Team Blixt/Smith leidt de dans

De Zurich Classic in New Orleans is het eerste teamevenement op de PGA Tour in 36 jaar.

De Zurich Classic in New Orleans is het eerste teamevenement op de PGA Tour in 36 jaar. Halverwege het toernooi staan Jonas Blixt en Cameron Smith aan de leiding met -15, een slag voor Patrick Reed en Patrick Cantlay.

De eerste ronde werden foursomes gespeeld – waarbij de teamgenoten om de beurt moeten slaan – en dat deden Jordan Spieth en Ryan Palmer het best. Met een 66 deelden ze de leiding.

Op dag twee bracht het jonge sterrenteam weer een 66 binnen, maar omdat er toen fourballs gespeeld werden moesten ze terrein inleveren en zakten ze naar de gedeeld vijfde plaats. Als je allebei je eigen bal mag spelen en de laagste score op een hole geldt, moet je meer birdies maken om bovenin mee te doen. Zelfs als het waait.

Maar liefst vijf teams wisten een 62 (-10) binnen te brengen en het Zuid-Afrikaanse koppel Retief Goosen/Tyrone van Aswegen mocht zelfs tekenen voor een 60 (-12). 'We vulden elkaar vandaag goed aan', aldus Van Aswegen. 'Ik maakte een birdie en dan maakte hij weer een birdie. Het was geweldig. Het is een feestje om hier te spelen.'

Halverwege het toernooi staat de Zweeds/Australische combi Blixt/Smith (-15) een slag voor op de Amerikanen Reed/Cantlay (-14), die op hun beurt hun landgenoten Merritt/Streb (-13) en de Zuid-Koreanen Choi/Wi (-13) weer net voor weten te blijven.

Twee high-profile duo's misten de cut. De nummers-1 en 2 van de Olympische Spelen, Justin Rose en Henrik Stenson, kwamen met -6 net een slag tekort, en ook Jason Day en Rickie Fowler (-5) komen in het weekend niet meer in actie.

Toch was Day enthousiast: 'Het is een uniek format. De cut missen is niet wat ik in gedachten had, maar ik denk dat we de goede kant op gaan wat betreft het spelen van verschillende spelvormen en het bieden van 'meer smaken' op de PGA Tour.'

En er was nog een klein smetje. Op donderdag kreeg het laatste duo in de baan een strafslag voor langzaam spel. Rookie Brian Campbell en Miguel Angel Carballo kregen een waarschuwing op hole-10 en hole-12 en bij de derde 'bad time' op hole-14 kregen ze een strafslag aan hun broek.

'Het was niet echt eerlijk', aldus Campbell. 'De flights voor ons hadden de eerste paar holes problemen en we raakten achterop. Vervolgens hebben we de hele ronde gesprint, maar we kwamen niet meer in positie omdat we slechte ballen bleven slaan. Op veertien was mijn caddie al op de volgende tee, maar moest ik terug naar de green rennen omdat Carballo een putt miste – de klok liep daardoor kennelijk al.'

Slow play is een probleem, maar het is toch typisch dat de eerste 'tijdstraf' in jaren wordt uitgedeeld aan een stel 'kleine jongens', terwijl bijvoorbeeld Jason Day en Jordan Spieth wekelijks voor flinke files zorgen...

Voor zaterdag staan er weer foursomes op het programma en zondag wordt afgesloten met fourballs.

Leaderboard