor van het toernooi. Het feit dat het automerk al enkele jaren in Chinese handen is, heeft misschien wel bijgedragen aan het feit dat de overeenkomst keer op keer is verlengd.

Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

US Tour

Toernooi: Zurich Classic of New Orleans

Baan:
 TPC Louisiana, Avondale, Louisiana (VS)

Data: 27 - 30 april 2017

Par: 72

Lengte: 6.876 meter

Prijzengeld: $ 7.100.000

Winnaar in 2016: Brian Stuard (VS)

Nederlanders: geen

Mooie namen: Jordan Spieth, Henrik Stenson, Justin Rose, Rickie Fowler, Jason Day, Hideki Matsuyama en Thomas Pieters

Laatste vijf winnaars: 2016 - Brian Stuard (VS), 2015 - Justin Rose (Eng), 2014 - Seung-Yul Noh (Z-K), 2013 - Billy Horschel (VS), 2012 - Jason Dufner (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.30-0.30 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.

Bijzonderheden: Dit toernooi staat al sinds 1938 op de kalender, maar met ingang van deze editie is de formule ingrijpend veranderd.

Er doen aan het 72-holes strokeplaytoernooi tachtig koppels mee, die op donderdag en zaterdag foursomes spelen en op vrijdag en zondag fourballs. Punten voor de wereldranglijst levert dit toernooi niet op, maar wel voor de Fedex Ranking. Daarnaast is het voor de neutrale tv-kijkers allemaal leuk om te zien.

Er zitten namelijk mooie duo's bij. Wat te denken van Henrik Stenson en Justin Rose: mannen die samen excelleerden in de Ryder Cup. Of van Jason Day en Rickie Fowler.

Thomas Pieters is ook van de partij. Hij vormt een team met de Amerikaan Daniel Berger.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website US TourChallenge Tour

Het derde toernooi van het seizoen 2017 wordt van 11 - 14 mei gespeeld. Het Open de Portugal vindt dan plaats op de baan van de Morgado Golf & Country Club.

Volledige kalender 2017Ladies European Tour

Ook hier een gedwongen pauze. Het is wachten op het Turks Open. Dat toernooi staat voor het weekeinde van 19 - 21 juni op de kalender.

Volledige kalender 2017Pro Golf Tour

Het seizoen wordt hervat met het Haugschlag NO Open. Dat wordt van 26 - 28 april in Oostenrijk gespeeld.

Meer bijzonderheden en scoringAlps Tour

Twee Egyptische toernooien zijn van de kalender gehaald en daardoor is het toernooi op de Cabanillas Golf in het Spaanse Guadalajara de eerstvolgende kans voor onze landgenoten om te laten zien wat ze in huis hebben. Maar die wedstrijd is pas van 4 - 6 mei. 

Kalender Alps Tour 2017Hoofdklasse

Nog twee speelronden en we weten wie zich plaatsen voor de Final Four, op 20 en 21 mei op De GelpenbergDames Poule 1

Op Wouwse Plantage: dat De Pan eerste wordt in deze groep staat wel vast. De dames uit Bosch en Duin winnen ook hun vijfde match en zulks gaat ten koste van Prise d'Eau, dat de punten - zeker na de nederlaag tegen het eveneens zwakke Almeerderhout - zo goed kan gebruiken. Troost voor Prise d'Eau: Amelisweerd vecht voor de tweede plek in de kruisfinales en vermorzelt Almeerderhout. De Haagsche blijft volledig in de race door Princenbosch te verslaan.

Poule 2

Op Noord Nederland: Eindhoven plaatst zich mogelijk voor de play-offs door van Hilversum te winnen. Noordwijk blijft kansrijk na een mooie zege op de Kennemer. De Rosendaelsche vergroot de degradatiezorgen van Lochem.

Heren

Poule 1

Op Broekpolder: Het sprookje van De Hoge Kleij duurt voort: 10 uit 5 na een fraaie zege op Princenbosch! Ook Houtrak komt tien punten door de Kennemer te verslaan. De Zandvoortse mannenbroeder spelen in 2018 weer in de eerste klasse. Eindhoven wint het derde duel op rij door Salland terug te wijzen.Poule 2

Op De Pan: Almeerderhout wint van Noord Nederland. De Haagsche verslaat Rozenstein in de heuse Wassenaarse derby en De Goyer zet Noordwijk opzij.Programma's, uitslagen en standenFoto boven: de Topwin Golf & Countryclub (foto Getty Images)