Hoofdklasse: eerste kruisfinales De Hoge Kleij

Feest bij De Hoge Kleij. De club uit Leusden slaagde er voor het eerst in het bestaan in om de kruisfinales van de hoofdklasse te halen.

Van onze verslaggever.

Feest bij De Hoge Kleij. De club uit Leusden slaagde er voor het eerst in het bestaan in om de kruisfinales van de hoofdklasse te halen. Dat gebeurde door een zege op Princenbosch. Houtrak vergezeld De Hoge Kleij. In de andere herenpoule is nog niets beslist.

Pieter Bijnen (foto), captain van De Hoge Kleij, sprak er een week geleden al voorzichtig over. Het zouden zomaar eens de eerste kruisfinales voor zijn club kunnen worden. Zaterdag op Broekpolder kreeg Bijnen zekerheid. In de Hoofdklasse 1 versloeg zijn team Princebosch, dat bij winst ook nog volop in de race zou zijn geweest. Na de 12-6 nederlaag kan dat boek dicht voor de Brabanders.

Na de foursomes leidde Hoge Kleij al met 4-2. Het eerste koppel Bruce Lancaster/Bob Geurts ging hard onderuit tegen Rilan van Opstal en Felix van Dijk (4&3), maar daarna nam Hoge Kleij het initiatief. Robin van Deutekom en Pieter Bijnen klopten met dezelfde cijfers Berend den Engelsman en Tom Donders, terwijl Pieter Hendriks en Richard Bradley de punten makkelijk binnenhaalden door opgave van het koppel Robin Molenaar en Thomas van Stokkom.

Die 4-2 voorsprong werd in de singles soeverein uitgebouwd naar een 12-6 zege. De Hoge Kleij pakte liefst vier partijen. Alleen Lancaster en Geurts bleven op nul staan. Daarmee was de kruisfinaleplaats binnen, alleen moet volgende week in het directe duel met Houtrak de volgorde nog worden bepaald.

’Maar ik ben sowieso heel erg trots op het team’, stelde Bijnen. ’Dit is voor de club een prachtige mijlpaal. Volgende week spelen we dan nog om de eerste en tweede plaats in de poule, maar dat is een ideaal scenario.’

Houtrak had geen kind aan de Kennemer, al leverden Ronny Giezen en Brian Adams wel hun foursome in. Twee ruime zeges gaven Houtrak echter wel de leiding en die kwam in de singles niet meer in gevaar. Berry Jole verloor weliswaar verrassend van Jan Willem Uljee, maar alle andere partijen gingen met dikke cijfers naar Houtrak, waar Brian Adams (8&6 tegen Thijs in het veld) en Mike Korver (7&5 tegen Thomas van Meeuwen) het snelst klaar waren.

Het team uit Halfweg staat alweer voor de derde opeenvolgende keer in de kruisfinales, maar greep al die keren naast de titel. 'In ieder geval zijn we er weer bij’, stelde captain Frank van Hoof. 'Dat is natuurlijk mooi, maar eenmaal in die kruisfnales wil je meer. Eerst komende zaterdag het duel met de Hoge Kleij.’

In dezelfde poule steeg de Eindhovensche naar plaats drie na een flinke zege (3-15) tegen de Sallandsche. Die winst was prettig, maar de wetenschap dat de titel nu definitief in andere handen overgaat, moet toch zeer doen bij de Brabanders.

Gedegradeerd

In de Hoofdklasse 2 nog geen beslissingen, buiten het feit dat Rozenstein is gedegradeerd na de nederlaag (7-11) tegen de Haagsche. Die kwam daardoor weer gelijk met de ontvangende koploper De Pan. De Goyer kan zich daar ook nog bij voegen, maar daar moet eerst een besluit komen over een regelkwestie in de wedstrijd tegen de Noordwijkse.

Onderin deed de Noord Nederlandse goede zaken met een 6-12 overwinning op Almeerderhout. Daarmee hielden de noorderlingen hun kansen op handhaving in leven. Zij hebben nu vier punten, net als het uitgespeelde Almeerderhout. Na de foursomes leidde Noord Nederlandse al met 6-0. Daar kwamen de singles van Aron Joustra, Maurits Noorda en Leon Broenink bij, waarmee de winst binnen was. Opvallend: alle drie de zeges waren met dezelfde cijfers: 3&2.

De Haagsche had meer moeite met Rozenstein dan gedacht. Na de foursomes stond er gewoon nog 3-3 op het bord, waarmee de partij nog alle kanten op kon. Maarten Slootmakers en Severiano Prins zetten met zeges in de singles de Haagsche op het juiste spoor. Jordi Dahlberg en Koen Rutten gingen weliswaar onderuit, maar Nick Nolte en Victor van Doorn bezorgden de club uit de residentie toch de volle winst: 11-7.

De topper tussen de Noordwijkse en de Goyer wordt dus achter de tafel beslist.

Uitslagen

(Foto: Golfsupport)